Consiliul Judeţean Covasna va asigura peste 80 de locuri de cazare pentru refugiaţii din Ucraina, în special pentru mame cu copii, în centrele rezidenţiale aflate în subordinea sa.

Conducerea instituţiei a precizat că poate oferi spaţii de cazare pentru refugiaţi şi într-un centru de tratament balnear din judeţ.

„În contextul războiului din Ucraina, care a forţat un număr foarte mare de civili să lase în urmă tot ce a însemnat până acum câteva zile viaţa lor şi să se refugieze peste graniţele ţării, venind în România, Consiliul Judeţean Covasna s-a mobilizat pentru a se alătura efortului de întrajutorare depus de societatea civilă şi de autorităţile din ţară. Astfel, au fost identificate 84 de locuri de cazare pe care Consiliul Judeţean Covasna le va pune la dispoziţia refugiaţilor, în special a mamelor cu copii. O contribuţie importantă în cadrul acestui demers o are Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, instituţie care va asigura cazarea mamelor ucrainence în centrele de rezidenţă pe care le are în subordine. În acelaşi scop al cazării familiilor de refugiaţi, va fi utilizat şi spaţiul dintr-un centru de tratament balnear”, se arată într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES.

Preşedintele Consiliului, Tamas Sandor, a declarat că ucrainenii trăiesc drame „în faţa cărora nimeni nu trebuie să rămână indiferent”, iar „omenia trebuie să învingă”.

„Este cunoscut că războaiele generează adesea speculaţii. Oamenii caută să afle vinovaţii sau interesele care se ascund în spatele războaielor şi să înţeleagă mecanismele care le-au declanşat, scopurile către care ţintesc şi felul în care se vor termina. Însă ceea ce contează cu adevărat într-un război este faptul că acesta generează înainte de toate multă durere, multă suferinţă, moarte şi o neputinţă imensă. Şi totuşi neputinţa noastră are limite. Nu putem opri războiul, însă ne putem implica activ în a le veni în ajutor acelor oameni care astăzi stau faţă în faţă cu un destin dramatic pe care poate nici nu îl anticipaseră în urmă cu câteva zile. Este vorba despre oameni care au luat cu ei un geamantan cu strictul necesar, şi-au luat copiii de mână şi au plecat din casele lor fără să se uite înapoi, chiar dacă soţii, taţii, fraţii şi chiar bunicii le-au rămas acolo să lupte pentru ţara şi idealurile lor. Sunt drame în faţa cărora nimeni nu trebuie să rămână indiferent. De aceea, Consiliul Judeţean Covasna a căutat soluţii prin care să ajute în special mamele cu copii să găsească un adăpost curat şi confortabil, care să le redea speranţa şi să le ajute să meargă mai departe. Omenia trebuie să învingă, pentru că numai ea ne ajută să scăpăm de aparenta neputinţă”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Şi Primăria Sfântu Gheorghe a anunţat, marţi, că pune la dispoziţia refugiaţilor din Ucraina 100 de locuri de cazare gratuite, menţionând că, dacă va fi nevoie, va suplimenta numărul acestora.

Autorităţile locale au anunţat, totodată, că vor centraliza locurile de cazare care, la nevoie, ar putea fi puse la dispoziţia refugiaţilor de către persoane fizice sau juridice din oraş, respectiv pensiuni, case de oaspeţi sau chiar locuinţe proprii.

Cei care vor să se implice pot trimite un e-mail la [email protected] până la data de 6 martie, în care să precizeze câte locuri de cazare pot pune la dispoziţie, în ce condiţii (gratuit, contra-cost, la ce preţ etc.), adresa exactă şi datele de contact.

Conducerea Primăriei a mai menţionat că numărul TelVerde al Poliţiei Locale Sfântu Gheorghe – 0800.800.767 – va sta non stop şi gratuit la dispoziţia celor care au nevoie de îndrumare sau informaţii despre cazarea grupurilor de refugiaţi care ar putea ajunge în zonă.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail