Un nou eveniment de excepţie organizat de Centrul de Cultură Arcuş. Melomanii sunt aşteptaţi miercuri, 15 februarie 2012, de la ora 19, la Concertul cameral susţinut de Antal ZALAI (vioară) şi József BALOG (pian).

Programul va conţine piesele compozitorilor Ernst von Dohnányi, Béla Bartók şi Jenő Hubay.

Aşa cum ne-a obişnuit, Centrul de Cultură Arcuş va pune la dispoziţia publicului un autobuz cu plecare de la ora 18,30 din faţa Teatrului.

Preţul biletului este 20 de lei.

Antal Zalai

Descris ca fiind „un violonist excepţional, cu o tehnică perfectă, ton frumos, autentică fineţe muzicală şi maturitate, precum şi o personalitate nobilă” de către legendarul violonist Igor Oistrah, Antal Zalai este unul dintre cei mai incitanţi şi expresivi artişti de pe scena muzicală internaţională. Exponent al celor mai rafinate tradiţii – stabilite de către cei mai mari violonişti ai secolului 20, Antal este un reprezentant unic al soliştilor tineri din ziua de azi.

Născut în 1981 la Budapesta, Antal a fost recunoscut de timpuriu ca fiind un copil minune, cu extraordinare abilităţi muzicale.

La vârsta de 11 ani a interpretat Concertul pentru Vioară în La major a lui Mozart alături de Orchestra de Cameră Franz Liszt. După ce l-a auzit interpretând, Loránd Fenyves, fostul lider al Orchestrei Filarmonice din Israel, l-a descris ca fiind „un tânăr artist care are deja un sunet distinctiv de vioară. El îl iubeşte pe Mozart, iar Mozart îl iubeşte la rândul lui”.

Antal Zalai este câştigător al celor mai prestigioase concursuri internaţionale de vioară, dintre care amintim Concursul Internaţional de Vioară Regina Elisabeta (Belgia), Concursul Internaţional de Vioară din Indianapolis (SUA), Concursul Internaţional de Vioară Fritz Kreisler (Austria), Concursul Internaţional de Vioară George Enescu (Romania), Concursul Internaţional de Vioară Henryk Szeryng (Mexico), Concursul Internaţional de Vioară Paganini-Moscow (Rusia), Concursul Internaţional de Vioară Rodolfo Lipizer (Italia), Concursul Internaţional de Vioară Tibor Varga (Elveţia), Concursul Internaţional de Vioară Sion-Valais (Elveţia) şi Concursul Internaţional de Vioară Valsesia Musica (Italia).

A cântat alături de cele mai faimoase orchestre din lume şi sub bagheta unor dirijori renumiţi la nivel mondial, lista ce îi include pe Fabio Luisi, Paavo Järvi, Yoel Levi, Lawrence Foster, Gilbert Varga, Shlomo Mintz, Ludovic Morlot, Enrique Batiz, Yip Wing-sie, Laurent Petitgirard şi Gábor Takács-Nagy.

În ciuda vârstei sale tinere, repertoriul său concertistic depăşeşte 25 de lucrări – de la Bach şi Vivaldi până la lucrări celebre ale secolului XX, cum ar fi Nielsen, Khachaturian şi concertele de vioară ale lui Bartók.

József Balog

József Balog s-a născut în 1979 la Budapesta, fiind unul dintre cei mai talentaţi pianişti ai generaţiei sale. Sub îndrumarea tatălui său, el a început să studieze pianul la vârsta de patru ani. A luat diplomă pentru muzică de cameră la Universitatea de Muzică Franz Liszt (Budapesta). Studiile sale universitare s-au desfăşurat sub conducerea Prof. Jenő Jandó;
în mai 2004 şi-a primit diploma pentru pianist de concert. Împreună cu repertoriul standard de pian, József interpretează lucrări ale compozitorilor neglijaţi, cum ar fi Burghardt, Bentzon şi Tansman, şi, de asemenea, abordează în concertele sale muzica jazz şi propriile sale transcripţii.

Ca student a luat parte la multe concursuri de muzică, clasându-se pe primele locuri la mai multe competiţii naţionale. De asemenea, a obţinut premiul I la Competiţia Internaţională de Pian Bartók-Liszt (Budapesta 2001), Marele Premiu la Concursul de Muzică Tansman Aleksander (Lodz 2002), al doilea la Concursul Internaţional de Muzică Brahms (Pörtschach 2004), premiul special al „presei”, pentru cea mai bună interpretare a  Sonatei pentru Pian Liszt la Concursul International de Pian Franz Liszt (Utrecht 2005), premiul întâi la Concursul Internaţional de Pian Franz Liszt (Pécs 2007 ) şi premiul al doilea în cadrul Concursului Internaţional de Pian Soliva Carlo (Casale Monferrato 2008).

De-a lungul carierei sale a evoluat alături de orchestre celebre precum T-Com Symphony Orchestra, Szeged Symphony Orchestra, Pécs Symphony Orchestra, Dohnanyi Ernő Symphony Orchestra, Danube Symphony Orchestra, Miskolc Symphony Orchestra, Aarhus Symphony Orchestra şi the Jerusalem Chamber Orchestra, sub bagheta unor mari dirijori precum Tamas Vetö, Felix Carrasco, László Kovács, Tamas Gál, Gábor Hollerung, Zsolt Hamar si Gergely Kesselyak.

În anul 2005 József Balog a primit Premiul Annie Fischer din partea Ministerului Culturii din Ungaria. Din 2003 predă pian şi canto la Universitatea de Muzica Franz Liszt (Budapesta).

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail