Legea nr. 138/2014, recent promulgată de președinte, dar care nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial, aduce o serie de noutăți importante în ceea ce privește procedura de executare silită.

Astfel, este eliminată etapa de încuviințare a executării silite din competența instanțelor și o atribuie executorilor judecătorești, se arată în expunerea de motive a actului normativ. Motivul îl reprezintă faptul că s-a constatat o creștere a volumului de activitate a instanțelor de executare din cauza numărului relativ mare de cereri de încuviintare a executării silite. Astfel, pentru a rezolva această situație, s-a impus eliminarea etapei de încuviințare a executării silite din competența instanței și atribuirea acestei sarcini executorului judecătoresc, motivează inițiatorii actului normativ.

Mai mult decât atât, în baza noilor reglementări, instanța de executare va fi în masură să determine dobânzile, penalitățile și alte asemenea sume care se cuvin de drept creditorului, urmând a le stabili prin încheiere.

De asemenea, recentul act normativ reintroduce obligativitatea învestirii cu formulă executorie a titlurilor executorii, cu excepția hotărârilor judecătoresti. Conform avocatului, hotărârea arbitrală se va învesti cu formulă executorie înainte de a formula cererea de executare silită.

“Prin reintroducerea învestirii cu formulă executorie, din nou se vor prelungi termenele de recuperare a sumelor, o măsură în defavoarea creditorilor. Procedura de executare silită este destul de greoaie, termenele nu sunt în favoarea creditorilor. Termenele reale de a obține poprirea conturilor debitorului și a cunoaște situația financiară a debitorului sunt de cel puțin două, trei luni. Prin introducerea învestirii cu formulă executorie (de exemplu, executarea unui Bilet la ordin sau filă CEC), acest termen, de a obține o reacție clară a debitorului, va depăși trei luni”, a subliniat avocatul contactat de noi.

De cealaltă parte, inițiatorii actului normativ susțin că procedura de învestire cu formulă executorie pentru titlurile executorii, altele decât hotărârile judecătoresti, a fost reintrodusă în Codul de procedură civilă pentru asigurarea unui control al instanțelor de judecată asupra acestor categorii de înscrisuri și ținând cont de faptul că încuviințarea executării silite presupune o etapă ulterioară, care constă în verificarea îndeplinirii condițiilor de formă, verificare pe care o va realiza executorul judecătoresc competent.

Aceștia consideră că ar fi mai potrivit ca învestirea cu formulă executorie să fie aplicată altor titluri executorii decât hotărârile judecătorești.

Pe lângă noutățile menționate anterior, Legea nr. 138/2014 stabilește că instanța de executare este judecătoria în a cărei circumscripție se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul/sediul debitorului, în afara cazurilor în care legea dispune altfel

Totodată, noile dispoziții înlătură procedura de regularizare pentru contestația la executare, iar acest lucru era de așteptat, întrucât în practică au fost numeroase cazuri în care la momentul judecării contestației, executarea silită era deja finalizată, a aratat sursa citată.

www.coltuc.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail