Art. 224 din Codul civil prevede

Răspunderea civilă a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale

Dacă prin lege nu se dispune altfel, statul nu răspunde decât în mod subsidiar pentru obligaţiile organelor, autorităţilor şi instituţiilor publice care sunt persoane juridice şi niciuna dintre aceste persoane juridice nu răspunde pentru obligaţiile statului.

Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător şi unităţilor administrativ-teritoriale care nu răspund decât în mod subsidiar pentru obligaţiile organelor, instituţiilor şi serviciilor publice din subordinea acestora, atunci când acestea au personalitate juridică.

Acțiunea în despagubiri contra statului se poate intemeia pe dreptul intern (spre exemplu, art. 224 din acutalul Cod civil stabilește răspunderea de garanție a statului pentru toate autoritățile publice centrale), pe Dreptul Uniunii Europen (în acest sens este art. 47 din Carta Drepturilor Fundamentale ale UE) sau direct pe jurisprundența CJUE (de ex., cauza Francovich sau cauza Oghieriakhi). Încălcarea Dreptului Uniunii poate fi invocată fără a fi necesară o prealabilă hotărâre de infringement (procedura prin care CE sau CJUE constată încălcarea de către un stat membru a Dreptului Uniunii Europene)

În jurisprudența mai recentă a CJUE s-a arătat că, pentru a putea fi admisibilă o acțiune în despăgubire contra statului, este necesară stabilirea unei încalcări suficient de grave a Dreptului Uninii. Ignorarea vadită a jurisprudenței CJUE în domeniu este o astfel de încălcare (soluție prezentată în cauza C 224/01, Kobler vs. Ostereich, 2003).

Soluție pentru cei care au fost deja executați silit: Zehentner vs. Austria

În această speță, CEDO a acordat debitorului daune morale de 30 mii euro pentru evacuarea din locuință, în urma unei executări silite derulate în baza unui contract de credit ipotecar care conținea clauze abuzive în acele executări silite începute și finalizate în baza unor contracte de credit bancar (titluri executorii în ele însele, care au nevoie doar de o încuviințare a executării, FARĂ VREO CALE DE ATAC).

Atunci ce putem face? Toată lumea ne îndrumă să depunem contestație la executare și suspendarea executării. Dar să fie suficient? NU. Suspendarea se poate cere numai dacă se depune o cauțiune foarte mare, iar contestația nu suspendă de drept executarea silită. Deci ar trebui o altă acțiune, comunitară.

Ca o concluzie eu zic că da, ar fi posibilă o astfel de soluție.

 
www.coltuc.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail