Clusterul inovativ al biomasei „Green Energy” a lansat ieri, în localitatea covăsneană Belin, proiectul intitulat „Schimb de experiență în domeniul eficienței energetice în zonele rurale”, la eveniment participând și specialiști din Norvegia.

Proiectul are o durată de șase luni și se desfășoară în  parteneriat cu „Norsk Energi” din Norvegia, fiind finanțat de Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, în cadrul Fondului pentru Relații Bilaterale la nivelul RO05 – Eficiența Energetică. Scopul proiectului constă în îmbunătățirea eficienței energetice în zonele rurale, printr-un schimb de experiență româno – norvegian.

„Proiectul are o durată de șase luni. L-am depus în februarie (a.c.), am semnat contractul la începutul lunii aprilie și îl finalizăm până la începutul lunii septembrie. Acesta constă într-un schimb de experiență româno – norvegian și în stabilirea unor teme pentru programe mai ample (…). Proiectul are două componente. Prima componentă cuprinde vizita specialiștilor din Norvegia și participarea acestora la trei evenimente –  unul derulat la Belin, altul la Moieciu și  altul în Vama Buzăului. Le vom arăta norvegienilor clădirile publice, le vom arăta în ce zonă sunt acestea, care este potențialul în ceea ce privește biomasa, iar norvegienii  vor vorbi despre experiența lor în acest domeniu. Vizita dumnealor este foarte importantă; este important ca ei să cunoască realitățile de aici. Sistemele pe bază de biomasă trebuie să fie adaptate la condițiile de aici. (…) A doua componentă constă în faptul că o echipă  de aici, din cadrul clusterului, se va deplasa în Norvegia. În urma celor două întâlniri, vom putea formula niște idei privind implementarea sistemelor pe bază de biomasă, în România, după modelul celor din Norvegia și poate vom depune proiecte, în acest sens, împreună.” – a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, președintele clusterului inovativ al biomasei „Green Energy, Vajda Lajos.

Proiectul, lansat în cadrul evenimentului european „Zilele energiei”, ieri, în Belin, azi la Moieciu, mâine, la Vama Buzăului

Lansarea oficială a proiectului a avut loc ieri, în localitatea covăsneană Belin, printr-un atelier derulat sub egida „Eficiența energetică în zonele rurale”. Astăzi, atelierul va avea loc Moieciu, iar mâine (joi), la Vama Buzăului, toate aceste trei acțiuni fiind cuprinse în programul „Săptămânii energiei sustenabile” – celebrată, la inițiativa Comisiei Europene, în perioada 19 – 25 iunie 2017, dar și  în cadrul programului „Zilelor energiei”. Organizate de entități publice și private locale, „Zilele energiei” cuprind activități și evenimente care sporesc gradul de conștientizare privind eficiența nergetică și energiile regenerabile.

Printre vorbitorii din cadrul atelierelor derulate la Belin, Moieciu, Vama Buzăului se numără specialiștii norvegieni  din cadrul „Norsk Energi”, implicați în proiect – Hans Borchsenius, Sergei Faschevsky; deputata Roxana Mînzatu și reprezentanți ai clusterului „Green  Energy” – printre care președintele acestuia, Vajda Lajos, vicepreședintele clusterului, ing. Sandor Bartha, reprezentant al  ERPÉK IND SRL și dr.ing. Bartha Sándor, cercetător ştiinţific în cadrul Asociaţiei „Green Energy” şi cadru universitar asociat, cu doctorat în domeniul resurselor energiei regenerabile.

„Eficiența energetică este o preocupare deosebită pentru zonele rurale, având în vedere că locuințele și clădirile sunt în general mai vechi, folosesc combustibili ineficienți și au performanțe energetice mai scăzute. Comunitățile rurale se confruntă cu provocări energetice majore în acest sens. Conștientizarea și educarea publicului cu privire la eficiența energetică a clădirilor și a utilităților din zonele rurale este deosebit de importantă. Experții norvegieni vor împărtăși experiența lor în domeniul eficienței energetice și vor încuraja autoritățile locale să formuleze idei fezabile pentru îmbunătățirea eficienței energetice în infrastructurile publice. Seria atelierelor este organizată în parteneriat cu <<Norsk Energi>> din Norvegia, în cadrul proiectului <<Schimb de experiență în domeniul eficienței energetice în zonele rurale>>. Acest proiect este finanțat de Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, în cadrul Fondului pentru Relații Bilaterale la nivelul RO05 – Eficiența Energetică.” – arată reprezentanții clusterului „Green Energy”, în descrierea postată pe site-ul „Săptămânii energiei sustenabile”, http://eusew.eu/energy-days/workshop-energy-efficiency-rural-areas.

Președintele clusterului, Vajda Lajos, a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna” , că potențialul României în ceea ce privește biomasa este foarte mare, iar implementarea unor sisteme de încălzire bazându-se pe aceasta ar avea efecte benefice asupra mediului și ar avea și impact social:

„Potențialul cel mai mare al României este biomasa. Biomasa solidă este obținută nu numai prin tăierea pădurilor și transformarea masei lemnoase în biomasă, ci prin valorificarea deșeurilor, în primul rând. Dacă implicăm comunitatea, administrațiile locale în acest scop, atunci putem rezolva problema aspectului localităților, curățăm albia râurilor, îi obișnuim pe oameni ca în gospodării, la toaletarea livezilor să adune deșeurile, deci trebuie să se formeze și o responsabilitate locală, socială și pe de altă parte, putem mări confortul în ceea ce privește clădirile publice (…). Este mult mai mult decât o abordare energetică, o abordare de business (de afaceri – n.r.) sau o problemă socială, o problemă de agricultură sau o problemă de mediu. Este un fenomen complex, care în lumea modernă se numește <<economie albastră>> – vorbim despre crearea unui ecosistem în care și aspectul social este luat în considerare, în care sunt atrași localnicii, comunitatea respectivă și gestionează niște probleme locale.” – a spus Vajda Lajos.

Clusterul inovativ al biomasei „Green Energy” a fost înființat în urmă cu șase ani, și, potrivit președintelui acestuia, „reprezintă o asociere liberă, o formă de cooperare și de bună înțelegere și are elemente inovative și de cercetare.”

Anul trecut printr-un proiect implementat de clusterul „Green Energy”, cu fonduri norvegiene, în localitatea covăsneană Estelnic a fost pus în funcțiune un sistem integrat de încălzire bazat pe biomasă, ce asigură încălzirea clădirii Centrului cultural și de tineret și sediului Primăriei. Toate aceste acțiuni se înscriu în programul lansat de clusterul „Green Energy” cu ani în urmă, sub denumirea de „Un sat, un megawatt”, în scopul creării unor localităţi independente din punct de vedere energetic prin folosirea energiei regenerabile.

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail