Intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă a  obligat mai multe societăți comerciale să își schimbe denumirea. Firmele au la dispoziție doi ani, calculați de la 15 februarie 2013, pentru a opera aceste modificări în actele lor constitutive, însă până acum mai puțin de două firme din zece au inițiat demersurile legale pentru schimbarea denumirii.
Termenul limită este 15 februarie 2015
Aproximativ 16% dintre cei 215 operatori economici care sunt obligați să își schimbe denumirea au și finalizat procedurile legale, conform unei statistici obținute de AvocatNet.ro de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
"În intervalul 13.06.2012 – 07.02.2014 un număr de 34 de profesioniști au solicitat înregistrarea în Registrul Comerțului a mențiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbării denumirii societății, potrivit prevederilor art. 79 din Legea nr. 76/2012".
Prevederea se aplică doar societăților care au în denumire sintagma "societate comercială", si nu tuturor societăților care au forma juridică SC - societate comercială.
Extras dintr-o explicație oferita de ONRC
Cele mai multe firme care vor fi nevoite să își modifice denumirea până la 15 februarie 2015 sunt situate în București (43 de societăți), Bihor și Cluj (câte 21 în fiecare judet), Gorj (13 societăți) și Brașov (10 astfel de firme).
La polul opus se situează județele Botoșani, Giurgiu, Călărași, Mureș sau Suceava, unde nu există decât câte o singură societate care va trebui să își modifice denumirea până în 15 februarie 2015.
Potrivit ONRC, iată câteva exemple de societăți care sunt obligate să înlocuiască termenul de "societate comercială" cu cel de "societate" până în luna februarie: Societate  Comercială Pentru Promovare Internațională SRL;  Societatea Comercială De Asigurare-Reasigurare Astra SA; Societatea Comercială De Comerț și Servicii  Trans-Abc SRL.
Oficiul Național al Registrului Comerțului mai preciză în anunțul dat publicității în luna februarie 2013 că "se recomandă înlocuirea sintagmei <<societate comercială>> cu termenul <<societate>> în actele constitutive ale celorlalte societăți care au prevăzută această sintagmă numai în conținutul actului constitutiv, nu și în denumire, raportat la dispozițiile art. 226 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, potrivit cărora persoana juridică poartă denumirea stabilită, în condițiile legii, prin actul de constituire sau prin statut".
De asemenea, Registrul Comerțului mai arată că "în ceea ce privește sucursalele societăților, în conformitate cu prevederile art. 105 alin. (3) din Normele Metodologice privind modul de ținere a registrelor comerțului, de efectuare a înregistrărilor și de eliberare a informațiilor, aprobate prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2594/C./2008, modificările privind denumirea sucursalei se înregistrează la oficiul registrului comerțului de la sediul persoanei juridice care a înființat sucursala, din oficiu, pe baza notificării și a înscrisurilor doveditoare, transmise pe cale electronică de către ORCT la care s-a înmatriculat sucursala."
Actele necesare pentru schimbarea denumirii
 
Termenul de soluționare a unei cereri de schimbare de  denumire este de cinci zile, fiind necesare câteva documente: Cererea de înregistrare completată în original – formular tipizat ONRC; Dovada verificării disponibilității și a rezervării firmei (original); Acordul pentru utilizarea denumirii, prevăzut de art. 39 din Legea nr. 26/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare (copie); Actul modificator al actului constitutiv (hotărârea adunării generale a asociaților acționarilor/decizia asociatului unic sau actul adițional la actul constitutiv, original);
Certificatul de înregistrare și, după caz, anexa/anexele (original); Actul constitutiv actualizat;

. .

În plus, dacă este cazul se anexează și o împuternicire specială (în formă autentică), avocațială sau delegație pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalitățile legale (original).
Art. 39 din Legea nr. 26/1990 stabilește că Oficiul Registrului Comerțului va refuza înscrierea unei firme care, neintroducând elemente deosebite în raport cu firme deja înregistrate, poate produce confuzie cu acestea.
În schimb, înscrierea unei firme care conține cuvintele: «național», «român», «institut» sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autorităților și instituțiilor publice centrale se realizează numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului, în timp ce înscrierea unei firme care conține cuvinte sau sintagme caracteristice autorităților și instituțiilor publice locale se realizează numai cu acordul prefectului județului, respectiv al municipiului București, în circumscripția teritorială în care solicitantul și-a stabilit sediul social.
Mai mult decât atât, normele legale interzic înscrierea unei firme care conține cuvintele: «științific», «academie», «academic», «universitate», «universitar», «școală», «scolar» sau derivatele acestora.
 
 
www.coltuc.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail