8 mai 2016. Duminica Tomii în calendarul ortodox, sărbătorită după legi străvechi în a doua duminică după Paști. Ziua Națională a Portului Tradițional din România, conform unei legi recente, 102/2015, publicată în Monitorul Oficial din 13 mai 2015. Biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din Voinești, Covasna, păstorită de părintele paroh Ioan Ovidiu Măciucă, plină de enoriașii voineșteni, care asistă la Sfânta Liturghie. Printre aceștia, ca o pată de culoare, copii frumoși îmbrăcați în impecabile costume naționale.

După ce slujba bisericească a luat sfârșit, elevi ai Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Voinești pregătiți de doamna preoteasă Dochița Măciucă, au oferit celor prezenți în Sfântul Lăcaș momente emoționante: Darius Manea, Rareș Cotici și Alexandra Blaga au recitat versuri scrise chiar de ei. Elevi din clasele a V-a și a VI-a au prezentat desenele cu tematică religioasă realizate la școală. Copiii din clasa a IV-a au interpretat o scenetă- evocare în proză a Învierii Domnului. Toți participanții la momentul artistic au fost îmbrăcați în costume populare românești și toți au fost premiați de către C.A.R. Solidaritatea I.F.N. Buhuși cu pachete conținând dulciuri și rechizite. Oana Zărnescu, reprezentanta agenției din Covasna, ne-a spus, cu bucurie, că firma pe care o reprezintă își dorește să se implice în viața spirituală a localităților din cele trei județe în care are puncte de lucru. Ceea ce s-a întâmplat duminică în biserica din Covasna reprezintă doar un prim pas, căci dorința lor este să sprijine comunitatea locală de acum înainte. De altfel, imediat după eveniment, domnul Valentin Cozlovschi-Gheorghiță, președintele C.A.R. Solidaritatea I.F.N. Buhuși, vizibil impresionat de talentul artistic al micilor covăsneni, urma să aibă o întâlnire cu conducerea Asociației Cultural Creștine „Justinian Teculescu” în vederea găsirii unor modalități concrete de colaborare.

. . „În general, o Casă de Ajutor Reciproc se bazează pe sprijinul comunității în care își desfășoară activitatea. Se cheamă „de ajutor reciproc” pentru că redistribuie surplus de bani de la o parte a populației către o altă parte, care are nevoie. În esență, acest echilibru îl urmărește. În afară de asta, casa noastră, de vreo doi ani de zile, face ceva mai mult. Am fost într-o vizită de lucru în Anglia și am fost impresionat acolo de faptul că uniunile de credit, echivalentul Caselor de Ajutor Reciproc din România, se implică foarte mult în viața socială a comunității, nu se ocupă doar de aspectul economic al respectivei comunități. Am zis să învățăm din experiența lor și să încercăm să facem același lucru. De ceva vreme, împreună cu școlile, cu biserica, cu administrațiile locale, am început să organizăm diverse activități, pe care le finanțăm și care să arate faptul că există și un altfel de casă, care are și o altă menire, în afară de aceea de a gestiona banii unei comunități. Noi suntem mândri de lucrul acesta, suntem prima Casă de Ajutor Reciproc din România care face acest lucru. În afară de faptul că depozităm banii în exces ai populației, că acordăm împrumuturi, suntem singura casă care acordă patru categorii de ajutoare sociale membrilor noștri: tinerilor care se căsătoresc și care au acces la împrumuturi cu dobânzi foarte mici, tinerelor familii care își botează copilașii nou-născuți, copiiilor membrilor noștri care obțin rezultate deosebite și cărora le acordăm burse de școală sau burse de merit (celor care au media generală peste 9.50 și 10 la purtare sau celor care obțin distincții la olimpiade școlare județene sau naționale) Sprijinul financiar nu este deloc de neglijat, pentru acești copii.

Noi ne-am implicat și o să ne implicăm în continuare în stimularea tinerei generații, în educația lor, pentru că ei sunt viitorul nostru, al nației noastre”, ne-a declarat Valentin Cozlovschi-Gheorghiță, președintele C.A.R. Solidaritatea I.F.N. Buhuși.

 

Închei cu câteva versuri, scrise de Darius Manea, elev în clasa a VI-a:

 

Ziua de Paști

 

Oul roșu l-am vopsit,

Mielul tot noi l-am gătit.

Cu toții ne-am spovedit

Și-apoi ne-am împărtășit.

 

Căci astăzi Mântuitorul,

Hristos Răscumpărătorul

A-nviat ca prin minune,

Mântuind o-ntreagă lume.

 

Lumină am mers să luăm,

Lui Hristos să ne-nchinăm.

Masa noi acum servim,

Pe săraci îi omenim.

 

Hristos a-nviat, să știți,

Ouă roșii să ciocniți!

Și bine să vă simțiți,

Pe cei dragi să îi iubiți!

 

A consemnat pentru dumneavoastră,

prof. Florentina Teacă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail