În perioada 12-31 octombrie 2024, pasionații de astronomie au ocazia de a observa și fotografia un fenomen rar, unic în timpul vieții noastre, dar și al multor generații viitoare. Cometa C/2023 A3, numită și Tsuchinshan-ATLAS, este atât de aproape de Terra încât este vizibilă și cu ochiul liber, în condiții meteorologice optime. Aceasta este la fel de strălucitoare ca planeta Jupiter. Intervalul menționat corespunde perioadei de observație din emisfera nordică, cei din emisfera sudică având ocazia să o observe înaintea noastră, în intervalul 27 septembrie – 2 octombrie.
Cometa a fost deja fotografiată de persoane din diferite regiuni ale globului, astfel că avem acces la o colecție de cadre spectaculoase, ce redau splendoarea cometei. Este fenomenul astronomic al anului, din punct de vedere al rarității.
Pasionați de astronomie din Toplița, pr. Petru Cătinean și Marian Olaru, care în martie 2020 fotografiau cometa Neowise (C/2020 F3), au reușit să obțină până acum câteva fotografii inedite cu această cometă, despre care se spune că a mai fost vizibilă de pe Terra în epoca de piatră.
„După cometa Neowise din 2020, a venit rândul să vedem cu ochiul liber o altă cometă foarte strălucitoare C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). Va mai fi pe cer până la sfârșitul lunii. Așteptați puțin să se întunece și apoi spre apus aruncați un ochi deasupra orizontului, să o vedeți în toată splendoarea ei. Cometa se îndepărtează ușor de soare, după ce a făcut o rotație în jurul lui și astfel treptat își pierde din strălucire. Am fotografiat-o cu un telescop mic la 10 secunde expunere.” – Petru Cătinean
În intervalul 10-11 octombrie, dar și în luna august, Petru Cătinean și Marian Olaru au obținut cadre spectaculoase și cu aurora care a colorat cerul României. În martie 2024 au surprins și Cometa 12P/Pons-Brooks, „o cometă periodică ce se întâlnește cu orbita pământului odată la 71 de ani, care a fost vizibilă pe cerul de Vest imediat după apusul soarelui, însă strălucirea ei este destul de slabă a făcut să nu fie vizibilă cu ochiul liber. (Detalii tehnice: 60 secunde x 44 de cadre. Canon 60Da + Redcat51).” – Petru Cătinean
Cometa a trecut prin apropierea Soarelui, iar strălucirea ei a atins o magnitudine de -1,8 mag, depășind chiar și „marea cometă” Hale Bopp din 1997. Acest lucru face ca „steaua cu coadă” să fie ușor de văzut cu ochiul liber. Cel mai aproapre de Terra s-a aflat în data de 12 octombrie.
Cometa a fost descoperită la începutul anului trecut și se crede că orbitează în jurul Soarelui la fiecare 80.000 de ani, pe o traiectorie alungită.
În data de 14 octombrie, C/2023 A3 a trecut prin apropierea unei alte comete, 13P/Olbers (mag 10). Mai poate fi reperată până pe data de 31 octombrie.
Cosmina Marcela OLTEAN
– – –
Surse info – meteoradar.ro; gandul.ro
Fotografii – Petru Cătinean, Marian Olaru
Foto traiectorie cometă – Sky & Telescope