Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi-a propus să deschidă un dialog cu reprezentanţii comunităţii româneşti pentru a-i convinge să susţină cauza autonomiei teritoriale, iar în acest scop va organiza la sfârşitul acestei săptămâni, la Sfântu Gheorghe, o conferinţă cu tema „Autonomie şi regionalism – provocările deceniului”.

Preşedintele executiv al CNMT, Sandor Krisztina, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, după aproape două decenii în care subiectul autonomiei a fost discutat în interiorul comunităţii maghiare, a venit timpul să fie dezbătut şi cu comunitatea românească, fără de care nu se poate atinge acest deziderat.

„Credem că a sosit timpul să deschidem un dialog cu comunitatea românească. Nu pe noi maghiarii trebuie să ne convingem că vrem autonomie teritorială (…), ci trebuie să ne concentrăm asupra românilor, în special din Trasilvania şi din Secuime, să le spunem că ceea ce vrea majoritatea maghiară de aici e conform standardelor europene (…) şi că autonomia ar aduce prosperitate şi spor în toate, aşa cum s-a întâmplat şi în alte regiuni europene care au autonomie”, a declarat Sandor Krisztina.

Directorul executiv al Institutului Balvanyos, Ilyes Szilard, a declarat în calitate de coorganizator că a fost ales municipiul Sfântu Gheorghe pentru acest „experiment”  tocmai pentru că aici rolurile dintre majoritari şi minoritari sunt inversate în comparaţie cu restul ţării, românii fiind minoritari din punct de vedere numeric. Potrivit acestuia, conferinţa programată pe 16 noiembrie a.c, va avea două părţi – una în care câţiva specialişti vor prezenta aspecte teoretice şi practice ale autonomiei şi o masă rotundă la care se va dezbate acest subiect.

Organizatorii au menţionat că au invitat la această conferinţă persoane publice care susţin ori s-au arătat deschise să discute despre acest subiect, printre ele numărându-se cercetătorul Sergiu Constantin de la Universitatea Bolzano, Tirolul de Sud, conf. univ. Vasile Docea de la Universitatea de Vest din Timişoara, conf. univ. Salat Levente şi Bakk Miklos de la Universitatea Babeş-Boyai din Cluj-Napoca, Sabin Gherman director Transilvania Live din Cluj, lector univ. Szilagyi Ferenc de la Universitatea Partium din Oradea, preşedintele Societăţii Pro Civis Ory Peter din Slovacia, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), senatorul PNL Covasna Marius Obreja, consilierul local Sfântu Gheorghe Mădălin Guruianu,Toro T. Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc.

„Suntem convinşi că trebuie să pornim pe calea dialogului, pentru că altfel nu ajungem nicăieri (…) Şi, în mod evident, trebuie să luptăm cu prejudecăţile şi unii şi alţii”, a spus Ilyes Szilard.

Conferinţa, care se va desfăşura în limbile română şi maghiară, cu traducere simultană, are loc la aproape o lună după ce Consiliul Naţional Secuiesc a organizat în judeţul Covasna un miting pentru autonomie şi împotriva proiectului de regionalizare propus de guvern, la care au participat câteva mii de oameni.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail