Am scris de nenumărate  ori  de-a lungul anilor  despre realizările artistice deosebite ale minunatului colectiv al Operei brașovene, instituție de cultură apreciată atât în zona noastră, cât și la nivel național. Premiere, festivaluri tradiționale de operă, operetă și balet, spectacole pentru pitici și bunici, turnee în străinătate, concerte în Piața Sfatului, saloane muzicale au reprezentat în fiecare stagiune reușite savurate de un mare număr de spectatori, iubitori de frumos care acum tânjesc după ele. Prezentarea în mediul online a unor spectacole reprezintă o frumoasă iniţiative, o soluție pasageră în timp de criză majoră, cum este perioada pe care pandemia de Coronavirus a impus-o.

 

”Stăm acasă, pentru că ne pasă! Rămâneți sănătoși!”

 

Iată însă  că suflete generoase,  artiștii, personalul tehnic, toți angajații Operei din municipiul de sub Tîmpa s-au implicat și în activități sociale,  caritabile, de întrajutorare a comunității.

 

 

Primul semnal a fost dat prin difuzarea prin intermediul marilor posturi de televiziune din țară și pe Youtube chiar în prima zi de Carantină a unui emoționant spot  de cinci minute,  realizat de soliști vocali, membri ai orchestrei, balerini, care au cântat, dansat și interacționat de la domiciliile lor, invitându-i pe concetățeni să rămână și ei acasă – așa cum solicită autoritățile – pentru a se autoproteja.

”Stăm acasă, pentru că ne pasă! Rămâneți sănătoși!” Acesta este mesajul transmis într-un mod inedit și emoționant  de artiștii Operei Brașov, care s-au alăturat imediat Campaniei declanșate la nivel mondial de limitare a răspândirii temutului virus. Artiștii nu și-au abandonat publicul fidel și le-au oferit o consolare și un imbold evoluând în secvențe emoționante filmate acasă, în mijlocul familiilor. Superb!

Ecourile din societate au venit imediat, depășind orice așteptări. ”Vă mulțumim oameni dragi pentru acest gest de solidaritate, a scris Silvia Gabia pe Internet, sintetizând gândurile tuturor.  Așteptăm să ne  mai …tulburați sufletele într-un mod atât de plăcut!”(…)

 

Un nou gest superb

 

A urmat un nou gest superb făcut de către întregul colectiv. Ne referim de această dată la implicarea efectivă în Campania  demarată  de Opera Brașov împreună cu Asociația „Zi de Bine”, pentru strângerea de fonduri  necesare Spitalului de Boli Infecțioase din municipiu. S-a înfăptuit, totodată, mobilizarea și a altor donatori prin intermediul unui  videoclip realizat de artiștii Operei. Din contribuțiile  strânse  a fost virată suma de 12.098 lei, bani provenind de la angajații instituției (fie ei artiști, personal tehnic, administrativ), dar și de la persoane particulare care susțin activitatea Operei.

Donațiile s-au făcut și se mai pot face  în conturile Asociației „Zi de Bine”, cu mențiunea „Pentru Spitalul de Boli Infecțioase Brașov”: RON – UNICREDIT RO61BACX0000002013736000 sau BCR RO56RNCB0092166359160001; EUR – RO34BACX0000002013736001; USD – RO07BACX0000002013736002.

Lumea a înțeles că  medicii și asistenții care luptă în linia întâi cu pandemia de Coronavirus sunt adevărați eroi, dar au nevoie de sprijin. Ca atare și colectivul  Operei Brașov s-a implicat prin mijloace specific. Și prin intermediul nostru  acești oameni de suflet țin să le mulțumească celor care li s-au alăturat în campania umanitară, implicându-se cu dăruire,  abnegație  și, nu în ultimul rând, făcând  un efort material De asemenea, în același context al întrajutorării în această perioadă de solidaritate umană, din rândul angajaților Operei Brașov, atât din compartimentele tehnic, cât și artistic, s-au înscris doritori pentru acțiunile de voluntariat demarate de Primăria municipiului Brașov în vederea asigurării unor servicii pentru persoanele vulnerabile.

„Ce pot spune, este că m-am oferit să fac parte dintr-un  mănunchi de oameni cu suflet mare, cum suntem de altfel toți, în această familie a Operei. Suntem voluntari modești, simpli, care  dorim să ajutăm comunitatea în situații  dificile ca acum”, a precizat apreciatul violonist Constantin Aurelian Condoiu, șef de partidă  în Orchestră Operei Brașov.

 

De la costume de scenă, la confecționarea de… combinezoane de protecție !?

 

Opera Brașov a continuat să facă și alte acte salutare, chiar neobișnuite, am spune pentru profilul aparte al  unei instituții de artă. În  contextual penuriei de echipamente de protecție specific epidemiei actuale, un mic colectiv a început producția de… combinezoane de protective!!!
Patru dintre angajații Operei Brașov au luat decizia de a se implica în mod direct în lupta împotriva coronavirusului și, de săptămâna trecută, cu sprijinul unei firme private care furnizează materialul necesar, au început să confecționeze în atelierele proprii mult-căutatele combinezoane de protecție. Dintre cele patru femei, doar două sunt croitorese, celelalte două având alte îndeletniciri în cadrul amintitei instituții de cultură: una este scenograf, iar cealaltă este peruchier. Toate patru muncesc cot la cot, iar rezultatele au întrecut orice așteptări.

Inițiativa i-a aparținut cunoscutei scenografe, Rodica Garștea

Inițiativa acțiunii i-a aparținut cunoscutei scenografe, Rodica Garștea, artist plastic redutabil, care  impresionată de situația tot mai dificilă pricinuită de virusul ucigaș, dar inspirată și de sora ei (stabilită în Spania), care de câteva săptămâni produce măști de protecție, s-a gândit la o soluție. Așa că s-a documentat și a efectuat  modificarea unui tipar spre a  putea realiza primele  combinezoane.  Cu sprijinul Primăriei Brașov a primit materialul potrivit de la o firmă privată  și apoi împreună cu colegele a trecut la croirea și executarea efectivă a unui prim lot de 35 de  bucăți  de combinezoane de protective. Succesul fiind deplin și solicitarea mare, mica și inimoasă echipă a trecut la executarea unei noi comenzi de 40 de asemenea ”salopete”, care ieri au fost gata! Așadar, doar în câteva zile cu pricepere și entuziasm acest nucleu de confecționeri au produs nu mai puțin de 75 de echipamente de protective atât de necesare  în ”linia întâi” de luptă cu boala.

Alături de Rodica Garștea a lucrat cot la cot  și  Cristina Bulgaru, care este specialist în confecționarea perucilor: ”Există o diferență între croitoria pe care o fac acum și ceea ce muncesc eu de obicei. Cred însă că depinde mult de dorința de a ajuta. Nu m-a învățat nimeni să cos, dar am prins repede. Mă bucur că pot să îi ajut pe oameni, în felul meu”. Celelalte două membre ale echipei, Amalia Papuc și Liliana Curelaru, sunt specialist în domeniu, făcând  parte din Departamentul de croitori.  Din punctual lor de vedere producerea combinezoanelor nu este foarte dificilă, dar implică multă răspundere pentru că sunt destinate personalului medical ce intră în contact cu bolnavii de Coronavirus. Deci este un risc  foarte mare. Ca atare sunt  atente la fiecare detaliu, la fiecare cusătură, astfel încât să nu existe nici un risc de contaminare pentru cei care le îmbracă.

Felicitări și mulțumiri

Ce s-ar mai putea spune, aflând aceste gesturi spontane și salutare? Că minunatul colectiv al Operei brașovene nu se dezminte nici de această dată, chit că circumstanțele  actualei ”stagiuni” sunt insolite. Și dramatice. Așadar le adresăm   tuturor și fiecăruia în parte felicitări și mulțumiri în numele  concetățenilor, care îi iubesc și îi stimează! Doamne ajută!

    Horia C.Deliu

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail