Organizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, dar și cu sprijinul partenerilor locali, competiția „Educaţie rutieră – Educaţie pentru viaţă”, ediţia 2016 se desfășoară pentru a doua oară în județul nostru.

Pentru al doilea an consecutiv în județul Covasna, competiția ce are ca obiectiv formarea timpurie a unei educații rutiere și responsabilizarea în trafic a elevilor, a adunat la start 37 de echipaje compuse din câte patru elevi, provenind din diferite județe ale țării. Evenimentul s-a desfășurat ieri, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie judeţean, Inspectoratului Şcolar judeţean, Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe, Direcţiei judeţene pentru Sport şi Tineret Covasna, al Crucii Roşii – filiala Covasna, Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului, dar și cu implicarea Instituției Prefectului Judeţului Covasna, a Consiliului judeţean Covasna şi a Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe.

„La concurs s-au prezentat 37 de echipaje, din 36 de județe ale țării și municipiul București. S-au desfășurat cele două probe practice, proba de poligon și parcul – școală, unde elevii au avut de parcurs un traseu. (…) Elevii trebuie să respecte regulile de circulație, spre exemplu la trecerea la nivel cu calea ferată, în intersecții, la semafor, într-un sens giratoriu, deci parcul a fost amenajat ca și în viața reală. După terminarea celor două probe practice, urmează proba teoretică unde vor avea de rezolvat un chestionar cu întrebări pe tematică rutieră.”– a declarat pentru ziarul „Mesagerul de Covasna”, purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Ag. principal de poliție Nicoleta Marin.

Potrivit purtătorului de cuvânt echipajele au fost formate, conform regulamentului din cadrul concursului, din câte patru elevi ai școlilor din fiecare județ al țării, cu excepția județelor Gorj, Ialomița, Mehedinți și Teleorman, care nu au participat.

„Fiecare echipaj este format din patru elevi ai școlilor din fiecare județ, care la faza județeană s-au calificat pentru etapa națională. (…) Unul dintre membri echipei parcurge traseul aplicativ din poligon, unul dintre membri parcurge traseul din parcul – școală, un al treilea va participa la proba teoretică iar cel de-al patrulea are rolul de a arbitra un alt concurent în parcul – școală, cel cu reguli de circulație, pentru a se verifica și corectitudinea lor. Fiecare echipaj a fost arbitrat de câte un elev provenind din alt județ.” – a explicat Ag. principal de poliție Nicoleta Marin.

Cei mai pricepuți vor fi recompensați, astăzi, în cadrul unei festivități de premiere . .

După jurizarea rezultatelor tuturor probelor din concurs, în cursul zilei de azi, începând cu ora 18:00, în curtea Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe va avea loc festivitatea de premiere a elevilor participanți. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Covasna, pe lângă cupe, medalii și diplome,Direcția Rutieră și compania Timbark România le vor oferi elevilor participanți și câteva obiecte promoționale.

„Ne-au ajutat foarte mult Consiliul local, Consiliul județean, cei de  la Antidrog, Crucea Roșie care a asigurat primul ajutor, Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” și Colegiul Național „Mihai Viteazul”, ei fiind cei care ne-au ajutat să le putem asigura copiilor cazarea și masa, Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, Direcția județeană pentru Sport și Tineret Covasna, și firmele Autoliv și Timbark România care ne-a ajutat foarte mult cu premiile anul acesta – ei ne-au dat tot felul de biscuiți, sucuri. Anul acesta Autoliv ne-a dat tricouri, atlase pentru copiii premianți și niște magneți, iar Direcția județeană pentru Sport și Tineret ne-a donat cupele și medaliile.” – a explicat directorul Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe, Kerekes Jeno.

„Suntem convinși că atunci când vor circula pe stradă, în viața reală, nu vor fi implicați în evenimente rutiere”

Conform regulamentului, din fiecare județ s-au înscris câte doi elevi de gimnaziu și doi de liceu.Aceștia au fost selectați pentru etapa națională în urma participării la etapele județene ale concursului. În județul Covasna această etapă a avut loc luna trecută,  pe data de 7, sub sloganul „Alege Viața”, și a fost organizată la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, de către Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciul Rutier al IPJ Covasna, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.

„Sunt foarte pricepuți, au îndemânare. Bineînțeles că ei au exersat înainte și cunosc foarte bine și regulile de circulație, se descurcă și suntem convinși că atunci când vor circula pe stradă, în viața reală, nu vor fi implicați în evenimente rutiere. Acesta este și scopul de altfel: reducerea numărului de accidente rutiere în care sunt implicați elevii și bicicliștii în speță.”– a concluzionat Ag. principal Nicoleta Marin.

Și directorul Palatului Copiilor din Sfântu Gheorgheeste de părere că organizarea unor astfel de acțiuni are o deosebită importanță, în contextul în care nu toți copiii primesc o educație rutieră corespunzătoare în familie.

„Este importantă viața acestor copii, măcar să îi învățăm să circule regulamentar. Să sperăm că această generație, care participă măcar la aceste concursuri, să aibă o altfel de concepție față de traficul infernal care există la noi. Scopul este educativ, dorim să îi educăm pe acești copii astfel încât să circule corect, să respecte toate regulile de circulație dar și unii pe alții, pentru că asta lipsește la noi: toleranța.” – a declarat Kerekes Jeno.

Ambițios și exigent, acesta spune că deși niciodată nu este mulțumit pe deplin de organizarea evenimentelor la care Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe participă, întrucât întotdeauna este loc de mai bine, una peste alta evenimentul a fost un real succes: „Întotdeauna este loc pentru mai bine, (…) dar concursul și evenimentul au fost, să zicem, un succes pentru județul Covasna. Întotdeauna este loc pentru a face lucrurile mai bine, dar să sperăm că data viitoare, sau când vom mai organiza astfel de concursuri, din aceste lucruri să învățăm câte ceva.”

Participanţii vor avea ocazia să viziteze municipiul reşedinţă de judeţ şi să admire obiectivele turistice, iar cu sprijinul unor societăţi de transport, aceștia vor participa astăzi la o excursie organizată pe raza judeţului Covasna, mai precis în zona Buzaielor.

Prin intermediul acestei competiții, organizatorii și-au propus să le formeze elevilor participanți, într-un mod plăcut și distractiv, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, pentru a preveni producerea accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi elevii.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail