Cifrele arată că economia României a depăşit criza economică „în doar un an”, a declarat, marţi, premierul Florin Cîţu, care a adăugat că îşi doreşte în continuare „predictibilitate” şi „stabilitate” în viaţa economică, iar atunci când „alţii” aleg „să discrediteze”, el alege „să construiască”.

El a promis că, până în 2024, va face toate reformele pe care şi le-a asumat şi a reiterat că guvernarea „nu este afectată” de campania internă din PNL.

„Dragi români, v-am promis veşti extraordinare din economie, 13% creştere economică. Sună bine, nu? Mai ales că am trecut împreună prin contextul nefericit când economia globală a suferit cea mai mare lovitură din ultima sută de ani. Economia României, dar şi economiile altor state au fost închise în această luptă. În acel moment, nu aveam soluţia pe care o avem astăzi, nu aveam vaccinul. În 2020, pentru a salva economia am propus o serie de măsuri, precum IMM INVEST, reeşalonarea datoriilor, amânarea plăţii impozitelor, amânarea plăţii ratelor la bancă şi aşa mai departe”, a afirmat Cîţu, la Palatul Victoria.

Prim-ministrul a adăugat că, în toată această perioadă, a fost „singurul optimist”. „După cum foarte bine vă aduceţi aminte, am fost singurul optimist. Deşi nimeni nu avea încredere, am promis că economia României va avea o revenire rapidă, o revenire în V. Am lucrat din greu şi am reuşit. Dar pentru asta vă mulţumesc vouă, dragi români. Nu aş fi reuşit fără voi. Adevăraţii eroi sunteţi voi. Cifrele arată că economia României a depăşit criza economică în doar un an, fiind cea mai rapidă revenire economică pe care a avut-o România după o astfel de criză. Cred că ultima dată a fost acum 100 de ani, iar pentru perioada următoare îmi doresc două lucruri: predictibilitate şi stabilitate în viaţa economică”, a transmis Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, creşterea economică de 13,6% pe trimestrul al II-lea atestă că şi-a făcut „foarte bine” treaba atât ca ministrul al Finanţelor anul trecut, cât şi ca premier.

„13,6% este o cifră pe care cu toţii trebuie să o ţinem minte deoarece reprezintă creşterea economică pe trimestrul II, anul acesta. Indiferent de comentariile unora în spaţiul public, această cifră atestă că mi-am făcut foarte bine treaba, anul trecut din funcţia de ministru al Finanţelor, anul acesta ca prim-ministru. Am spus-o şi o repet ori de câte ori este nevoie, guvernarea României nu este afectată de campania internă din PNL. Pentru mine, întotdeauna, interesul românilor este cel mai important. Atunci când alţii aleg să discrediteze, să distrugă, să minimalizeze, eu aleg să construiesc”, a spus Cîţu.

El a susţinut că Executivul pe care îl conduce a schimbat paradigma folosită în guvernările anterioare timp de 30 de ani.

„Întâi investim, apoi avem creştere economică şi, după aceea, rezultatele sunt împărţite tuturor românilor prin mecanismele economiei de piaţă şi nu pe criterii politice. Obiectivul nostru este ca România să devină o destinaţie pentru investiţiile cu valoare adăugată mare. Acest lucru este posibil doar cu o forţă de muncă bine educată, dar şi bine plătită. Asta ne-am dorit pentru ţara noastră şi asta se întâmplă acum. Dragi români, actualul Guvern a dus România într-o nouă etapă de dezvoltare, în care statul este partenerul sectorului privat, îşi plăteşte facturile la timp, iar banul public nu mai este irosit, este investit eficient, proprietatea privată este sfântă, antreprenorul este un erou şi performanţa este recunoscută atât în mediul privat, cât şi în sectorul public. Şi acesta este doar începutul”, a afirmat premierul Cîţu.

În opinia sa, anul acesta este posibilă o creştere economică din două cifre.

„Vă rog să mai ţineţi minte un lucru: este posibil anul acesta, da, este posibilă o creştere economică din două cifre. De fiecare dată când am promis, de fiecare dată am făcut. Vă promit şi acum că, până în 2024, voi face toate reformele pe care mi le-am asumat, atunci când nimeni nu avea curaj. Va fi o provocare să facem România mai competitivă la nivel regional, dar este obiectivul nostru pentru viitorul ţării noastre, obiectivul meu. În concluzie, îmi doresc să rămâneţi alături de mine optimişti. Este o încurajare atât pentru mine, cât şi pentru voi. Când nimeni nu mai avea nicio speranţă şi toţi eram înconjuraţi de scenarii sumbre, această guvernare a găsit şi a pus în aplicare soluţii reale pentru menţinerea locurilor de muncă, asigurarea de capital de lucru şi investiţii. Voi continua cu această abordare şi voi demonstra românilor că pot avea încredere în mine, atunci când vorbim despre responsabilitate şi performanţă în actul guvernării”, a completat prim-ministrul.

 

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail