Ediţia cu numărul 28 a Zilelor Sfântu Gheorghe promite încă de pe acum să fie una care va rămâne pentru mult timp în amintirea locuitorilor şi turiştilor care vor lua parte la marea sărbătoare a oraşului.
Programată să se desfăşoare în perioada 24 aprilie – 5 mai, pe parcursul unui număr record de 12 zile, ediţia din acest an va fi una a noutăţilor.
După cum au anunţat organizatorii într-o conferinţă de presă, dorinţa este de a avea o abordare nouă la ediţia din acest an, prin încercarea de a aduce elemente noi în organizare.
Primul dintre ele va fi programul din Piaţa Sfântul Gheorghe, care va fi realizat în colaborare cu Szimpla. Acesta va cuprinde printre altele şi un mic Street Food Festival, un eveniment inedit pentru Sfântu Gheorghe, unde vor fi prezenţi şi producători de băuturi alcoolice artizanale din ţară.
Datorită faptului că sărbătoarea de 1 Mai va avea loc în timpul Zilelor Sfântu Gheorghe, o altă noutate este că organizatorii propun un program special pentru această zi care va avea ca locaţie Băile Şugaş. Acolo vor avea loc mai multe programe de agrement, de divertisment, legate de modul de viaţă, sport şi alte suprize.
O a treia noutate în ceea ce priveşte locaţiile nou introduse este relocarea miniparcului de distracţii din parcarea fostului Hotel Bodoc, în parcarea de la Arena Sepsi. Acolo va fi creat un parc de distracţii mai mare, mai aerisit, care va funcţiona pe tot parcursul weekendului 3-5 mai.
Nouă zile de evenimente culturale
Aşa cum s-a întâmplat şi la ediţiile din anii anteriori, Zilele Sfântu Gheorghe vor începe cu săptămâna culturală, care va dura 9 zile, şi în care vor avea loc evenimente în 12 locaţii.
Întrucât Paştele Ortodox va fi sărbătorit în timpul săptămânii culturale, organizatorii au avut grijă ca programul să fie alcătuit în aşa fel încât să nu deranjeze această sărbătoare.
Concertul de deschidere va avea loc pe 24 aprilie, de la ora 19:00, în Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király”, şi va fi susţinut de solista de muzică tradiţională Sebestyén Márta din Ungaria și organistul Szabolcs Szamosi din Ungaria, alături de Corul de copii Campanella al Liceului de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe.
Mai multe detalii despre programul din săptămâna culturală vor fi făcute publice în perioada următoare.
Concerte speciale în weekendul de Festival
Printre numele de artişti anunţate deocamdată de organizatori se numără cel al solistei finlandeze Tarja Turunen, al formaţiei Holograf, sau concertul simfonic al trupei Bagossy Brothers Company.
Evenimentele din ultimele trei zile ale sărbătorii se vor desfăşura pe cinci scene şi în cele două locaţii exterioare, respectiv Băile Şugaş şi Arena Sepsi.
Scena Principală va fi amplasată în aceeaşi locaţie ca anul trecut, şi anume în Piaţa Centrală, în faţa Consiliului Judeţean şi a Prefecturii.
Scena Comunităţii va fi amplasată pentru al doilea an consecutiv în Parcul Memorial 1956 din curtea Liceului de Arte, scena din curtea Muzeului Naţional Secuiesc va rămâne de asemenea în aceeaşi locaţie.
Noutatea este mutarea Curţii Tinerilor în spatele Bisericii Unitariene, unde a mai fost amplasată în urmă cu câţiva ani.
Tot ca noutate va fi şi scena amplasată de Szimpla în Piaţa Sfântul Gheorghe unde vor avea loc concerte de muzică alternativă.
Standurile de alimentaţie publică vor fi amplasate în faţa Casei cu Arcade, iar Târgul Meşteşugarilor va avea ca locaţie tot strada Grof Mikó Imre şi strada Kós Károly.
În ceea ce priveşte concertele, dorinţa organizatorilor, ca în fiecare an, este de a aduce la Sfântu Gheorghe artişti care nu au mai concertat la noi în oraş, sau de la ale căror concerte în zonă a trecut mult timp.
Pe Scena Principală din Piaţa Centrală a oraşului vor fi programate toate concertele importante ale evenimentului.
Mai multe nume ale artiştilor care vor concerta în weekendul 3-5 mai vor fi anunţate în perioada următoare.
► Concertul de deschidere
Miercuri, 24 aprilie, ora 19:00
Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király”
Solista de muzică tradiţională Sebestyén Márta și organistul Szabolcs Szamosi din Ungaria au creat o combinație de motive muzicale sacre și folclorice, găsind puncte comune în zone muzicale aparent îndepărtate, creând astfel o serie de concerte reușite bazate pe ele. În Sfântu Gheorghe, cuplul de artişti se alătură Corului de copii Campanella al Liceului de Arte „Plugor Sándor”, deschizând Zilele Sfântu Gheorghe cu un concert unic.
Sebestyén Márta este o interpretă de muzică tradițională, compozitoare și actriță din Ungaria. Este cunoscută mai ales datorită colaborării cu formația franceză Deep Forest la cântecul „Marta’s Song” (Cântecul Martei) și pentru colaborarea la coloana sonoră a filmului „Pacientul englez” (The English Patient), interpretând cântecul „Szerelem, szerelem” (Iubire, iubire).
Szamosi Szabolcs este organist de aproape douăzeci de ani, fiind şi dirijor și director muzical al Catedralei din Pécs. A cântat în toate sălile de biserică și concerte ale Ungariei, dar și în mare parte din Europa și în Islanda.
Artistul pune în valoare energii enorme cu muzica sa instrumentală, iar concertele sale reprezintă de fiecare dată noi experienţe muzicale pentru publicul său. Improvizațiile fac parte din spectacolele sale, dar și combinaţii instrumentale neobișnuite în care piesa centrală este orga.
Corul de copii Campanella al Liceului de Arte „Plugor Sándor” a fost fondat acum nouă ani, iar în ultimii ani au câștigat mai multe premii naționale și internaționale. Numărându-se printre corurile populare ale școlilor de muzică din Ardeal, de multe ori în colaborare cu Corul Naţional Madrigal, spectacolele lor au ajuns să fie văzute de mai multe ori de publicul din Sfântu Gheorghe, București, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov și multe alte orașe din România.
În repertoriul corului de aproape patruzeci de membri, format din elevi din clasele V-XI, regăsim de la opere clasice la evanghelii şi până la melodii populare prelucrate.
Dirijorul corului este Lőfi Gellért, violonist și profesor de cor.
► Concertul simfonic al Bagossy Brothers Company
Vineri, 3 mai, ora 19:30
Scena Principală
Bagossy Brothers Company și Heureka Pop Orchestra vor cântă împreună pentru prima dată pe scena principală de la Zilele Sfântu Gheorghe.
Trupa, care este populară nu numai în Transilvania, dar și în Ungaria, a fost înființată în mai 2013 la Gheorgheni şi cântă împreună de mai mulţi ani.
Primul album al trupei Indie / Alternative / Folk a fost lansat în martie 2015 și a debutat în topul clasamentelor Deezer românești și maghiare în prima săptămână. În primăvara anului 2016, formația a lansat single-ul „Vakít a kék”, iar în martie 2017 a apărut al doilea album al trupei „A Nap felé”.
De la înființare, Bagossy Brothers Company a fost parte integrantă a evenimentelor și festivalurilor muzicale maghiare și transilvănene. Noul album „Veled Utazom” va fi lansat în februarie 2019.
Membrii trupei: Bagossy Norbert (chitară / voce), Bagossy László (bass / voce), Bartis Szilárd (tobe), Tatár Attila (chitara, voce) si Kozma Zsombor (vioară, acordeon, clape).
Muzicienii Heureka Pop Orchestra sunt nişte artişti remarcabili, membri ai celor mai prestigioase orchestre simfonice din Ungaria.
La Sfântu Gheorghe, publicul i-a putut vedea în ianuarie 2019 într-un concert unic și de neuitat împreună cu formația Margaret Island.
Bagossy Brothers Company – Valahol itt (akusztik)
https://www.youtube.com/watch?v=tfFRin4BqrY
► Holograf
Sâmbătă, 4 mai, ora 23:00
Scena Principală
La exact la 10 ani de la ultima lor prezenţă la Zilele Sfântu Gheorghe, trupa Holograf revine anul acesta la sărbătoarea oraşului.
Una dintre cele mai iubite formaţii rock din muzica românească umple mereu sălile şi locaţiile în care concertează, iar hiturile trupei sunt cunoscute şi fredonate de milioane de fani.
Înființată la București în perioada 1977-1978 de muzicianul Mihai Pocorschi, Holograf este printre cele mai de succes trupe din România, fiecare dintre albumele lor conținând câteva cântece care au ajuns hituri în România. Formația este în continuare foarte activă și realizează turnee lungi, cu concerte foarte bine primite de public.
Printre cele mai cunoscute piese ale trupei se numără „Banii vorbesc”, „Ți-am dat un inel”, „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Ochii tăi”, „Dincolo de nori”, „Undeva departe”, „Vine o zi…”, „Dragostea mea” şi multe altele.
Discografia formației Holograf cuprinde 27 de materiale audio și video, lansate de-a lungul celor patru decenii de existență a grupului. Holograf a debutat discografic în anul 1978, cu piesa „Lungul drum al zilei către noapte” (solist vocal Ștefan Rădescu). Primul album integral semnat Holograf a apărut în anul 1983, avându-l ca solist vocal pe Gabriel Cotabiță. După ce Dan Bittman a preluat rolul de vocalist în Holograf în 1985, au urmat alte 11 albume de studio, cel mai recent, intitulat „Life Line”, fiind lansat în noiembrie 2015.
În 1994, Dan Bittman, solistul de la Holograf, a reprezentat România în cadrul concursului Eurovision.
Dan Bittman își urmează şi în ziua de azi cariera solo, cu noi piese, una dintre ele fiind „Și îngerii au demonii lor”, dar asta nu are nimic de-a face cu activitatea în cadrul grupului din care face parte fără întrerupere începând cu anul 1985.
Dan Bittman, Edi Petroşel, Mugurel Vrabete, Tino Furtună şi Romeo Dediu vin la Sfântu Gheorghe cu un show ca o declaraţie de dragoste pentru o prietenie de mai bine de 40 de ani între Holograf şi public.
Holograf LIVE în concert (2016) https://www.youtube.com/watch?v=jjdSxMtwqDY
► Tarja Turunen
Duminică, 5 mai, ora 20:30
Scena Principală
Născută acum 42 de ani într-un mic orăşel din Finlanda, Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli este o soprană lirică, compozitoare și pianistă care a obținut notorietate pe plan internațional ca solistă a formației de metal simfonic Nightwish, alături de care a cântat între anii 1996 și 2005.
Odată cu încheierea colaborării cu formația Nightwish, Tarja Turunen și-a început cariera solo printr-o serie de concerte susținute la finele anului 2005 în Finlanda, Germania, Spania și… România. Ulterior ea și-a făcut debutul discografic pe plan independent și a lansat patru albume de studio până în prezent.
Profilul vocal al Tarjei Turunen se încadrează în categoria sopranelor lirice, iar întinderea sa vocală măsoară aproximativ trei octave. Glasul său a fost caracterizat drept „puternic și emotiv”, iar Tarja este recunoscută pentru tehnicitatea impresionantă cu care interpretează atât metal, cât și muzică clasică.
Artista vine pentru prima oară la Sfântu Gheorghe, iar prezenţa ei sperăm să fie o surpriză plăcută şi mult aşteptată de locuitorii din oraş şi nu numai.
Tarja Turunen LIVE în concert (2016)