Deși bugetul comunei pentru acest an este cu aproximativ treizeci de procente mai mic decât cel de anul trecut, acest lucru nu împiedică autoritățile locale să își urmeze planurile de dezvoltare locală, pentru care au fost deja câștigate 14 proiecte din fonduri guvernamentale și europene.
Comună după comună, județul Covasna pare că își schimbă înfățișarea: gropile din asfalt sunt din ce în ce mai rare, căminele culturale și școlile dărăpănate încep să dispară, luându-le locul clădiri renovate, cu utilități moderne. Spre exemplu, într-o statistică prezentată la începutul acestui an de către fostul ministru al Educației, Liviu Pop, în județul Covasna figurează doar 10 unități de învățământ ca având grupuri sanitare în exterior, spre deosebire de județul Vaslui, care are 389 de școli cu toaletă în fundul curții. Acolo unde consiliile locale și-au format specialiști în accesarea fondurilor nerambursabile, localitățile încep să se modernizeze pe toate planurile: de la infrastructura rutieră, la instituțiile de învățământ, la cele culturale și ale administrației publice locale.
Dobârlau este una dintre localitățile covăsnene cu rată foarte mare de accesare a fondurilor nerambursabile, atât provenite de la Guvernul României, cât și de la Uniunea Europeană. Dar, la fel ca în cazul tuturor proiectelor de acest fel, rezultatele se vor vedea peste cel puțin câteva luni, când vor intra, rând pe rând, în faza de implementare, iar acest lucru se datorează birocrației, care este încâlcită și dinamică. Aceasta, deși este uneori în defavoarea solicitanților de fonduri, este totuși justificată prin necesitatea prevenirii fraudelor sau a greșelilor involuntare, care pot duce la blocarea unui proiect sau chiar la sancționarea severă a solicitantului.
Cu privire la derularea activităților în ceea ce privește proiectele deja depuse, primarul comunei Dobârlău, Bogdan Barbu, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”: „În prezent avem șase contracte în evaluare la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, apoi urmează semnarea contractelor de finanțare. În ceea ce privește contractele gata semnate, începem deja execuția unuia dintre proiecte – în valoare de aproape 320.000 de lei (lucrări de construcție pentru podul peste pârâul Finișoara), iar celelalte sunt în stadiul de licitație. Avem până acum câștigate douăsprezece proiecte din fonduri guvernamentale și două din fonduri europene. Unul dintre proiectele din fonduri europene vizează realizarea rețelei de apă și canalizare, pentru satul Dobârlău și satul Mărcuș, în valoare de 2,5 milioane de euro, iar celălalt proiect vizează achiziționarea unui buldoexcavator, în valoare de 52.000 de euro plus TVA.
Având în vedere numărul mare de proiecte câștigate de această comună, potrivit primarului Bogdan Barbu, executarea lor va fi prioritizată în funcție de necesitățile locuitorilor și în funcție de buget. „Valoarea totală a cofinanțării, pe care trebuie să o suporte bugetul local, este de aproximativ 1,4 milioane de lei, numai că o parte din cheltuieli deja au fost suportate, întrucât plata studiilor de fezabilitate, a documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenții, a avizelor și așa mai departe, deja a fost efectuată. Partea de proiectare este suportată de către Minister (Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice – n. red.), noi urmând să mai avem de făcut plățile asistenței tehnice, dirigenției de șantier, alte cote către Inspectoratul de Stat în Construcții, etc., iar sumele acestea nu vor rămâne finale, deoarece în urma licitațiilor, valorile proiectelor vor mai scădea.”, a mai declarat primarul comunei Dobârlău.
Printre proiectele care se află în prezent în proces de licitație, se așteaptă acum depunerea ofertelor pentru achiziționarea buldoexcavatorului, în posesia căruia va intra Primăria din Dobârlău în maxim două luni, conform declarațiilor primarului Bogdan Barbu. Potrivit acestuia, tot în faza de licitație publică se află proiectele pentru asfaltarea DC15 și DC 27, pentru construirea podului peste pârâul Dobârlăiaș și a drumului de acces către DC15, de asemenea și a podului din zona „La Bobeș”
Oana-Mihaela Costache