Certificatele de producător pentru comercianții din piețe vor fi înlocuite prin atestatul de producător și carnetul de comercializare a produselor, iar spațiile minime din piețe alocate producătorilor individuali cresc de la 20 la 40%, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților și citat de Mediafax.

Proiectul de lege schimbă în totalitate sistemul prin care producătorii agricoli persoane fizice valorifică produsele proprii în piețele agroalimentare. Astfel, actualele certificate de producător vor fi înlocuite prin atestatul de producător și carnetul de comercializare a produselor.

Atestatul de producător reprezintă documentul care confirmă persoanei fizice care desfășoară o activitate economică în sectorul agricol calitatea de producător agricol, iar carnetul de comercializare a produselor reprezintă documentul utilizat de persoana fizică care deține atestat de producător, precum și de soțul/soția, rude/afini de gradul I, după caz, pentru vânzarea produselor agricole obținute în ferma/gospodăria proprie.

Ambele documente se emit de către Primării, la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-și valorifice produsele obținute în ferma /gospodaria proprie. Atestatul de producător se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură și este valabil un an calendaristic de la data emiterii și se vizează semestrial, prin aplicarea ștampilei și semnăturii primarului comunei, orașului, municipiului, sectorului municipiului București, după caz.

Carnetul de comercializare îndeplinește un dublu rol, de document emis de vânzător care însoșeste marfa comercializată și de document care însoțește marfa pe perioada transportului de la locul de păstrare, la locul de comercializare.

De asemenea, carnetul de comercializare asigură fluxul informațional necesar privind structura sortimentală/cantitativă a produselor valorificate, locul de producere și destinația acestora.

„Carnetul de comercializare înlocuiește borderourile de achiziție, a căror utilizare reprezintă, în prezent, un canal semnificativ de evaziune fiscală, în special în comerțul cu produse agricole materie primă. În acest fel, se creează premise pentru ca producția realizată de micii producători să fie valorificată în condiții civilizate, să asigure atât venituri corecte pentru producători, cât și informații complete asupra provenienței mărfurilor și prețuri corecte la consumatorul final”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

În piețe este obligatorie organizarea de spații de vânzare distincte, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deținătoare a unui atestat de producător și a unui carnet de comercializare. Procentul de alocare a spațiilor de vânzare este de minimum 40% din totalul spațiilor de vânzare existente.

Certificatele de producător pot fi utilizate până la expirarea perioadei de valabilitate a vizei aplicate pe acestea, dar nu mai târziu de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Costurile generate de tipărirea carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol se suportă din bugetele locale ale județelor sau, după caz, din bugetul local al municipiului București.

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se eliberează la cererea solicitantului, de către primarul pe a cărei rază de competență se află terenul/ferma/gospodaria în care se obțin produsele estimate a fi destinate comercializării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, după verificarea existenței atestatului de producător și verificarea faptică în teren a existenței produsului/ produselor supuse comercializării.

HotNews.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail