Mai mulți soferi au făcut, recent, sesizări la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) prin care au semnalat că, deși și-au vândut mașinile, au primit acasă amenzi pentru lipsa rovinietei.

. .

Pentru a evita să primească amenzi pentru lipsa rovinietei, reprezentanții CNADNR au recomandat șoferilor ca după vânzarea mașinii să depună o notificare în acest sens la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor în a cărui rază de competență a fost înmatriculat autoturismul.

„Urmare a primirii mai multor sesizări din partea utilizatorilor rețelei de drumuri naționale, care au semnalat faptul că, deși au înstrăinat vehiculul, au primit procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru vehiculul înstrăinat, CNADNR recomandă utilizatorilor ca, în urma înstrăinării vehiculului, să se adreseze Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în a cărui rază de competență a fost înmatriculat vehiculul, în vederea depunerii unei notificări cu privire la înstrăinarea vehiculului”, punctează sursa citată într-un comunicat de presă.

 

Atenție! Notificarea trebuie neapărat să fie însoțită de copii ale documentelor prin care se poate demonstra vânzarea mașinii (contractul de vânzare-cumpărare, certificatul de radiere fiscală). În cazul în care șoferii deja au primit amenda acasă, mai arată reprezentanții CNADNR, aceștia pot să formuleze o contestație, în termen de 15 zile de la primire, la Judecătoria în raza căreia domiciliază, pentru a solicita anularea contravenției.

„Precizăm că, în situația în care a fost emis proces-verbal de constatare a contravenției, utilizatorul poate formula o contestație la procesul-verbal emis, în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia, la Judecătoria în a cărei circumscripție domiciliază sau își are sediul firma utilizatorului, în vederea solicitării de anulare a acestuia”, este menționat în comunicat.

 

Conform Ordonanței Guvernului nr. 15/2002, utilizatorii de autoturisme sunt obligați să achite rovinieta pentru a putea să folosească rețeaua de drumuri naționale din România. Prin urmare, persoanele care circulă cu autoturismele fără a avea rovinietă pot primi amenzi cuprinse între 250 și 500 de lei.

Costul rovinietei diferă în funcție de perioada în care șoferii circulă pe rețeaua de drumuri naționale a țării. Astfel, în cazul autoturismelor, pot fi achiziționate roviniete de 3, 7, 13 sau 28 de euro, pentru perioade de 7, 30, 90 de zile sau 12 luni.

www.coltuc.ro

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail