Centrul de Cultură Arcuş organizează sâmbătă,3 mai 2014, de la ora 18 un recital cameral Despina Reid și Viorica Boerescu.

În program

Bartók Béla – Rapsodia no. 1 pentru vioară şi pian
George Enescu – Sonata a 3-a în caracter popular românesc
Bartók Béla – 5 melodii populare maghiare
Brahms-Kreisler – Dans ungar no. 17

Un recital ieşit din comunul acestei serii de concerte: avem ocazia să cunoaştem o tânără violonistă pe care Centrul de Cultură din Arcuş a lansat-o peste graniţe. Despina Reid, născută la Bucureşti, a absolvit Liceul de Muzică George Enescu şi şi-a desăvârşit studiile la Manchester Royal Northern College of Music, obţinând admiterea ca bursieră. Profesorii care şi-au pus amprenta asupra formării violonistice şi muzicale ale Despinei au fost Radu Zvorişteanu, Ştefan Gheorghiu şi Wen Zhou Li. Din 2007 se stabileşte în Marea Britanie unde activează ca membră a mai multor formaţii camerale (duo, trio şi în special cvartet) şi a unor orchestre ca: orchestra de cameră Darwin Ensemble şi National Symphony Orchestra. În paralel susţine o neîntreruptă activitate pedagogică la invitaţia unor şcoli private. A susţinut recitale şi concerte ca solistă sau membră a unor formaţii camerale în România, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Germania, Austria, Polonia, Luxemburg, Belgia şi Olanda.

Patenera ei de muzică de cameră în acest recital este Viorica Boerescu. Născută la Deva, Viorica Boerescu a absolvit Liceul de Muzică Ion Vidu din Timişoara, la clasa de pian şi muzică de cameră a profesorului Robert Schrodt. Între anii 1975–1979 a urmat cursurile Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, unde l-a avut ca maestru pe marele pianist Gheorghe Halmoş. A fost profesor de pian şi de acompaniament la Liceul George Enescu din Bucureşti, iar din anul 1992 este lector universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Laureată a mai multor concursuri naţionale şi internaţionale de interpretare, Viorica Boerescu stăpâneşte un repertoriu ce cuprinde lucrări şi stiluri diverse, de la Bach la Bartók şi George Enescu. A susţinut şi continuă să susţină o bogată activitate artistică, fie ca solistă, fie în ansambluri camerale, cu concerte şi recitaluri în ţară sau în străinătate. Viorica Boerescu este o excelentă pianistă şi un profesor rar, ce face cinste muzicii româneşti contemporane.

Prezintă Ecaterina Stan, critic muzical.

Centrul de Cultură Arcuş pune la dispoziţia publicului un microbuz cu plecare la ora 17,30 din faţa Liceului de Artă din Sf. Gheorghe.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail