Centrul de Cultură Arcuş (Casa Muzicii, str. Oltului nr. 6) și Institutul Liszt Sf. Gheorghe vă invită marți, 20 februarie 2024, ora 19 la un concert extraordinar susţinut de violonistul cu renume mondial, Antal Zalai din Ungaria (artistul va performa pe o vioară Stradivarius, fabricată în anul 1733) și de pianistul Adam Heron din Marea Bitanie.
Antal Zalai: „Un violonist ieșit din comun, caracterizat de o tehnică perfectă, un sunet strălucitor și amplu, o muzicalitate curată și matură și o personalitate nobilă” – declara legendarul violonist rus Igor Oistrach despre colegul maghiar cu cincizeci de ani mai tânăr – Antal Zalai, este considerat de fanii lui de pretutindeni ca fiind vârful artei violonistice clasice, un artist extraordinar.
Antal Zalai este printre puținii artiști pe care și colegii de breaslă îl elogiază în toată lumea. Este unic printre violoniști prin sunetul caracteristic, formarea muzicală matură și virtuozitatea elegantă, îl recomandă ca reprezentant târziu al epocii de aur, al artei violonistice. „Câteodata Antal Zalai cântă cu eleganța nobilă a lui Milstein – incluzând și sunetul său strălucitor. Alte ori este mai eclectic: Melodia Evreiască unește sunetul deosebit al lui Elman, intensitatea lui Heifetz și fluiditatea pură a sunetului lui Grumiaux” – scria criticul lui Fanfare Magazine.
Adam Heron: Aclamat de Sunday Times pentru verva și spiritul spectacolelor sale, Adam Heron a cîștigat rapid reputația de a fi unul dintre cei mai inovatori pianiști ai generati ei sale. Câștigător în 2020 al premiului Harriet Cohen Bach, Adam a devenit o figură proeminentă în 2018 după debutul televizat la BBC Young Musician în finala de pian. Prin arta sa unică, cuplată cu înnăscuta atracție și comunicare cu publicul, a devenit un ambasador de frunte pentru muzica clasică în Marea Britanie și în străinătate.
Născut în Hong Kong, cu origini nigeriano-filipineze, apoi adoptat de mama lui irlandeză, Adam are un program solicitant de angajamente internaționale, oferind recitaluri solo în săli de concerte prestigioase ca International Center for Arts în Cairo și National Centre for the Performing Arts in Mumbai (India). Spectacole pe tot cuprinsul UK s-au desfășurat în locuri apreciate precum Hampton Court Palace, Royal Albert Hall, Snape Maltings Concert Hall, Southbank Centre, St George’s Bristol, St Martin-in-the-Fields, The Holburne Museum și Wigmore Hall.
După concert, pentru publicul din Sf. Gheorghe Zalai va face o prezentare a instrumentului pe care cântă.
Vioara Stradivarius: Fabricată în anul 1733. „Acest instrument a fost folosit de marele violonist maghiar Gyorgy Garay (1909–1988), eu intrând în posesia sa prin intermediul profesorului meu de la academie, Peter Komlos. Cânt pe acest instrument extraordinar de 18 ani și sunt foarte atașat de această vioară, avem deja o istorie comună. Întradevăr sună magnific, dar a durat un timp până când am descoperit toate tainele și toate posibilitățile pe care le oferă acest instrument deosebit”, a declarat Antal Zalai.
În program:
- Joseph Bologne (Chevalier de Saint-Georges): Sonate inedite pentru vioară și pian (selecție), Pablo de Sarasate: Melodii lăurărești, Maurice Ravel: Tzigane
- Samuel Coleridge-Taylor: Gypsy Suite, op. 20 (I. Gypsy Song, II. Gypsy Dance)
Keith Jarrett: Elegie, George Gershwin / Igor Frolov: Fantezia Porgy și Bess.
Bilet de intrare la concert: 30 lei.
Doritorii pot procura bilete din timp la sediul CCA din str. Oltului nr. 6, între orele 9 – 15, informații suplimentare la tel: 0267 373 651.
Comunicat Centrul de Cultură Arcuș