Două spectacole de gală vor avea loc sâmbătă, 14 decembrie, la Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, în cadrul celei de a doua etape a Festivalului de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Crăciunul la români”, organizat de Fundația Mihai Viteazul, împreună cu Asociația „Suflet Românesc” din Târgu Secuiesc.
Potrivit organizatorilor, spectacolul de gală de la Sfântu Gheorghe va avea loc în sala de sport a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din municipiu, începând cu ora la ora 15.00.
Spectacolul de gală va fi susținut de formații din Satul Vadul lui Isac, raionul Cahul, Republica Moldova, și din județele Harghita și Covasna, și-anume:
Ansamblul „Speranta” al Fundației „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe compus din elevi ai Școlilor Gimnaziale „Nicolae Colan”; „Ady Endre”; „Varadi Joszef”
Coord. Ion Gheorghe
Corul de copii „Voinicei”– Școala Gimnazială nr. 3, Sita Buzăului
Coord. Laura Mitrofan si Simona Gheorghita Darie
Ansamblul „Plaiuri Tulgheșene” – comuna Tulgheș – jud. Harghita
Coord. Rapsodul popular, Lăcrămioara Pop
Corul de copii al Bisericii Ortodoxe Sfântu Gheorghe – Parohia Ortodoxă Română
Coord. Pr. Mircea – Florin Coliban
Grupul vocal „Muguri siteni” – Sc. Gimn. Nicolae Russu – com. Sita Buzăului
Coord. Iuliana – Maria Apafi si Livia Moldovan
Grup vocal bărbătesc „Pădurenii” – Asociația Culturală „Pădurenii” – com. Barcani – jud. Covasna
Dirijor: Cristina – Orania Deteșanu, Coord. Marian Arnăut
Corul „Plai Întorsurean” – Asociația „Plai întorsurean”
Întorsura Buzăului – jud. Covasna
Dirijor: Maria Dandu Muntean, Coord. Cornel – Mihai Tonie
8.Ansamblul de muzică și dans „Cimbrișor”
Vadul lui Isac – Raionul Cahul – Republica Moldova
Coord. Ion Nistor
Grupul Vocal „Voievozii Munților”– com. Vâlcele – jud. Covasna
Coord. Pr. Vasile Antonie Tămaș
Spectacol de gală, la Târgu Secuiesc
Tot sâmbătă, 14 decembrie, la ora 12.00, la Casa de Cultură din Târgu Secuiesc va avea loc spectacolul de gală organizat împreună cu Asociația „Suflet Românesc” – Asociația de Dezvoltare Locală și Culturală, din localitate.
Pe scenă vor urca aproape 200 de colindători- preșcolari de la Grădinițele și Școala Gimnazială „Turoczi Mozses” din Tg. Secuiesc, Grădinița din Brețcu, elevi din calseleI-IV din Covasna și Ansamblul de muzică și dans „Cimbrișor” din Raionul Cahul, Republica Moldova.
Președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad, a subliniat că tradiţiile reprezintă un element vital pentru păstrarea identităţii naţionale, iar acest festival este atât un prilej de bucurie, în aşteptarea naşterii Domnului, cât şi un prilej de a arăta tuturor cât de frumoase sunt colindele şi obiceiurile de iarnă ale românilor.
„ Vă așteptăm, să ne bucurăm împreună, cât mai mulți, de Sărbătoarea Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos, să dăm mână cu mână, să intonăm un colind, al nostru, al iubirii și solidarității neamului românesc. Sărbători luminate cu liniște si pace în suflet, cu bucurii pentru toți locuitorii județului nostru. La mulți ani tuturor, la mulți ani românilor oriunde s-ar afla! La mulți ani România!”, a transmis aceasta.
***
Prima etapă a Festivalului de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Crăciunul la români” s-a desfășurat în perioada 26 noiembrie-4 decembrie a.c., și a cuprins microconcertele de colinde din Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, susținute de peste 580 de preșcolari și școlari din ciclul primar.
La aceste concerte au participat micii colindători de la Gradinițele cu Program Prelungit Csipike, Benedek Elek, Pinocchio, Arvacska, Napsugar, Hofeherke, Gulliver, precum și de la Școlile Gimnaziale „Ady Endre” și „Varady Joszef”, Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Liceul de Arte „Plugor Sandor” din municipiu.
Totodată, în cadrul primei etape a festivalului, la Muzeul Spiritualității Românești din Sfântu Gheorghe a avut loc un simpozion cu tema Obiceiuri și tradiții la români, din Ajun până la Bobotează, cu invitați speciali- elevi de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din comuna Sita Buzăului, dar și expoziția Festivalul de Colinde în imagini.
„În ajunul Crăciunului, așa este obiceiul nostru, vin colindătorii. Cu gând și inimă curate, ne trec pragul casei dându-ne lumină din lumină. În drumul lor fac popas și la noi, în județ, unde sunt așteptați cu bucurie și dragoste. Chiar dacă zăpada din curte a fost înlocuită cu scena, chiar dacă pridvorul gazdelor, frumos împodobit, a fost înlocuit cu scaunele unei săli, neschimbate au rămas trăirile întru credința strămoșească, bucuria întâlnirii noastre, a tuturor, cu locuitori din alte zone ale țării, împletirea pioasă a glasurilor într-o colindă spre slava Lui”, a spus prof. ing. Maria Peligrad.
Festivalul de Colinde a beneficiat de finanțări din partea Consiliului Județean Covasna (prima etapă), a Consiliului local Sfântu Gheorghe (a doua etapă), a sponsorilor, și a avut parteneri Catedrala Ortodoxa, Parohiile ortodoxe, Inspectoratul Școlar județean, Centrul Ecleziastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan, Muzeul Spiritualității Românești, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, precum și parteneri media Mesagerul de Covasna, Observatorul de Covasna, Condeiul ardelean.
Maria Crețu-Graur