Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a pregătit „terenul” pentru ca directiva europeană privind serviciile medicale transfrontaliere să fie implementată, a declarat miercuri preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, în cadrul unei dezbateri.
„Această directivă europeană privind serviciile medicale transfrontaliere ar trebui să intre în vigoare în 25 octombrie. Am vorbit în aceste zile cu domnul ministru. Intenţionează să aibă o primă discuţie în Guvern în această săptămână. Guvernul va decide dacă va promova acest act normativ prin OUG sau prin procedură accelerată în Parlament. Vă pot spune că, din punct de vedere practic, nu va fi nicio diferenţă semnificativă, pentru că deja CNAS a pregătit terenul în ultimi ani pentru ca această directivă să fie implementată”, a spus Buşoi.
Potrivit acestuia, CNAS va construi „de la zero” punctul naţional de contact, care va fi o structură nouă, formată din oameni „în afara personalului actual al CNAS”.
„Lucrurile sunt deja implementate aşa cum o cere directiva, mai puţin punctul naţional de contact, care trebuie construit şi care înseamnă o perioadă de timp, pentru că vom construi o structură de la zero în afara personalului actual al CNAS”, a spus reprezentantul CNAS.
El a precizat că în continuare românii care merg în străinătate şi îşi plătesc din propriul buzunar tratamentele se pot întoarce în România şi pot cere să li se ramburseze costul acelor intervenţii, manevre sau terapii medicale până la nivelul la care ar fi costat în România.
„În continuare va rămâne cardul european pentru tratamentele urgente care se vor plăti la costul din ţara în care ele sunt făcute şi în continuare va exista Formularul E 112 şi celelalte formulare care înseamnă acele tratamente care nu sunt disponibile în România şi care se vor plăti în continuare la costul real din ţara în care se efectuează”, a mai afirmat Buşoi.
Referindu-se la lista medicamentelor compensate, Cristian Buşoi este de părere că ar fi necesară o dezbatere privind scoaterea de pe această listă a anumitor substanţe care „nu se justifică” şi care nu sunt eficiente.
„Ne concentrăm pentru a găsi resurse pentru ca întreaga listă de medicamente compensate care ultima dată s-a actualizat masiv în 2008 să o mai adăugăm. Dacă noua directivă ne va obliga să o facem periodic, probabil că an de an vom adăuga. Trebuie să avem o dezbatere serioasă, obiectivă, de a mai scoate din actuala listă anumite medicamente care nu se justifică şi nu îşi găsesc eficacitatea, după nişte criterii obiective. În perioada următoare trebuie să ne uităm atent dacă nu cumva cheltuim mai mult decât ne putem permitem pe un număr de medicamente ieftine. Cel puţin pentru aceste molecule noi să existe o abordare separată, o a patra listă, o listă D sau un alt fel de mod de calcul”, a mai spus şeful CNAS.
AGERPRES