Ieri, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a avut loc lansarea celui de-al treilea număr al revistei mozaic „Accente”. Cu acest prilej, elevii clasei a V-a A au intonat cântecul „Bardul de la Mirceşti”, dedicat poetului român pașoptist și revoluționar Vasile Alecsandri, cel care a scris poezia „Cântecul gintei latine”, premiată la Montpellier în anul 1878.

Participanți la lansare au fost elevi din clasele a V-a A, a VII-a C, a VIII-a C dar și a X-a B, câțiva dintre redactorii revistei și semnatarii articolelor: Andreea-Larisa Patrașcu, Diana Maria Iorga, Andor Josef Varga și Todoran Răzvan, alături de prof. Maria Ștefan, iar oaspetele de onoare al evenimentului a fost dl. prof. Mihai Trifoi, cel care de altfel semnează în revistă un articol intitulat „Credința, între ignoranță și fanatism”.

„(…) Ar fi bine dacă s-ar păstra sentimentele frumoase până la terminarea liceului. Se umple sufletul de bucurie și cu cât hrana pe care o primește sufletul este mai bogată, cu atât și roadele pe care le veți culege când porniți singuri pe propriul drum al vieții vor fi mai îmbelșugate” – au fost cuvintele rostite de către prof. Maria Stoica, copiilor prezenți. Aceasta consideră că este esențial ca articolele să fie scrise de elevi, pentru că în curând revista va deveni a elevilor, după cum spune chiar ea.

Cel de-al treilea număr al revistei vine cu o noutate de această dată. În locul poeziilor semnate de elevi, cu care eram obișnuiți, numărul care a apărut în luna mai deschide coperta revistei cu un fragment din poemul „Endymion”, al poetului londonez John Keats.

„Am fost inspirată de vremea superbă a lunii aprilie. De fapt, primăvara a venit cu o căldură deosebită încă din luna martie, și am beneficiat de câteva zile frumoase. (…) Revista a apărut, desigur, în luna mai și a fost scrisă sub imperiul acelor frumoase stări de spirit pe care ni le-a inspirat vremea superbă, căldura, razele generoase ale soarelui și explozia și revărsarea de frumusețe a întregii naturi. De aceea, am considerat necesar ca pe coperta principală a revistei, de data aceasta, să nu publicăm o poezie avându-l ca autor pe unul dintre elevii școlii noastre, ci o poezie care aparține unui autor englez. S-a stins din viață la o vârstă foarte tânără, și cu toate că era conștient de iminența trecerii în lumea de dincolo, a găsit totuși puterea sufletească de a admira minunea creației dumnezeiești. „Eternă bucurie-i frumusețea” se numește această poezie, un fragment din amplul poem intitulat „Endymion”, este starea pe care au teoretizat-o și filozofii epicurieni în literatura latină, una de grație desigur, pentru că umanul se confundă cu divinul. Se zice că este specifică poetului care prin darurile sale deosebite are posibilitatea de a accede la  tainele cunoașterii lumii neîngăduite, cunoașterii profane.” – a explicat prof. Maria  Stoica. Aceasta semnează un editorial intitulat „Cu binoclul îndreptat spre Ungaria”, fragment care face parte din volumul „Nu stinge flacăra!”

„Dacă aveți bunici prețuiți-i și încercați să le cunoașteți viața, ca să vă fie un model bun.”

Printre interesantele articole ale revistei se regăsește și un material foarte frumos creionat despre medicul pediatru Ioana Georgescu, cea care la venerabila vârstă de 79 de ani încă mai profesează, consultând cu drag, la orice oră din zi și din noapte, copiii bolnavi. Materialul „Modele viabile pentru tineri. Medicul pediatru Ioana Georgescu” este semnat chiar de către nepoata medicului, Mara Edec, elevă în clasa a XII-a C, care vorbește cu mare căldură în rândurile ei despre modelul de urmat care este bunica ei. Citată, la finalul materialului, este o poezie extrem de emoționantă, pe care aceasta i-a dedicat-o bunicii ei:

„Dă-mi mâna buni, dă-mi mâna caldă să-ți sărut

Că-i mâna care m-a hrănit și m-a crescut

Dă-mi mâna buni, dă-mi mâna ta curată,

La piept s-o țin și inima-mi în palma ta să bată.”

„…Am reușit să formăm într-adevăr o echipă de-a lungul celor cinci ani de muncă” . .

Un alt articol care laudă de această dată rezultatele excepționale ale unui elev, obținute la olimpiade și concursuri, a fost redactat de prof. Maria Ștefan. Aceasta vorbește despre elevul din clasa a XI-a A, Răzvan Todoran, căreia i-a dezvoltat pasiunea pentru fizică și pe care l-a pregătit pentru ca mai apoi să poată participa și obține rezultate foarte bune la diferite concursuri.

„Mulțumesc domnului profesor Mihai Trifoi care și-a acordat destul de mult timp pentru a scrie câteva cuvinte despre apariția acestui al treilea număr în ziarul „Mesagerul de Covasna” și pentru a veni aici, astăzi, în mijlocul nostru. Țin să îi mulțumesc foarte mult doamnei profesoare Stoica Maria care a avut un gând, încă de anul trecut, să lanseze această revistă. Și-a dorit foarte mult, a gândit, a muncit foarte mult pentru aceasta. Ne-am întâlnit de mai multe ori și m-a întrebat dacă este posibil să apară în școala noastră o astfel de revistă și dacă, și eu și alți colegi sau copii putem să formăm o echipă pentru a reuși să aducem, să zicem, această revistă. Lucrul acesta a fost posibil numai datorită muncii și intențiilor bune de care a dat dovadă doamna profesoară și colectivul de redacție care este aici, dar și cei care nu sunt prezenți, plus colaboratorii care de fiecare dată vin în sprijinul nostru cu articole interesante. (…) În acest număr am avut și eu prilejul de a scrie câteva cuvinte despre unul dintre elevii pe care i-am îndrăgit și cu care am reușit să formăm într-adevăr o echipă de-a lungul celor cinci ani de muncă. Părerea mea este că meseria noastră, a dascălilor, nu este împlinită dacă de-a lungul anilor nu descoperim aceste talente, acești copii care sunt capabili să își dăruiască o parte din timpul lor liber studiului. (…) Sunt mulțumită de rezultatele obținute de Răzvan Todoran și de evoluția lui, chiar dacă nu întotdeauna am obținut cele mai bune rezultate, nu ne-am descurajat, ci am continuat, pentru că numai așa ne putem împlini.” – a spus prof. Maria Ștefan.

Și elevul sus-menționat semnează un articol în care vorbește despre cum e să fii olimpic, intitulat „Portret de olimpic național”: „Din fericire pentru cititori eu nu am scris o poezie, am avut un interviu în care am vorbit despre, să spun așa, o viziune din interior a unui olimpic național la fizică, un domeniu care în general nu este prea plăcut. (…) Mi se pare foarte important să avem o revistă a școlii, în special într-un oraș mic cum e Sfântu Gheorghe, în care este mult mai greu să te dezvolți și să poți să ai lucrările tale publicate.”

„Sapă numai, sapă, sapă, până dai de stele-n apă”

În încheiere, prof. Mihai Trifoi a ținut să le transmită elevilor prezenți câteva cuvinte: „Mă simt onorat să particip la această frumoasă lansare de revistă. (…) Răsfoind revista am dat peste niște poezii, iar una dintre ele se numește „Praf de stele”, de aceea permiteți-mi să vă vorbesc despre stele. Dumneavoastră ați ieșit sau ieșiți acum din lumea vechilor povești și intrați în lumea povestirilor științifico-fantastice, ca după aceea să intrați în lumea reală. Începeți drumul devenirii voastre, drumul spre stele. Poate că nu fiecare dintre voi o să ajungă să aibă o stea pe aleea marilor personalități, poate că nu fiecare dintre voi vor ajunge cu adevărat pe stele, fiindcă peste vreo 20 de ani poate vor începe călătoriile cosmice, dar important este drumul acesta spre stele. Pentru că este drumul vieții, fiecare năzuiește să ajungă undeva, departe, să se realizeze. Dar să nu uitați că drumul este anevoios, că fiecare „Făt-Frumos” dintre dumneavoastră va trebui să treacă nenumărate obstacole, nenumărate încercări, iar fiecare „Scufiță-Roșie” trebuie să fie foarte atentă pentru că la fiecare cotitură a drumului, a potecii care trece prin pădure, ochii vicleni și lacomi ai lupului  pândesc. De aceea trebuie să fim în gardă, să fim foarte atenți la drumul nostru. Drumul spre stele este de fapt drumul spre visul pe care ți l-ai propus, dar pentru aceasta, pentru a ajunge acolo unde ți-ai propus, trebuie să muncești foarte mult. Sau așa cum foarte frumos spunea unul dintre marii poeți români, în versurile sale:<<Sapă numai, sapă, sapă, până dai de stele-n apă>>. De fapt aceasta înseamnă multă muncă, mult efort și mai ales pasiune și multă dăruire. Iată că unii dintre dumneavoastră deja au început să se realizeze pe acest drum, și baza pe care și-o pun acum, și ar trebui să le urmați exemplul, le va fi foarte folositoare pentru ceea ce va urma în timp.”

Primul număr al revistei a fost publicat în data de 6 noiembrie 2015, la cea de-a 25-a aniversare a Colegiului. Revista se bucură de sprijinul pe care îl primește prin intermediul Asociației Colegiului Național „Mihai Viteazul” dar și al persoanelor care de-a lungul timpului i-au sponsorizat cu diferite sume pentru a ajuta la publicarea acesteia.

„Am găsit întotdeauna oameni de suflet care ne-au sprijinit financiar cât timp nu am beneficiat de niște fonduri relativ sigure. Din ceea ce a reușit Asociația să strângă, din acele declarații 2% pe care o parte din colegi, profesori sau părinți cu bunăvoință ni le completează și ni le dăruiesc. Au văzut că revista reprezintă un proiect viabil, s-au convins de necesitatea contribuției lor financiare care se va concretiza în ceva extrem de durabil. Important este să găsim fondurile necesare pentru aparițiile numerelor următoare.” – au explicat prof. Maria Ștefan și Maria Stoica.

Revista „Accente” a fost concepută de elita Colegiului Național „Mihai Viteazul”, elevii olimpici și talentați ai municipiului Sfântu Gheorghe, împreună cu profesorii colaboratori. Aceasta conține, printre multe alte articole interesante, poezii, relatări și experiențe din viețile liceenilor Colegiului „Mihai Viteazul” și nu numai. Următorul număr al revistei va apărea la începutul noului an școlar.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail