Clubul de dezbateri din Sfântu Gheorghe și Clubul de dezbateri din Brașov intenționează să își unească forțele. Astfel, o asociație care se va dedica mișcării de dezbateri din centrul țării va fi înființată în curând.

Clubul de Debate din Sfântu Gheorghe și cel din Brașov intenționează să-și unească forțele și să formeze o asociație care să se dedice mișcării de dezbateri din centrul țării: ”Clubul de Dezbateri din Sfântu Gheorghe și Clubul de debate din Brașov au hotărât la începutul anului să-și unească forțele și în cel mai scurt timp, lucrăm chiar în aceste zile, vom avea o asociație nouă și un statut nou care se va ocupa numai și numai de debate în centrul țării (…). Acum pregătim și statutul, sperăm să avem asociația și o să vă spunem în curând și numele și restul detaliilor. Lucrăm foarte bine cu Bogdan Colceriu – care este trainerul clubului din Brașov și cu Medeea Petrovan, una dintre fostele studente foarte, foarte implicate în lumea debate-ului; ea nu a făcut debate în liceu și în facultate – iată că mai sunt exemple de genul acesta – dar este extrem de eficientă în ceea ce privește organizarea de turnee, turnee pe care le-a organizat constant la Brașov în ultimii ani, și așa, practic, ne-am unit noi forțele și încercăm să facem această asociație care să reprezinte mai mult centrul țării în lumea debate-ului”, a declarat ieri pentru „Mesagerul de Covasna” președintele Clubului de Dezbateri din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu.

Acesta a precizat că prin noua  asociație se dorește dezvoltarea relației de colaborare dintre cluburile din centrul țării, dezvoltarea dezbaterilor din centrul țării: „Desigur, rămâne să facem și activități separate, fiecare în orașul său, dar în fiecare weekend ne-am dori, chiar dacă este o întâlnire informală, chiar dacă este o întâlnire mai mică sau o mini – competiție sau o competiție mai mare, să avem astfel de activități în Brașov, în Sfântu Gheorghe sau chiar în Miercurea Ciuc… important este să dezvoltăm relația aceasta de colaborare între cluburile din centrul țării, unele dintre ele aflate mai la început de drum, altele deja consacrate, dar încercăm să facem acest transfer de know –how și încercăm să dezvoltăm cât mai coerent și mai strategic întreaga zonă din centrul țării. Evident, toată mișcarea este sub aceeași umbrelă a Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) Transilvania, Asociația transilvăneană în numele căreia, practic, lucrăm și la care suntem afiliați, care la rândul său, este parte a ARDOR național, adică a mișcării naționale de dezbateri din România”, a explicat Mădălin Guruianu.

Mâine, turneu de pregătire cu echipe din mai multe județe

Cele două cluburi au început să organizeze împreună campionate de pregătire. Un astfel de campionat, la care au participat opt echipe, a fost organizat în data de 24 ianuarie (a.c.), la Sfântu Gheorghe. Mâine, 14 februarie (a.c.), un turneu de pregătire va fi organizat la Brașov. La eveniment sunt așteptate echipe din județele Covasna, Brașov, dar și din Sibiu și Harghita:

„Am început să organizăm campionate – deocamdată campionate de pregătire. Am organizat unul la Sfântu Gheorghe, pe 24 ianuarie (a.c.), iar acum mergem la Brașov. Am invitat, bineînțeles, și echipe din Harghita și din Sibiu – vom vedea exact câți vor ajunge – dar noi sperăm la aproximativ 15 -16 echipe, ceea ce este foarte bine. Campionatul are loc sâmbătă, 14 februarie (a.c.), la Colegiul Național <<Unirea>>, în centrul Brașovului. Vom aduce studenți care să arbitreze meciurile, oameni cu experiență”, a spus președintele Clubului de Dezbateri din Sfântu Gheorghe.

. .

Acesta a precizat că va fi dezbătută o singură moțiune, dar organizatorii vor pregăti și o moțiune impromptu, ce va fi anunțată cu o oră înainte de dezbatere: „Va fi o singură moțiune dezbătută, este vorba exact despre moțiunea de la <<Saint George, City of Debate>>, ca să ne putem pregăti mai bine pe ea – cea cu <<Libertatea de expresie nu înseamnă dreptul de a ofensa religii>>, și pentru cei care își doresc să rămână puțin mai mult, vom avea și o moțiune impromptu, o moțiune pe care o vom anunța doar cu o oră înainte. Evident, fiind să spunem așa, o competiție de pregătire și de exercițiu, nu este foarte important cine ce câștigă sau cum joacă unii cu ceilalți, ci important este  ca participanții să dobândească experiență, cât mai multă experiență și să joace unii împotriva celorlalți din orașe diferite pentru că poate în același oraș se mai pot pregăti împreună sau au cam aceleași idei”, a spus Mădălin Guruianu.

Acesta a arătat că este foarte important ca elevii și studenții să se implice în lumea dezbaterilor, în timpul liceului sau în timpul facultății și că părinții tinerilor au început să conștientizeze acest lucru: „Nu o să mă satur să vorbesc despre cât de important este să faci debate în liceu sau în facultate și cât de mult îți dezvoltă, practic, orizontul! Ceea ce pare mult mai simplu acum decât acum câțiva ani este că vă pot spune zeci, poate chiar sute de exemple de oameni (n.r. – din rândul celor care practică debate-ul) pe care i-am văzut crescând din toate punctele de vedere. Mentalitatea pe care ei au reușit să o dezvolte, locurile în care au reușit să ajungă, inimaginabile, probabil, pentru unii, visurile pe care au reușit deja să le împlinească sau pe care sunt pe cale de a o face, reprezintă o realitate deja și nu prea mai trebuie să mă străduiesc să îi conving pe părinți sau pe profesori să realizeze importanța extraordinară și impactul pe care îl are  debate-ul asupra elevilor”, a mai spus Mădălin Guruianu.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail