Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna a anunţat ieri că se va alătura Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) în procesul intentat Comisiei Europene ca urmare a respingerii cererii de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti intitulate „Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi pentru sustenabilitatea culturilor regionale”.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a menţionat că intervenţia în acest proces este justificată de faptul că judeţul Covasna are o componenţă etnică mixtă’ care se încadrează în definiţia dată în cuprinsul iniţiativei cetăţeneşti, în sensul că prezintă particularităţi naţionale, etnice, culturale, religioase şi lingvistice faţă de regiunile învecinate, ce trebuie conservate.
Un alt argument adus de acesta în sprijinul interesului legitim’ a fost acela că judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, locuite majoritar de maghiari, au fost dezavantajate şi nu s-au dezvoltat unitar cu celelalte judeţe din Regiunea Centru, prin urmare Uniunea Europeană trebuie să ţină seamă de particularităţile lor şi să sprijine echilibrarea decalajului economic prin politici de coeziune.
În context, Tamas Sandor a reafirmat dorinţa autorităţilor locale aflate sub culorile UDMR ca judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, care au acelaşi specific etnic şi un PIB asemănător, să facă parte pe viitor dintr-o singură regiune de dezvoltare, prin urmare să fie separate de celelalte judeţe bogate, respectiv Braşov şi Sibiu, care au absorbit majoritatea fondurilor europene la nivelul Regiunii Centru.
Susţin procesul de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru că vizează judeţul Covasna şi în ce priveşte regionalizarea (…) Reprezintă încă o posibilitate în apărarea intereselor cetăţenilor judeţului în faţa unei instanţe internaţionale, a declarat Tamas Sandor în plenul şedinţei CJ.
La solicitarea sa, consilierii UDMR, ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania şi ai Partidului Civic Maghiar şi-au dat acordul de principiu pentru depunerea cererii de intervenţie în proces.
Consilierii români, minoritari din punct de vedere numeric, s-au abţinut de la vot. Avocatul Sabin Calinic (PSD) a fost de părere că o astfel de intervenţie nu e deloc oportună în momente tulburi.
Nu cred că e momentul sau că ne foloseşte să fim părtaşi la aşa ceva. Cred că ar trebui să fim extrem de precauţi (…) Eu zic că în acest moment, cum stau piesele pe tabla de şah din Estul Europei, putem fi victimele unei manipulări şi ar trebui să fim circumspecţi, a declarat Sabin Calinic.

Preşedintele CNS Izsak Balazs s-a adresat Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg, după ce Comisia Europeană a refuzat anul trecut înscrierea iniţiativei cetăţeneşti prin care se urmăreşte impunerea unor standarde minimale legate de drepturile minorităţilor şi protecţia lor în cadrul UE.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail