În cele ce urmează vă vom povesti despre un ambiţios proiect de suflet  al cunoscutului  bariton Lorand Cristian  şi, totodată,  despre un eveniment insolit ce urmează să aibă loc în curând şil va avea ca protagonist: un Concert Extraordinar de Romanţe Româneşti în Ţara Bârsei găzduit de … Opera din Braşov.

Interes legitim

Neoficial se ştia câte ceva printre  colegii de scenă ai interpretului de operă şi operetă  Lorand  Cristian,  printre prietenii apropiaţi şi câţiva pasionaţi ai romanţei despre acest vis mai vechi al său,  cărora  le povestise  despre intenţia de a organiza cu forţe proprii o reprezentaţie inedită.  Confirmarea a venit zilele trecute, când   redutabilul artist ne-a dat detalii extrem de interesante despre Primul său spectacol extraordinar de romanţe româneşti găzduit de prestigioasa instituţie de artă din municipiul de sub Tâmpa – Opera.

Concertul este planificat pentru  duminică,  22 noiembrie 2015, începând cu ora 18.00, şi constituie  o caldă  invitaţie adresată  iubitorilor acestui gen  muzical  îndrăgit  de marele public, dar pe nedrept  ingorat la Braşov.  Curajosul, dar şi incitantul său proiect artistic  a  stârnit deja  interes în rândul multor melomani, fiindcă iniţiatorul şi protagonistul său  nu se va opri  la acest experiment, dorind să ofere şi alte spectacole similare, poate  de o anvergură  mai mare.

                              Un gen muzical intrat pe nedrept în desuetudine

…În aceea ce mă priveşte, ca vechi admirator al romanţei, crezusem că după amplul reportaj publicat acum două săptămâni la încheierea ediţiei a 48 a prestigiosului Festival  de specialitate „Crizantema de Aur” de la Târgovişte,  nu voi mai avea prilejul prea curând să abordez acest subiect. Iată dorinţa expresă   a apreciatului interpret de operă Lorand Cristian, de  a încerca  să revigoreze romanţa (acest  gen popular iubit de români încă din vechime, dar intrat pe nedrept în desuetudine în zilele noastre) este salutară.

Cititorii  tineri sunt, poate, mai puţin familiarizaţi cu sonorităţile  melodiilor melancolice – gen romanţe –  piese cu un puternic caracter elegiac, nostalgic, în care versul şi muzica se împletesc armonios. Să spunem, de asemenea, că  romanţele  se asociază de minune cu dorul, sentiment specific  al  sufletului  românesc. Ele  exprimă prin versuri  sensibile şi acorduri uşor de fredonat nevoia de iubire şi tandreţe a fiecăruia dintre noi,  bucuriile, tristeţiile, speranţele specifice vieţii.

V-aţi întrebat  vreodată,  dragi prieteni, când a apărut  romanţa pe meleagurile noastre? Fiindcă de şansonetă, fadou  ori canţonetă se ştia demult. Specialiştii în domeniu afirmă că se poate  doar  aproxima  perioada , fiindcă procesul evoluţiei şi cristalizării a durat mult. Asemenea melodii existau  în repertoriul lăutarilor vremii, a unor solişti în vogă, dar  şi al micilor formaţii ce cântau prin cârciumioare (cum sună  un vechi refren), reprezentând  melodii  de dor şi jale.  Se acreditează ideea că anul 1848 ar reprezenta borna de la care s-a impus romanţa ca gen de sine stătător în peisajul muzical autohton.

Celebra melodie „Flori de nufăr”, (cunoscută şi cu titlul „Mândra mea de altădată”) este socotită prima romanță românească scrisă de un compozitor cu pregătire muzicală: Ionel Băjescu-Oardă. El a compus-o şi apoi a înregistrat-o pe un disc în 1905.

Până în 1989 romanţa era la mare modă, fiind îndrăgită mai cu seamă de cuplul Ceauşescu, de aceea era difuzată intens la radio şi televiziune,  se editau discuri, aveau loc concerte etc.  După  Revoluţie  a intrat în declin, s-a ascuns  într-un nemeritat  con de umbră, existând  rare evenimentele  de  profil. Face  excepţie Festivalului Naţional „Crizantema de Aur” de la Târgovişte. De aceea trebuie  încurajată  iniţiativa unui artist de operă,  precum LORAND CRISTIAN, care speră ca încet, încet să o relanseze şi în Ţara Bârsei, organizând cel dintâi Spectacol de romanțe românești susținut vreodată la Brașov pe  scena Operei. 

Baritonul Lorand Cristian de la Opera Braşov deapănă… „Amintiri, flori de gând” . .

Baritonul Lorand Cristian  a declarat în cadrul unei Conferinţe de presă că nutreşte acest plan  de multă vreme, el fiind ultimul Mare Câştigător al Trofeului „Crizantema de Aur” în noiemebrie 1989, cu numai o lună înainte de declanşarea Revoluţiei. „Dorinţa mea, prin spectacolul «Amintiri, flori de gînd»  este de a reînnoda tradiţia romanţei româneşti, de a o readuce la viaţă şi în centrul ţării, interpretând-o în manieră tradiţională, în spiritul…Reginei acestui gen –  celebra solistă Ioana Radu. Suntem binecuvântaţi că avem romanţa şi nu cred că  ar fi pe cale de dispariţie, atâta timp cât există oamenii ce o îndrăgesc.

După ce am câştigat Trofeul în 1989, am fost chemat la Bucureşti de şefii de la Cultură. N-am mai apucat să cânt romanţe, în schimb  am urmat… Conservatorul, devenind  solist profesionist de operă.

Dar iată că nu am uitat de dragostea mea din tinereţe – romanţa. Şi acum, după 26 de ani, a venit timpul să îmi adun forţele ca să aduc  acest gen popular în faţa publicului  din Braşov şi împrejurimi. Ambiţia mea este să susţin şi alte concerte, îmi doresc  să vină publicul  în  număr cât mai mare. Poate, de ce nu?,  am să  umplu o incintă şi mai încăpătoare, cum ar fi Sala Sporturilor”, a mai precizat artistul.

O carieră impresionantă

Născut la Botoșani, pe 2 noiembrie 1968, Lorand Cristian (Fieraru, pentru cei care îl cunosc mai demult) este absolvent al Universității Naționale de Muzică București, promoția 1997. S-a format sub îndrumarea unor profesori celebri, la rândul lor mari vedete, ca baritonul Dan Iordăchescu, soprana Marina Mirea, regizorul Hero Lupescu, compozitorul Sorin Vulcu, actrița Monica Mihăescu.

După terminarea facultăţii s-a gândit să rămână în Bucureşti şi să  se dedice unor profesii  adiacente din lumea spectacolului  (redactor muzical, inginer de sunet etc), deşi posedă o voce remarcabilă. Marele  artist şi director de scenă Hero Lupescu, care  i-a depistat talentul, l-a îndemnat să vină la Opera din municipiul de sub Tâmpa. Şi bine a făcut, activând alături de  un colectiv  foarte valoros.

Din toamna  anului 1997 este angajat al Operei Brașov, unde a interpretat nu mai puțin de 50 de roluri în spectacole de operă, operetă, balet și spectacole pentru copii. Să enumărăm  apariţiile sale din „Traviata” şi „Boema”,  „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni” ori  „Cosi fan tutte”, „Elixirul dragostei”, „Povestirile lui Hoffmann”  ş.a.m.d

Este, totodată,  bun actor şi interpret de operetă, amintind  prezenţe  în „ Contesa Marița”, „Văduva veselă” ,  „Silvia” , nu mai puţin de trei roluri în „ Vânzătorul de păsări”,  două în „Liliacul” şi multe  altele.  Să nu omitem numeroasele prezenţe în spectacole  pentru copii ori postura de narator, graţie  timbrului  său  plăcut.

A participat  cu colectivul Operei din  Brașov la turnee în Germania, Franța, Italia, Elveția, Danemarca, Norvegia, Austria, Spania. În anul 2001 fondează  Corul de Copii „Unison”, alături de care a fost trup şi suflet până nu de mult.

Fericita  întâlnire cu romanţa

      Cum spuneam,  puţină lume a ştiut până acum că Lorand Cristian are şi o a doua pasiune – romanţa! De unde provine? În mod curios a îndrăgit încă de mic acest gen aparte,  iubit mai ales de vârstnici, ascultând  pe când avea doar 10-12 ani la radio ori casetofon piese celebre interpretate de Ioana Radu – idolul său  în materie – Ileana Sărăroiu, Mia Braia, Rodica Bujor, Emil Gavriş. De fapt, titlul originalului său recital provine de la o romanţă de succes, „Amintiri, flori de gând” compusă de
Emil Gavriş pe versuri de Traian Vizitiu. Spectacolul său programat în sala Operei braşovene pentru  duminică,  22 noiembrie  2015,  de la ora 18.00,  va avea  o durată de 90 de minute, preţul biletului fiind de 20 de lei. Recitalul cuprinde  cunoscute piese, cum ar fi „La fereastra casei mele“, „De ce oare eu te-am cunoscut?“, „Batrânul tei“, „Înserare“, „Trubadurul“, „Ciobănaşul“ şi „La umbra nucului bătrân“ etc. Solistul  va fi acompaniat de doi redutabili profesionişti,  pianista Sena Ducariu şi violonistul Cătălin Floroiu.

Să mai spicuim din impresionanta sa carte de vizită informaţia potrivit căreia  fiind câștigător al Trofeului „Crizantema de Aur”  la cea de-a 22-a ediție a prestigiosului Festival de romanțe de la Târgovişte, Lorand Cristian a avut posibilitatea să-l  cunoască  pe extraordinarul pianist și compozitor  Dan Mizrahy,  care alături de soția  sa, Cecilia Mizrahy (profesoară de canto) i-au  schimbat destinul, îndrumându-i pașii spre studiul muzicii culte.

„Istoria Crizantemei de Aur”

Văzându-l  atât de determinat să revigoreze  romanţa  –  această „Bătrână Doamnă a muzicii româneşti” – mi-a făcut plăcere să-i dăruiesc  lui Lorand un exemplar din excepţionala monografie lansată recent  la Târgovişte şi  intitulată „Istoria Crizantemei de Aur”, în care apare şi numele său în postura de câştigător al  Trofeului.

 Autorul acestei a doua  ediţii monumentale, revăzute şi adăugite, este cunoscutul  jurnalist dâmboviţean, distinsul  om de cultură şi prezentator ani la rând  al Festivalului – dr.Teodor Vasiliu. Despre valoroasa-i  creaţie publicistică  am  avut onoarea  să vorbesc  alături de amicul Octavian Ursulescu la Festivitatea de lansare, găzduită  în foaierul   Teatrului „Tony Bulandra” din vechea Cetate de scaun a Ţării Româneşti, un  adevărat templu al Thaliei, păstorit de un preţuit artist – regizorul şi scenograful Mc Ranin.

„Istoria Crizantemei de Aur” constituie un tom monumental, foarte bine  documentat, conţinând pe lângă date punctuale privitoare la fiecare ediţie a Festivalului de romanţe, portrete sentimentale ale unor mari interpreţi, compozitori, instrumentişti, membri ai Juriilor (mulţi dintre ei trecuţi în lumea umbrelor),  reprezentând  singura mărturie arhivistică  a longevivei manifestări muzicale.

Mult succes!

„Prin realizarea  spectacolului  «Amintiri, flori de gând» aş dori să reînnod tradiţia romanţei româneşti,  readucând-o  în atenţia melomanilor din această parte de ţară. Suntem binecuvântaţi să avem un asemenea gen muzical romantic şi nu cred că este pe cale de dispariţie“, a conchis baritonul  Lorand Cristian, un optimist  incurabil.

Îi dorim mult succes!

                                                                                                    Horia C. Deliu

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail