Federaţia Organizaţiilor Civile din judeţul Covasna (CIVEK) a demarat o campanie de recrutare de voluntari dispuşi să participe la întreţinerea „Drumului verde” Sepsi, precum şi la organizarea unor acţiuni cu caracter sportiv, cultural şi ecologic.

Preşedintele Civek, Livia Lepedus a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că federaţia pe care o conduce a obţinut finanţare pentru două proiecte ce au ca scop curăţarea ‘drumului verde’ pe întreaga distanţă de 100 de kilometri, montarea de noi indicatoare şi reîmprospătarea semnelor de orientare turistică de-a lungul traseului, identificarea resurselor naturale şi a obiectivelor culturale şi promovarea acestora prin intermediul fotografiilor şi a unor filme de scurt metraj, plantarea de arbori şi organizarea unor competiţii de ciclism.

„Sunt bineveniţi toţi cei care iubesc natura şi sunt deschişi muncii de echipă”, a declarat Livia Lepedus, potrivit căreia cei interesaţi îşi pot depune candidaturile până pe data de 20 august a.c. pe adresa de email [email protected] sau la sediul federaţiei.

„Drumul verde” Sepsi, destinat mijloacelor de transport ecologice, a fost inaugurat anul trecut. Acesta măsoară aproape 100 de kilometri lungime şi leagă localităţile Sfântu Gheorghe-Arcuş-Valea Crişului-Calnic-Bodoc-Ghidfalău-Moacşa-Reci-Lisnău-Ozun-Ilieni-Sfântu Gheorghe.

Drumul a fost marcat cu 60 de tăbliţe în limbile română, maghiară şi engleză prin intermediul cărora turiştii sunt informaţi cu privire la obiectivele turistice, culturale şi naturale pe care merită să le viziteze pe acest traseu. Printre acestea se numără Rezervaţia naturală Mestecănişul de la Reci, lacul de la Moacşa-Pădureni şi castelul de la Arcuş.

Proiectul a fost implementat în colaborare cu alte organizaţii nonguvernamentale, printre care Uniunea Cercetaşilor Maghiari din România, Asociaţia Sportivă din Târgu Secuiesc, Fundaţia Amoba, Asociaţia Rika, Salvamont Covasna, Societatea de Micologie ‘Kálmán László’ şi Asociaţia Tinerilor Maghiar din Transilvania (EMI).

În România mai sunt astfel de trasee destinate mijloacelor de transport nemotorizate, ce pot fi străbătute pe jos, cu bicicletele sau căruţele, şi prin intermediul cărora se promovează un mediu curat şi un stil de viaţă sănătos, unul dintre acestea fiind „Drumul moştenirii maramureşene”, în lungime de 64 de kilometri, inaugurat în anul 2006.

În Europa există o întreagă reţea de astfel de drumuri, denumită Greenway.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail