Un colocviu dedicat împlinirii a 135 de ani de la nașterea, la Araci, a protopopilor Aurel Nistor și Ioan Rafiroiu, doi lideri ai românilor din fostul județ Treiscaune, va avea loc astăzi, la Sfântu Gheorghe, au anunțat reprezentanții Ligii Cultural – Creștine „Andrei Șaguna”.
Colocviul, intitulat „Înfăptuitori ai Marii Uniri: protopopii Aurel Nistor și Ioan Rafiroiu” se va desfășura începând cu ora 16.00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, și face parte din programul Zilelor Andrei Șaguna și, totodată, din acțiunile premergătoare dedicate centenarului Marii Uniri, pe care Liga le organizează, a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, dr. Ioan Lăcătușu, arhivist, unul dintre fondatorii Ligii și unul dintre organizatorii evenimentului.
„În programul acțiunilor premergătoare aniversării centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, în cadrul manifestărilor organizate sau a unor acțiuni distincte, în cursul acestui an și al anului viitor, vom marca personalitățile locale care au contribuit, au participat la înfăptuirea Marii Uniri și la consolidarea acesteia. După cum știți, am început seria acestor manifestări în luna martie, când am organizat un simpozion dedicat prefectului Valeriu Bidu, iar acum marcăm din nou două personalități deosebite ale perioadei interbelice, adevărați lideri ai populației românești, respectiv protopopii Aurel Nistor și Ioan Rafiroiu, amândoi născuți în Araci și amândoi născuți în același an. Acum se împlinesc 135 de ani de la nașterea acestora și de aceea, am ținut să îi omagiem, să le cinstim memoria și în acest cadru. Bineînțeles că vom continua, pe tot parcursul anului, dar și în anul viitor, cu alți lideri locali ai comunității românești care au participat la înfăptuirea și consolidarea Marii Uniri. Acesta este doar un tip de cinstire a memoriei acestora. La anul ne vom gândi inclusiv la ridicarea unor busturi, plăci comemorative și aniversare și la cuprinderea biografiilor acestor personalități în volumele care vor apărea cu ocazia centenarului Marii Uniri.” – a declarat dr. Ioan Lăcătușu.
Potrivit acestuia, printre cei invitați să participe la colocviu se numără consăteni ai celor doi protopopi și membri ai familiilor acestora.
„Avem bucuria să invităm la colocviu, pe lângă publicul iubitor de istorie locală din Sfântu Gheorghe și pe consătenii celor doi protopopi din Araci, în frunte cu părintele paroh Filip Coca, membri ai familiilor Rafiroiu și Nistor!” – a spus dr. Ioan Lăcătușu.
Potrivit acestuia, Ioan RAFIROIU (1882-1948), preot ortodox născut la Araci, a fost unul din cei cinci copii ai familiei Rafiroiu. A urmat şcoala primară în satul natal, apoi cursurile Liceului „Andrei Şaguna” din Braşov. A optat pentru vocaţia de preot, absolvind Institutul Teologic din Sibiu. În anul 1913, a fost ales preot la Poiana Sărată, pe Valea Oituzului, a desfăşurat o activitate pastorală, socială şi culturală de peste 35 de ani. În timpul Primului Război Mondial, Ioan Rafiroiu s-a înrolat ca preot voluntar, fiind decorat cu ordinele şi medaliile „Coroana României cu spade”, „Crucea comemorativă” etc. În 1926, i-a fost încredinţată conducerea protopopiatului Oituz. În perioada 1922 – 1948 (cu excepția refugiului din anii 1940 -1945), pr. Ioan Rafiroiu a fost protopop al Protopopiatului Ortodox Oituz, cu sediul la Târgu Secuiesc. De-a lungul vieții sale, a publicat articole în „Telegraful Român”, „Revista teologică”, „Gazeta Transilvaniei” şi în publicaţiile locale – ne-a spus dr. Ioan Lăcătușu.
Potrivit aceleiași surse, Aurel NISTOR (1882-1974), preot, protopop, publicist, lider al comunităţii româneşti din fostul judeţ Treiscaune, s-a născut la 6 mai 1882, în Araci, județul Covasna. A urmat cursurile Academiei Teologice „Andreiene” la Sibiu. A fost hirotonit, în 1903, pentru parohia ortodoxă din Araci și a rămas în această funcţie, până în august 1916, când a fost arestat şi trimis în lagărele din vestul Ungariei, de unde a fost eliberat în iunie 1918. În 1926 a fost înscăunat oficial ca protopop de Sfântu Gheorghe, funcţie în care s-a implicat în viaţa publică a judeţului Trei Scaune, cu multă pasiune şi competenţă, fiind autorul a numeroase lucrări, studii, articole şi conferinţe.” – ne-a spus dr. Ioan Lăcătușu. În anul 1999, la Editura „Carpaţii Răsăriteni”, din Sfântu Gheorghe, a apărut volumul de studii şi documente „Aurel Nistor. O pagină din istoria Bisericii şi a Neamului”, alcătuit şi îngrijit de dumnealui.
Intrarea la colocviu, ca de altfel la toate manifestările cuprinse în cadrul Zilelor Andrei Șaguna, este gratuită.
Zilele Andrei Șaguna se vor derula până sâmbătă, 8 iulie (a.c.), în program fiind cuprinse și următoarele: Adunarea generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, derulată sâmbătă, 1 iulie, de la ora 10.00, la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, Miercurea Ciuc; Manifestări cultural artistice organizate în cadrul „Zilelor comunei Vâlcele”, sâmbătă, 1 iulie, de la ora 13.00, în Vâlcele; participarea la Sfânta Liturghie, duminică, 2 iulie, în intervalul orar 10.00 – 12.00, în Biserica ortodoxă „Sf. Teodor Stratilat” Vâlcele; slujba de pomenire în memoria refugiaţilor şi expulzaţilor, în aceeași zi, între orele 1200 – 1230, la Troiţa refugiaţilor, expulzaţilor din Vâlcele. Tot duminică, de la ora 13.00, în Vâlcele se va derula ediția de anul acesta a manifestării intitulate „Nedeia Sânpetrului” – Zilele comunei Vâlcele, programul cuprinzând o serbare câmpenească tradiţională anuală, cu participarea unor artişti profesionişti şi formaţii folclorice din judeţele Covasna, Harghita şi Braşov, manifestarea fiind organizată de Consiliul Local şi Primăria comunei Vâlcele. Miercuri, 5 iulie 2017, la ora 1600, la Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă și Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Sf. Gheorghe se vor derula manifestări dedicate împlinirii a 25 de ani de la înființarea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”; va fi lansat Buletinul Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”, nr. 6/2017 și va avea loc vernisarea expoziției documentare Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna” – 25 de ani în slujba culturii și spiritualității românești din Arcul Intracarpatic. Joi, 6 iulie 2017, la ora 1100, laMuzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe este programată conferința „Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna – contemporanul nostru”, cu participarea: ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, PS Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Sofian Brașoveanu, Episcop Vicar în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania și Europa Centrală și de Nord, conducerii Academiei Române, reprezentanților autorităților centrale și locale de stat și conducerile unor instituții de învățământ, cultură, culte și administrație publică purtătoare a numelui Sfântului Mitropolit Andrei Şaguna. Zilele Andrei Șaguna se vor încheia sâmbătă, 8 iulie 2017 cu manifestarea programată de la ora 15.00, la Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci – „La umbra nucului bătrân” – ce cuprinde lansări şi prezentări de cărţi aparţinând autorilor din zona Carpaţilor Răsăriteni. Manifestarea este organizată de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita, moderator fiind prof. dr. Luminiţa Cornea.
Ana Ciorici Costache