Azi, mâine şi poimâine se vor derula trei evenimente artistice organizate de Filarmonica şi Opera din Braşov în cinstea primăverii, asupra cărora vă propun să zăbovim în cele ce urmează, dragi melomani.
Un japonez la…Braşov
Liantul a două dintre spectacole îl reprezintă maestrul japonez Daisuke Soga, vechi şi statornic prieten al publicului de zona noastră, care se va afla joi-seara la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii, iar sâmbătă va dirija Orchestra Operei braşovene la reprezentaţia „Cosi Fan Tutte”.
Vineri la Sala mică de la „Patria” în penultimul act din cadrul primei ediţii a Festivalului Internațional Mozart, ce se încheie la finele acestei săptămâni, are loc şi un Recitalul de muzică cultă intitulat „Amadeus”.
…Scriind acest material ne-am gândit că dacă există celebrul film muzical „Un american la Paris”, pe a cărui coloană sonoră se află cântece compuse de George Gershwin, am putea să-l parafrazăm (păstrând proporţile) spunând că în cazul evenimentelor artistice în care este implicat zilele acestea ilustrului dirijor Daisuke Soga, avem de-a face cu „Un…japonez la Braşov!”
Dirijorul Daisuke Soga
Cunoscutul muzician s-a născut în anul 1965 la Osaka, beneficiind încă din copilărie de o atentă educaţie muzicală, studiind în particular pianul, clarinetul şi contrabasul. Între anii 1984 – 1987 a urmat Academia „Toho – Gakuen” din Tokio, iar apoi a venit în România, urmând Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti.
După ani întregi de studiu la diverse cursuri de măiestrie, îndrumat fiind de muzicieni reputaţi ca Bernard Haitink, Giuseppe Sinopoli, Ilya Musin, Uros Lajovic, Seiji Ozawa, Masahiko Tanaka, Tadashi Mori tânărul pe atunci Daisuke Soga a devenit un adevărat profesionsit al baghetei. Aşa a ajuns ca în noiembrie 1990 să fie invitat al Filarmonicii din Braşov, iar de atunci a revenit mereu în municipiul de sub Tâmpa.
A câştigat Premiul I la Concursurile Internaţionale pentru tineri dirijori de la Besançon în 1993 şi „Kirill Kondrashin” în 1998. De atunci, a colaborat cu multe orchestre din Japonia, Europa şi America de Sud. În vara anului 1996 a fost ales dirijor permanent al Orchestrei Festivalului Internaţional din Tanglewood, SUA.
Începând din 2005 este dirijor principal la „Tokio New City Orchestra”, iar din 2006 a deţinut acelaşi post la Festivalul de Muzica Londrina din Brazilia.
Legătura dintre maestrul Daisuke Soga şi România este deosebit de puternică, fiind invitat să dirijeze în mod frecvent de Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Orchestra Naţională Radio România şi Filarmonica Braşov. În 2013 a fost invitat să dirijeze Concertul de Inaugurare a noului sediu al Filarmonicii braşovene, Sala „Patria”. Este Cetăţean de Onoare al oraşelor Braşov şi Londrina, din Brazilia.
Recent, maestrul Soga a devenit şi un compozitor de succes, lucrările sale fiind interpretate în Japonia, Italia, România, Statele Unite şi Brazilia.
Astăzi, joi, 26 feberuarie 2015 de la ora 19,00 are loc în Sala „Patria” un Concert simfonic care-l readuce la pupitru pe distinsul muzican japonez Daisuke Soga, iar ca interpret pe cunoscutul violoncelist Anton Niculescu, solist concertist al Filarmonicii braşovene.
Violoncelistul Anton Niculescu
Iată unele informaţii şi despre maestrul Anton Niculescu. S-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni. Cu tatăl său, prim-violoncelist al Orchestrei Radio, a început studiul violoncelului. Cu mama sa, pianistă, a avut prima apariţie în public într-un recital la vârsta de 12 ani la Sala Mică a Palatului din Bucureşti, iar doi ani mai târziu a apărut ca solist în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, cu concertul de E. Lalo.
După absolvirea cu nota 10 a Conservatorului din Bucureşti, la clasa profesorului George Iarosevici, se perfecţionează cu maeştri Radu Aldulescu, Antonio Janigro şi Daniil Safran.
Începe apoi o intensă activitate concertistică şi în paralel ocupă posturi de mare prestigiu ca cele de prim-violoncelist al Teatrului „Scala” din Milano şi la „Teatro Comunale” din Florenţa.
Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii şi seriozităţii sale, numele lui Anton Niculescu se impune din ce în ce mai mult în viaţa muzicală, astfel că este invitat să cânte pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa. Timp de 10 ani a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional „Meersburger Winter” din Germania.
A făcut parte din renumite formaţii camerale, precum „Zürcher Streichtrio” din Zürich, „Ansamblul Oistrach” şi „Trio di Vienna”, an de an fiind invitat în juriile diferitelor concursuri internaţionale din întreaga lume.
Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bolonia (Italia), academie fondată în anul 1666 care l-a avut ca membru chiar şi pe W. A. Mozart.
Repertoriul său cuprinde toată bibliografia violoncelistică, interpretând adesea prime audiţii ale unor concerte importante la instrumentul care l-a consacrat.
Programul Concertului de diseară conţine J. Haydn – Simfonia nr. 83; P. I. Ceaikovski – „Variaţiuni pe o temă Rococo pentru violoncel şi orchestră” şi F. Mendelssohn-Bartholdy – Simfonia a IV-a.
Prima ediție a Festivalului Internațional Mozart se apropie de sfârşit
Revenind la celelalte spectacole ale finalului de săptămână să precizăm că mâine, vineri, 27 februarie 2015, de la ora 17.00, la Sala mică de la „Patria” în cadrul Festivalului Internațional Mozart organizat de Opera Brașov melomanii sunt invitaţi la Recitalul intitulat „Amadeus”. Vor interpreta soprana dr. Cristina Radu, prim-solistă, pianistul Ovidiu Mezei, director artistic al instituţiei, şi violonistul Bogdan Costache,în program figurând arii de operă şi oratorii. Unele lucrări sunt inedite, cântate rar la Brașov, Festivalul Mozart propunându-şi să promoveze şi lucrări mai puțin cunoscute din repertoriul mozartian.
Iată că după o lună plină de evenimente, prima ediție a Festivalului Internațional Mozart, organizat de Opera Brașov, cu sprijinul Primăriei municipiului Brașov și a Consiliului Local, se apropie, aşadar, de final. Inițiat de directorul artistic al Operei Brașov, Ovidiu Mezei, evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit, toate spectacolele jucându-se cu sălile arhipline, biletele fiind vândute cu multe zile înainte de fiecare reprezentație, ne-a precizat Cecilia Toma, PR-ul instituţiei.
„Cosi Fan Tutte”
Sâmbătă, 28 februarie 2015, de la ora 18.30, în Sala Operei, în încheierea prestigioasei manifestări are loc reprezentaţia cu opera buffă „Cosi Fan Tutte” de W.A. Mozart, compusă în anul 1789, pe un libret de Lorenzo da Ponte. Premiera a avut loc un an mai târziu la „Burgtheater” din Viena, această capodoperă mozartiană fiind apreciată de Joseph Haydn și de împăratul Joseph al II-lea. Întreaga partitură muzicală a fost creată doar într-o lună.
Subiectul, datorită simetriei sale, pare a fi inspirat dintr-o comedie italiană cu măști. Doi tineri ofițeri probează fidelitatea logodnicelor, la îndemnul filosofului Don Alfonso, ajutat de Despina, camerista tinerelor. Este un joc periculos, cu final imprevizibil. La început cele două cochete uită repede de logodnici, preferând avansurile pline de pasiune ale unor „prinți albanezi”, care nu sunt alții decât iubiții acestora deghizați.
La final lucrurile se lămuresc, însă cei doi logodnici exclamă edificaţi: „Cosi Fan Tutte!” („Așa fac toate”). În distribuție se regăsesc Ioana Mărgărit, Gabriela Hazarian, Mihai Irimia, Valentin Marele, Corina Klein, Marian Rește. Îşi dau concursul Corul şi Orchestra Operei. La pupitrul dirijoral este invitat, cum arătam şi la începutul articolului, maestrul nipon Daisuke Soga. Regia spectacolului este semnată de dr. Cristian Mihăilescu, iar scenografia de Rodica Garștea.
. .
În întâmpinarea primăverii
…V-am prezentat, stimaţi prieteni, o triplă suită de manifestări artistice interesate ce vor avea loc azi şi în zilele următoare, ca pe o sugestie de petrecere a timpului liber într-un mod agreabil.
Şi având în vedere faptul că ne aflăm în prag de Mărţişor, ce dar mai frumos poate fi oferit odată cu sosirea primăverii, sufletelor voastre pereche, alături de un buchet de ghiocei?
Horia C. Deliu