Ca de fiecare dată, piesa principală a activităţii poliţiştilor covăsneni este reprezentată de eforturile depuse pentru menţinerea şi sporirea sentimentului de siguranţă publică şi a încrederii cetăţeanului în serviciile aduse comunităţii de către poliţişti, prin aplicarea legii în mod obiectiv, oportun şi echidistant.
Rezultatele activităţilor derulate de poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna în primele şase luni ale anului curent, pun în evidenţă capacitatea de mobilizare instituţională pentru a asigura cetăţeanului servicii de calitate şi combaterea eficientă a fenomenului criminogen.
Din principalele rezultate pozitive obţinute în această perioadă, menţionăm:
- colaborarea între IPJ Covasna şi instituţiile cu atribuţii de constatare a fenomenului infracţional materializată în organizarea şi executarea de acţiuni de amploare, pe linia combaterii infracţiunilor de natură economico-financiară;
- creşterea cuantumului prejudiciului recuperat în cauzele penale de natură economico – financiară în care sunt cercetate fapte de evaziune fiscală;
- reducerea numărului infracţiunilor de furt de cablu şi materiale feroase/neferoase, pentru prima dată după 3 ani;
- menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ;
- creşterea procentului de constatare a faptelor flagrante;
- creşterea numărului de infracţiuni constatate în domeniul silvic.
Priorităţi instituţionale urmărite prin management
- creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, combaterea infracţionalităţii (siguranţa stradală urbană şi cea din mediul rural, abordare proactivă, de prevenire, în detrimentul celei reactive);
- implementarea conceptului poliţiei de proximitate pentru mediul rural şi operaţionalizarea noii concepţii unitare de organizare, funcţionare şi acţiune a structurilor de ordine publică;
- menţinerea şi asigurarea ordinii şi siguranţei publice, premergător şi pe timpul desfăşurării manifestărilor publice de amploare;
- combaterea corupţiei, a criminalităţii organizate şi a formelor grave ale criminalităţii economico – financiare, în special în domeniul achiziţiilor publice;
- creşterea încasărilor bugetare prin eficientizarea administrării fiscale, combaterea fermă a evaziunii fiscal;
- transpunerea în practică a Hotărârii C.S.A.T. nr.69/2010, privind combaterea fermă a evaziunii fiscale, a contrabandei şi a spălării banilor, pe domeniile prioritare de acţiune
- prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii contra persoanei, a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor;
- reducerea numărului accidentelor de circulaţie şi a consecinţelor acestora;
- axarea activităţilor de constatare şi soluţionare pe calitatea actelor de procedură şi complexitatea cauzelor, urmate de o finalitate concretă a investigaţiei;
- optimizarea funcţionării la standardele de calitate impuse de normele europene a evidenţelor poliţieneşti şi a aplicaţiilor în domeniul cazierului judiciar;
- atitudine şi acţiuni bazate pe principiile solicitudinii şi respectului faţă de cetăţean, fermităţii, incoruptibilităţii şi transparenţei activităţilor.
În perioada de referinţă, poliţiştii covăsneni au acţionat în sistem integrat, preponderent pe două domenii considerate priorităţi naţionale ale Poliţiei Române, respectiv:
– Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţenilor prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţă stradală, siguranţă rutieră şi siguranţa transporturilor;
– Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Pentru servirea comunităţii şi prevenirea criminalităţii, poliţiştii covăsneni au executat 4.872 de interventii rapide la evenimente, trei acţiuni de tip razie, 2.437 acţiuni cu efective lărgite şi 32.624 controale directe.
Totodată, oamenii legii au intervenit la 2.488 solicitări transmise de cetăţeni prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, în 90,31% de situaţii intervenţia a fost realizată sub 10 minute.
În primele 6 luni ale acestui an, infracţionalitatea sesizată la nivelul judeţului a scăzut cu 61 de fapte, faţă de perioada similară din anul 2013), iar din totalul infracţiunilor, 527 au fost fapte constatate în flagrant.
Criminalitatea comisă cu violenţă
În primele 6 luni din anul 2014, la nivelul judeţului Covasna au fost sesizate 6 infracţiuni de mare violenţă, respectiv 4 infracţiuni de omor şi 2 tentative de omor. De menţionat este că toate aceste fapte au fost comise pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice şi a unor conflicte spontane.
Infracţiunile de mică violenţă, constând în loviri sau alte violenţe, ameninţare şi vătămare corporală, au înregistrat un trend ascendent, fiind sesizate 560 fapte. Putem spune că această creştere s-a datorat şi punerii în aplicare a prevederilor NCP şi NCPP, conform cărora toate sesizările cetăţenilor făcute prin sistemul apelului unic de urgenţă 112 se înregistrează ca faptă de natură penală, chiar dacă ulterior în urma verificărilor unele dintre acestea nu se confirmă sau un mai sunt susţinute de apelanţi, prin formularea de plângeri/sesizări penale.
La infracţionalitatea comisă cu violenţă în mediul intrafamilial, la nivelul judeţului au fost constatate 16 infracţiuni.
Criminalitatea contra patrimoniului
Prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului s-a aflat permanent în atenţia factorilor de conducere de la toate nivelele, fiind depus un volum de muncă important din partea poliţiştilor implicaţi.
În această perioadă, infracţionalitatea contra patrimoniului la nivelul judeţului Covasna a scăzut la sesizate, de la 1.581 fapte la 1.394 fapte, respectiv o creştere substanţială la cele constatate (în care a fost dispusă începerea urmăririi penală), de la 495 la 1.594, infracţiuni de acest gen.
Din totalul infracţiunilor contra patrimoniului, ponderea o reprezintă infracţiunile de furt – peste 60%.
Se remarcă scăderea faţă de perioada similară a anului trecut, a furturilor din societăţile comerciale, de/din autovehicule, a furturilor de cablu şi material feroase/neferoase şi creşterea infracţiunilor de furt din locuinţă.
În perioada analizată, infracţiunile de tâlhărie comise pe raza de competenţă au înregistrat un trend descendent faţă de primul semestru al anului precedent, cu 3 fapte la sesizate, de la 10 la 7, respectiv cu o faptă la constatate, de la 9 la 8.
Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase
În prima jumătate a anului curent poliţiştii covăsneni de la structurile cu atribuţii în domeniul armelor şi muniţiilor au executat peste 300 de verificări la deţinători de arme de pe raza judeţului şi au indisponibilizat/confiscat 5 arme letale, 25 de arme neletale, 1.264 bucăţi muniţie şi 8,4 kg articole pirotehnice. De asemenea, au fost aplicate 58 de sancţiuni contravenţionale pentru abateri în domeniu.
Criminalitatea economico-financiară
În urma iniţierii şi derulării acţiunilor pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală, în special a ilegalităţilor din comerţul cu produse din tutun şi alcool, prioritate de grad zero a poliţiştilor covăsneni, s-au obţinut următoarele rezultate:
- Ø 86 de infracţiuni constatate în domeniu (în creştere cu 20 faţă de primele 6 luni din 2013);
- Ø 130 de sancţiuni contravenţionale aplicate, în valoare de 306.000 lei;
- Ø confiscarea a 27.204 fire de ţigarete, 4.371 litri de băuturi alcoolice, 2 autoturisme şi bunuri în valoare de 76.119 .
Criminalitatea stradală
Criminalitatea stradală este caracterizată, în general, de infracţiuni fără un pericol social deosebit, însă prin locul în care sunt săvârşite creează o stare de disconfort şi nesiguranţă amplificată în rândul cetăţenilor.
În perioada analizată a scăzut cu 2,7% numărul infracţiunilor stradale sesizate, de la 45 la 43 fapte.
Analizând datele privind infracţiunile stradale sesizate putem concluziona că :
62,8 % au fost comise noaptea;
efectivele care acţionează în stradă intervin într-un mod profesionist, iar componenta de prevenire, prin pregătirea antiinfracţională a populaţiei, este mai activă, aspecte evidenţiate de creşterea ponderii infracţiunilor descoperite în flagrant, de la 40% în primul semestru al anului 2013, la 62,61% în aceeaşi perioadă a anului curent.
În perioada de referinţă nu au fost sesizate ultraje asupra poliţiştilor sau infracţiuni de omor comise în stradă, iar infracţiunile stradale sesizate comise cu violenţă au scăzut cu 6,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.
Ponderea infracţiunilor stradale sesizate o reprezintă furturile (90% din totalul acestora).
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013, în semestrul I din 2014 au scăzut infracţiunile de furt din auto (-2) şi de auto (-1), în timp ce toate celelalte categorii ale infracţiunilor de furt comise în stradă, respectiv furtul plăcuţelor de înmatriculare, furtul de componente din exteriorul autovehiculelor şi furtul din buzunare/poşete/genţi, au înregistrat valori de acelaşi nivel.
Infracţionalitatea în domeniul silviculturii
În perioada analizată direcţiile de acţiune în domeniu au avut la bază planurile comune de acţiune pentru:
– prevenirea si combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos (Planul Comun de Acţiune ,, SCUTUL PĂDURII 2014“ );
– prevenirea si combaterea braconajului piscicol şi a comercializării ilegale de peşte şi subproduse de peşte (Planul Comun de Acţiune ,,STOP BRACONAJULUI 2014”.
Au fost organizate şi executate 691 acţiuni pe linie de silvicultură, atât în fondul forestier cât şi la instalaţiile de prelucrat lemn rotund, cu următoarele rezultate :
- Ø constatarea şi aplicarea a 374 de sancţiuni contraventionale, în valoare totală de 289.300 lei;
- Ø confiscarea faptică a cantităţii de 349,620 mc material lemons, în valoare de 48.460 lei;
- Ø instrumentarea a 278 cauze penale, din care au fost propuse soluţii legale în 155 .
Siguranţa traficului rutier
Având ca prioritate combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, dar şi creşterea gradului de disciplină în trafic şi a suguranţei rutiere, în prima jumătate a acestui an, structurile cu atribuţii de poliţie rutieră au organizat şi desfăşurat 1.858 acţiuni, atât cu efective proprii cât şi în cooperare cu reprezentanţi ai societăţii civile.
În urma acestor acţiuni au fost constatate 207 fapte penale, din care 128 infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere şi 79 infracţiuni de altă natură.
Pentru abaterile comise în trafic, structurile de poliţie rutieră au aplicat 10.718 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.221 pietonilor, 400 bicicliştilor si 458 caruţaşilor. De asemenea, au fost reţinute 345 de permise de conducere şi 293 certificate de înmatriculare.
În perioada de referinţă, pe raza judeţului s-au produs 37 de accidente rutiere grave, cu unul mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, soldate cu 4 morţi, 38 de răniţi grav şi 9 răniţi uşor.
Principalele cauze generatoare a accidentelor grave de circulaţie identificate la nivelul judeţului, pentru combaterea cărora s-a acţionat cu prioritate în această perioadă, sunt viteza neadaptată la condițiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor, conducere fără permis, pietoni pe partea carosabilă, sau neacordarea de prioritate vehicule.
Criminalitatea în şcoli
La nivelul judeţului Covasna, prevenirea şi combaterea criminalităţii săvârşită în mediul şcolar reprezintă o preocupare permanentă.
În primele 6 luni ale anului 2014, au fost sesizate 11 fapte penale comise exclusiv în incinta unităţilor şcolare, din care 4 ( 37%) infracţiuni de lovire sau alte violenţe şi 7 ( 63%) infracţiuni de furt .
Nu au fost sesizate infracţiuni de mare violenţă (tâlhărie, omor, viol) săvârşite în unităţile de învăţământ sau zonele adiacente acestora .
Urmăriri şi supravegheri judiciare
Începând cu luna februarie a acestui an, o dată cu intrarea în vigoare a noilor coduri, Penal şi cel de Procedură Penală, la nivelul IPJ Covasna a fost înfiinţată o nouă structură, respectiv, Biroul Supravegheri Judiciare, care funcţionează în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale.
La nivelul acestei structuri au fost luaţi în evidenţă pentru desfăşurarea activităţilor specifice de supraveghere conform reglementărilor legale în vigoare, 22 de inculpați față de care au fost dispuse măsuri preventive neprivative de libertate, dintre care pentru 20 organele judiciare au dispus măsura controlului judiciar, iar în cazul celorlalţi doi măsura arestului la domiciliu.
PRIORITĂŢI DE ACŢIUNE
- Operaţionalizarea structurilor de ordine public, pentru creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, eficientizarea activitãţii de cooperare între structurile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice;
- Prevenirea corupţiei în rândul cadrelor inspectoratului;
- Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale;
- Prevenirea riscului rutier, în special în zona rurală;
- Menţinerea unui nivel redus la infracţionalitatea stradală;
- Consolidarea capacităţilor instituţionale şi funcţionale în lupta împotriva criminalităţii economico-financiare, în special în domeniile prioritare: corupţia (în special achiziţiile publice), achiziţiile intracomunitare, contrabanda, spălarea de bani şi evaziunea fiscal;
- Asigurarea climatului de siguranţă pe perioada vacanţei de vară;
- Prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile, prevenirea şi combaterea infracţiunilor de tâlhărie, a furturilor din locuinţe şi case de vacanţă, pe raza de competenţă – creşterea numărului infracţiunilor constatate în flagrant;
- Optimizarea timpilor de reacţie la solicitările prin sistemul SUAU 112, în special în mediul rural;
- Menţinerea la un nivel minim a infracţiunilor cu violenţă, în special a celor stradale;
- Creşterea gradului de încredere a populaţiei în serviciul poliţienesc;
- Informarea opiniei publice cu privire rezultatele obţinute în urma derulării acţiunilor poliţieneşti.
COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE
AL IPJ COVASNA
Agent de poliţie MARIN NICOLETA