Şoferii care au primit o amendă de circulaţie pot ataca în instanţă procesul-verbal de contravenţie dacă urmează câţiva paşi prevăzuţi de legislaţia în vigoare şi dacă achită o taxă judiciară de timbru.
Cum contești un proces verbal de contravenție?
Procedurile de contestare a procesului verbal de contravenție au fost modificate ușor începând din 15 februarie 2013, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă. Spre exemplu, dacă primiți o amendă rutieră, puteți formula plângere împotriva procesului verbal de constatare a contravenției, pe care o veți depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, a precizat, pentru AvocatNet.ro, Gabriela Pintea. Ea a mai aratat că de la această regulă fac excepție doar plângerile care vizează rovinietele, ele depunându-se la judecătoria în a cărei circumscripție domiciliază sau își are sediul contravenientul. Potrivit consultantului, plângerea trebuie însoțită de copia procesului-verbal de contravenție, de taxa judiciară de timbru de 20 de lei, precum și de orice alte documente care pot fi considerate probe. În cazul în care contravenientul propune administrarea probei cu martori, în plângere vor fi menționate numele, prenumele și domiciliul martorilor, a mai specificat Pintea.
După depunerea plângerii, sunt aplicabile noile dispoziții prevăzute de NCPC cu privire la verificarea cererii și regularizarea acesteia. Astfel, completul căruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifică, de îndată, dacă cererea de chemare în judecată îndeplinește toate cerințele prevăzute de lege și cuprinde următoarele:
• numele si prenumele, domiciliul sau reședința părților ori, pentru persoane juridice, denumirea și sediul lor. De asemenea, cererea va cuprinde și codul numeric personal sau, după caz, codul unic de înregistrare ori codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerțului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice și contul bancar ale reclamantului, precum și ale pârâtului, dacă părțile posedă ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, în măsura în care acestea sunt cunoscute de reclamant.
• numele, prenumele și calitatea celui care reprezintă partea în proces, iar în cazul reprezentării prin avocat, numele, prenumele acestuia și sediul profesional
• obiectul cererii și valoarea lui, după prețuirea reclamantului, atunci când acesta este evaluabil în bani, precum și modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea înscrisurilor corespunzătoare
- arătarea motivelor de fapt si de drept pe care se
întemeiaza cererea;
• arătarea dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt de cerere;
• semnătura
Când cererea nu îndeplinește aceste cerinte, reclamantului i se vor comunica în scris lipsurile, cu mențiunea că, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, trebuie să facă completările sau modificările dispuse, sub sancțiunea anulării cererii.
În plus, dacă plângerea este netimbrată sau insuficient timbrată, instanța va pune în vedere contravenientului obligația de a timbra cererea și de a-i transmite dovada achitării taxei judiciare de timbru în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării instanței. Prin aceeași comunicare, instanța îi va aminti contravenientului posibilitatea de a formula, în condițiile legii, cerere de acordare a facilităților la plata taxei judiciare de timbru, în termen de 5 zile de la primirea comunicării
. .
Urmeaza fixarea primului termen de judecată, ce va avea loc în conditiile art. 201 NCPC. Mai precis, judecătorul, de îndată ce constata că sunt îndeplinite toate condițiile pentru cererea de chemare în judecată, dispune comunicarea acesteia către pârât, punându-i-se în vedere că are obligația de a depune întâmpinare.
Întâmpinarea se comunică de îndată reclamantului, care este obligat să depună răspuns la întâmpinare în termen de 10 zile de la comunicare. Pârâtul va lua cunostință de răspunsul la întâmpinare de la dosarul cauzei. În termen de 3 zile de la data depunerii răspunsului la întâmpinare, judecătorul fixează prin rezoluție primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluției, și va dispune citarea
părților.
www.coltuc.ro