Laurențiu a luat un credit de nevoi personale în franci elvețieni, garantat cu o casă. După cinci ani, nu a mai putut să-l plătească. Ratele îi crescuseră de la o lună la alta și n-a avut parte de înțelegerea băncii.

Coloji Laurențiu Valentin, împrumutat: “Mi-au spus că nu au altă soluție și că mă dau la executare dacă nu plătesc. După trei săptămâni m-am trezit cu executorul”.

A încercat să vândă apartamentul pe cont propriu. Banca nu i-a luat oferta în considerare. A reușit totuși să blocheze executarea în instanță, dar a ajuns pe mâna unei firme de recuperare a creanțelor care cumpărase de la bancă dosarul său. Așa numiții recuperatori au fost mai înșelegatori decât banca.

Coloji Laurentiu Valentin, împrumutat: “Au zis că în principiu sunt de acord, că o să mai negociem”.

Soluțiile oferite de astfel de firme ce cumpără credite neperformante sunt mai variate decât ale băncilor.

Ana Maria Bildea, manager colectare: “O reducere a debitului, un procent pe care noi îl putem șterge din datorie. Oferim și rate ca valoare foarte mici în comparație cu venitul. Nu mai calculăm altă dobândă, iar la franci ne uităm la cursul la care a fost luat împrumutul și adaptăm la acea valoare, să-i fie convenabil să achite”

Atunci când o persoană a făcut un împrumut și nu-și mai plătește ratele timp de trei luni de zile, creditul devine neperformant. În primul scenariu, banca execută ipoteca. În al doilea scenariu, când împrumutul este de regulă de nevoi personale, banca se hotărăște repede să-l vândă unei firme de recuperari de creanțe. Potrivit surselor din piață, acestea se vând la doar 10% din valoarea contabilă. Clientul rău-platnic se poate înțelege cu recuperatorul să achite între 30 și 50% din cât mai avea de plată și să “stingă” astfel datoria.

Astfel se ajunge într-o situație paradoxală: cei care nu-și mai plătesc datoriile sunt avantajați în raport cu românii care fac eforturi să-și achite ratele, fără întârziere.

Recent, un post de știri a întrebat nouă bănci dacă își sprijină ori premiază într-un fel clienții buni platnici, mulți dintre ei aflați acum în situația de a plăti dublul ratei de la momentul contractării creditului.

O singură bancă  a răspuns, până acum. Într-un comunicat, reprezentanții băncii au informat că oferă dobândă zero pentru cei care și-au plătit ratele fără întârziere, timp de nouă luni.

Promoția se adresează însă doar clienților care au luat credite anul acesta, dobânda dispare doar trei luni de zile, iar de “ofertă” nu a beneficiat nimeni, încă.

Potrivit unor surse din mediul financiar, în această toamnă băncile urmează să vândă recuperatorilor credite neperformante de peste un miliard de euro. De ce?

Florin Dănescu, președinte executiv al ARB: “Presiunea pusă pe timp, o rapidizare să spunem a deciziei prin care se constată că un credit are șanse mai mici sau mai mari să fie recuperat”

Marius Coltuc, avocat : “O să avem cel puțin 1,6 milioane de executări silite”

România este pe locul al treilea în Europa, după Grecia și Slovenia, la numărul creditelor neachitate la timp.

www.coltuc.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail