Un grup format din paisprezece elevi și nouă profesori din Portugalia, Polonia, Bulgaria, Italia şi Grecia participă, în perioada 13-17 mai 2019, prin programul Erasmus+ , la un schimb de experiență și de bune practici, alături de partenerul lor din proiect, Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

În amfiteatrul unității de învățământ, delegațiile străine au primit mesajul de bun venit din partea conducerii școlii și a elevilor care fac parte din acest proiect.

Suntem bucuroși să vă întâmpinăm la CNMV și considerăm că un schimb de experiență între profesori și elevi din Europa este benefic pentru toți. Vă aflați în centrul României, în orașul Sfântu Gheorghe, în Transilvania, la doi pași de Castelul Dracula, despre care cred că ați auzit și pe care îl veți vizita joi.Cred că este important să vă spun câteva cuvinte despre școala noastră. Este un Colegiu cu predare în limba română, dar avem și elevi care provin atât din minoritățile naționale, cât și elevi cu diferite religii, diferite culturi, ceea ce ne face să ne mândrim că suntem o școală multiculturală, multietnică și cu o mare deschidere spre Europa”, au fost primele cuvinte din discursul directorului adjunct, Maria Băilă.

Au urmat câteva informații legate de istoricul și specificul instituției de învățământ. Profesoara Liliana Grosar și un grup de elevi ai CNMV au susținut un scurt program artistic, din care nu a lipsit folclorul românesc și melodii interpretate la diferite instrumente muzicale.

Oaspeții au fost foarte încântați și dornici să afle cât mai multe lucruri despre școala covăsneană, cultura, istoria şi tradiţiile locale.

Am stat de vorbă cu câțiva dintre ei. Iată ce ne-au declarat:

“Sunt Antonio Farino, profesor de chimie la Institutul Gobetti Marchesini Casale Arduinodin Torino, Italia. Vin pentru prima oară aici și sunt foarte impresionat. CNMV este o școală foarte mare, bine organizată și mai evoluată decât a noastră. Primul impact este că statul roman dă prioritate educației, aveți elevi și profesori foarte pregătiți, foarte buni.Toți vorbesc impecabil limba engleză. Vreau să vă spun că și în unitatea de învățământ la care sunt profesor avem mulți copii de origine română, majoritatea fiind printre cei care excelează.”

“Eu sunt cetățean italian, am emigrat din Sudul Italiei în Nord și eram considerată “străin”. Știu ce înseamnă să fii emigrant și îi înțeleg foarte bine pe cei care vin din alte state în Italia. Avem mulți români în școala noastră, sunt copii buni și dorim prin acest proiect să-i ajutăm pe străini să se integreze cât mai bine în colectivele de elevi și în societate”, ne-a declarat Linardi Assunta, profesor de biologie în Italia.

“Acest proiect unește 6 școli diferite și lărgește noi orizonturi. Sunt impresionată cât de bine cunosc elevii români limba engleză și cât de educați sunt. Apreciez relația bună pe care o au cu profesorii și faptul că îi respectă foarte mult.”, a spus Vania Pukneva, professor de engleză în Bulgaria.

“Sunt foarte încântat să particip la acest proiect, am văzut că aici elevii sunt foarte disciplinați, școala este organizată foarte bine, mai avansată decât a noastră. Observ că din punct de vedere estetic e foarte frumoasă, e un edificiu istoric. Cei de aici dau importanță și aspectului exterior al școlii, curtea e foarte îngrijită și curată”, este părerea elevului Alessandro din Italia.

“În școală fiecare muncește pentru el. În proiecte am învățat să lucrăm împreună pentru un rezultat bun de care să ne bucurăm cu toții. În școală accentul se pune foarte mult pe teorie, dar cultura universală nu poate fi învățată teoretic. Cu ajutorul proiectelor am luat parte la viața de zi cu zi a unor persoane din alte țări și am ajuns să le cunoaștem și să le înțelegem mai bine cultura.”, ne-a spus un alt elev implicat în proiect.

 

Și elevii covăsneni sunt încântați de vizita partenerilor străini și doresc să-i facă să petreacă aici clipe de neuitat.

“I-am cunoscut când am fost în deplasare în Grecia. Elevii erau foarte uniți, profesorii erau foarte implicați și amabili. Față de noi, ei fac mult mai multă practică, la cursurile teoretice au cam aceeași materie ca și noi. Prin acest proiect am schimbat idei, am învățat să nu judeci “o carte” după copertă.”, este de părere Benedict Denisa.

“Prin acest proiect eu am fost în Bulgaria, m-am simțit bine acolo, au fost foarte amabili și acum vreau să îi fac și pe ei să îndrăgească locurile pe care le vor vizita. Am constatat că nu ai nevoie să știi aceeași limbă ca să te poți împrieteni cu cineva. Eu țin încă legătura cu câțiva oameni pe care i-am cunoscut în Bulgaria, suntem prieteni buni.”, a declarat Alex, elev al CNMV.

În cadrul acestei vizite, vor avea loc sesiuni ample de lucru, workshopuri,vor fi vizionate material documentare sau filme privind tema discriminării, valorile democratice europene, cum ar fi toleranța, nondiscriminarea, respectul față de alte culturi, demnitatea umană, drepturile fundamentale, libertatea şi egalitatea între toate națiunile Europei.

Totodată, oaspeții vor vizita câteva obiective din municipiu și din Brașov, vor vizita astăzi Primăria municipiului, Prima Școală Românească și alte unități de învățământ din Sfântu Gheorghe, în care învață copii care provin din medii socio-economice defavorizate, în special romi.

Scopul  este de a încuraja incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, sensibilizarea elevilor la problemele altora și formarea și dezvoltarea spiritului cetățeniei democratice.

“Este o onoare deosebită pentru noi să găzduim lucrările acestei ultime întâlniri din cadrul proiectului Different backgrounds – same opportunities in today’s Europe (Contexte diferite, aceleași oportunități în Europa de azi), proiect care reunește școli din 6 state: Italia, Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia și România. Acest proiect este coordonat de o echipă de proiect constituită la nivelul colegiului nostru și ne bucurăm că avem această oportunitate de a implica atât cadre didactice, cât și elevi din școala noastră, deoarece avem astfel ocazia de a cunoaște și alte sisteme educaționale, de a aprecia ceea ce este bun în sistemul nostru și bineînțeles de a cunoaște și implementa posibile soluții în rezolvarea propriilor noastre probleme. În această săptămână, împreună cu oaspeții din toate aceste țări partenere, vom desfășura o serie de activități prin care urmărim pe de o parte să ne atingem obiectivele proiectului, dar și să ne promovăm valorile culturale ale comunității noastre. Consider că pentru noi este o oportunitate să derulăm astfel de proiecte. Acestea constituie adevărate căi de deschidere și de cunoaștere, de relaționare și dezvoltare a spiritului civic.”, ne-a declarat Maria Băilă.

Programul în valoare de 129 000 de euro, a debutat în urmă cu doi ani în Portugalia, la Braga. Etapa din Sfântu Gheorghe va încheia proiectul„Contexte diferite – aceleaşi oportunităţi în Europa de azi”.

Considerăm că am reprezentat şcoala cu succes în acest proiect,este un câştig în primul rând pentru elevii noştri, pentru colectivul de cadre didactice, dar şi pentru comunitatea locală. Astfel vom contribui şi noi la promovarea imaginii atât a colegiului nostru, cât şi a oraşului nostru în ţările partenere”, au transmis coordonatorii proiectului, Maria Băilă și Constanţa Balog.

 

Larisa Axinia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail