Consiliul local Sfântu Gheorghe a deschis linia de finanţare nerambursabilă pentru proiectele culturale pe semestrul al doilea din acest an, punând la dispoziţia instituţiilor, organizaţiilor nonguvernamentale şi persoanelor fizice autorizate suma de 100.000 de lei. Cererile de finanţare şi documentele aferente trebuie depuse până la 28 iunie a.c la sediul Primăriei Sfântu Gheorghe.
Consilierul local Mădălin Guruianu (PNL) a declarat, ieri, pentru AGERPRES că rezultatele primei sesiuni de finanţare au fost contestate de o asociaţie de tineret, care a considerat inechitabil modul de evaluare a proiectelor şi de alocare a fondurilor, prin urmare susţine că ar fi mai potrivit să se ia în calcul alt mod de repartizare a banilor, pentru a se evita pe viitor orice fel de dispute ori reproşuri, inclusiv pe cele cu substrat etnic. Practic, în prima sesiune de finanţare Consiliul local a pus la dispoziţia ong-urilor din oraş aproape 160.000 de lei, din care ONG-urile româneşti au primit împreună doar 15.000 de lei pentru finanţarea a zece proiecte.
Guruianu a spus că, în atare condiţii, este preferabilă formula care se aplică la Consiliul Judeţean, unde banii pentru proiecte se împart proporţional cu ponderea etnică a populaţiei din judeţ, respectiv 75% pentru ong-uri maghiare şi 25% pentru cele româneşti.
Semestrul trecut, proiectele finanţate de Consiliul local la acest capitol au fost împărţite în patru categorii – proiectele culturale au primit peste 75.000 de lei, cele pentru tineret circa 65.000 de lei, iar cele multiculturale şi pentru păstrarea tradiţiilor secuieşti, câte 10.000 fiecare.
Contestaţia a venit din partea Asociaţiei de tineret ”Ecou”, care a organizat luna trecută o amplă suită de evenimente cu prilejul aniversării a 10 ani de la înfiinţare, prilej cu care a avut invitaţi de marcă, printre care maeştrii Radu Beligan şi Gheorghe Zamfir. Conducerea Asociaţiei a solicitat Consiliului local o cofinanţare de 15.500 de lei, dar a primit doar 500 de lei, prin urmare a refuzat suma considerând-o ”ridicolă”.
Şi Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a fost nemulţumit de repartizarea banilor pe semestrul I şi a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), apreciind că sumele au fost repartizate discriminatoriu, fiind favorizate proiectele ce promovează cultura maghiară. Forumul Civic a reclamat, totodată, faptul că Consiliul local, dominat de UDMR, a creat un fond special pentru ”Promovarea valorilor secuieşti”, în valoare de 10.000 lei, în condiţiile în care pentru promovarea valorilor româneşti, rome sau ale altor minorităţi nu s-a creat un astfel de fond.
Nici Fundaţia Comunitară Covasna nu a fost mulţumită de modul în care au fost evaluate proiectele pe semestrul I şi a solicitat mai multă transparenţă.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES