Primăria Sfântu Gheorghe va cumpăra clădirea secției de Aparataj a fostei Întreprinderi de Aparataj Electric Auto şi Motoare Electrice (IAME) din municipiu, precum şi stadionul Electro, în urma aprobării proiectului de hotărâre privind  achiziționarea acestor imobile, în sedința ordinară  a Consililui Local din data de 28 noiembrie.

Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a precizat că este vorba doar de clădirea în care a funcționat secția de Aparataj Electric, legată prin pasarelă de celelalte clădiri ale fostei IAME, în care în prezent își desfășoară activitatea societățile Walor RO SRL și Zambelli Metal SRL.

Clădirea acesta este liberă de mult timp. În celelate clădiri își desfășoară activitatea firmele WALOR și ZAMBELLI, și ambele firme merg bine. Nu vor să renunțe la ele, dar nici nouă nu ne trebuie (acele clădiri/spații- n.red)). Vrem să facem acolo arhivă și avem nevoie de mult loc de depozitare deoarece unde avem magazia, nu mai avem loc unde să punem”, a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, pentru Mesagerul de Covasna.

Potrivit acestuia, municipalitatea ia în calcul şi desfiinţarea pasarelei suspendate ce traversează şoseaua, făcând legătura între clădirile fostei Întreprinderi de Aparataj Auto şi Motoare Electrice, situate de o parte și de alta a străzii Constructorilor.

În ceea ce privește achiziționarea Stadionului Electro, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a declarat, recent, pentru Agerpres, că „ scopul principal al acestei achiziţii a fost dobândirea terenurilor de sport. Firma nu le mai foloseşte de foarte mulţi ani de zile, se deteriorează, iar în oraş există cerere de noi obiective sportive”.

Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, prețul de achiziție a acestor immobile, de 913.000 euro, va fi achitat în două tranşe, astfel: 450.000 de euro până pe 31 decembrie a.c., iar diferenţa de 463.000 euro, până pe 31 martie 2025.

Potrivit Agerpres, până în 1989, judeţul Covasna a fost un reper în industria construcţiilor de maşini. În fabricile de aparataj auto, motoare electrice, cutii de viteze sau subansamble auto lucrau câteva mii de oameni, dar după privatizare acestea s-au închis una după alta. IAME s-a numărat printre ultimele care au supravieţuit, fiind închisă în anul 2006.

În ultimul deceniu, Primăria Sfântu Gheorghe a cumpărat şi alte clădiri care şi-au încetat activitatea sau au fost abandonate după privatizare, printre acestea numărându-se şi fosta Fabrică de ţigarete din municipiu.

Închisă în anul 2011, fabrica a fost achiziţionată de municipalitate în urmă cu aproape trei ani cu suma de 4,9 milioane de euro, cu scopul de a înfiinţa aici un centru interactiv de ştiinţă şi divertisment, precum şi un muzeu al comunismului, pentru care a obţinut peste 11 milioane de euro din fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

În anul 2014, autorităţile locale au cumpărat fostul hotel Bodoc din centrul municipiului, lăsat în paragină după privatizare, pentru care au plătit 745.000 de euro, iar, spre surprinderea multor localnici, municipalitatea a decis ca anul viitor să demoleze imobilul cu zece etaje şi să construiască în locul lui un centru multicultural şi de tineret.

Maria Crețu-Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail