Caravana națională de antreprenoriat „Vreau să fiu antreprenor”, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, prin Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru și Fundația Romanian Business Leaders, a ajuns la Sfântu Gheorghe.

15068487_673006642875775_377430247188850328_o„Vreau să fiu antreprenor” este un proiect creat de către antreprenorii de azi, pentru antreprenorii de mâine ai României. Proiectul a luat naștere în anul 2013, la cea de-a doua ediție a „Romanian Business Leaders Summit”, cu scopul de a promova și încuraja antreprenoriatul în rândul tinerilor. După ce a parcurs orașele Sibiu și Alba Iulia, caravana națională a ajuns ieri la Sfântu Gheorghe. Circa 150 de tineri, elevi și studenți, au participat cu interes la evenimentul ce a avut loc, începând cu ora 14:00, în amfiteatrul extensiei Universității „Babes – Bolyai” din Sfântu Gheorghe. Prezenți la eveniment au fost Alina David, partener managerial al „Alda Design Interior”, și Adrian Apostu, managerul „Dino Parc” din Râșnov, doi antreprenori de succes care le-au vorbit tinerilor despre lumea afacerilor, și despre ce trebuie aceștia să facă pentru a reuși să dezvolte o afacere.

„Vreau să fiu antreprenor este un eveniment în serie, dacă putem să spunem așa, care se desfășoară în mai multe localități, în mai multe județe din Regiunea Centru. Primele evenimente au fost la Sibiu și la Alba Iulia, astăzi suntem la Sfântu Gheorghe, în data de 28 noiembrie vom merge la Târgu Mureș, după care, pe data de 5 decembrie vom fi la Miercurea Ciuc. Este un eveniment atipic fiindcă este un eveniment deschis, în care nu se folosesc prezentări power-point, vorbește direct un antreprenor, care stă la dispoziția celor din sală și le spune cum a reușit să facă o afacere, dar și cum a reușit să obțină venituri în afacerea respectivă și să aibă succes.” – a declarat reprezentantul ADR Centru, Mirela Groza.

Timp de două ore, cei aproximativ 150 de tinerii au avut ocazia să interacționeze direct cu antreprenorii care le-au vorbit despre provocările prin care au trecut în dezvoltarea afacerilor lor și totodată le-au dat sfaturi utile. Cel care a deschis evenimentul a fost managerul Dino Parc Râșnov, Adrian Apostu. Acesta ne-a declarat că deși este destul de greu, la ora actuală, să pornești în România o afacere de la zero, nu este imposibil, iar prin perseverență și seriozitate oricine poate clădi ceva de succes: „În antreprenoriat este destul de greu. Asta voiam să le transmit astăzi tinerilor, că un antreprenor nu este neapărat un free-lancer, pentru că foarte mulți asimilează acest lucru cu libertatea de mișcare. Libertatea de mișcare poate veni și din alte meserii, dar să fii antreprenor înseamnă să construiești ceva. Sfaturile nu pot fi decât cele generale: perseverență foarte multă și seriozitate. (…) Este destul de greu și să ai o afacere în România, dar este și mai greu să o construiești. Deci, dacă discutăm despre o afacere pe care să o construiești de la zero, este cu adevărat destul de greu, în condițiile în care legislația se cam schimbă, și așa cum știm, nisipurile sunt destul de mișcătoare. Nu este simplu, dar sigur că așa cum au reușit atâția, se poate și trebuie insistat.”

Acesta a mai opinat că în condițiile actuale, abordarea unui segment al pieței care oferă avantaje de dezvoltare a unui business specific, țintind grupurile de consumatori de obicei neglijate de secțiunile majore ale pieței, reprezintă o strategie mult mai avantajoasă decât intrarea pe o piață cu concurență mare: „După mine, o nișă bine găsită este mai în regulă, îți dă șanse mai mari de câștig decât într-o concurență generală.” 

Conferințele „Vreau să fiu antreprenor” sunt evenimente la care sunt invitați să participe toți tinerii care vor să afle mai multe despre antreprenoriat și să ia în considerare această alternativă pentru viitorul lor.

„Prin aceste evenimente dorim să venim în sprijinul tinerilor, să le oferim informații, să demontăm mituri despre termenul „antreprenor” și să afle că a fi antreprenor presupune risc, perseverență și dorința de a schimba ceva. Facem acest lucru prin exemplele concrete ale unor antreprenori de succes care vor vorbi elevilor despre cum, prin multă muncă și fără să renunți, poți să reușești să ajungi un bun antreprenor. Considerăm că elevii și studenții reprezintă categoria de vârstă optimă la care e bine să cunoști adevăratul sens al termenului „antreprenor”, o vârstă la care încep să-și contureze o imagine despre ce doresc să facă pe plan profesional. Și experiența celor 18 ani pe care îi avem în derularea de fonduri europene și sprijin pentru firme private, ne susține în a afirma că antreprenoriatul este o artă pe care nu toți o pot face” – transmite directorul general al ADR Centru, Simon Crețu, într-un comunicat de presă.

Până la ora actuală, peste 60 de astfel de evenimente au fost organizate în România și Republica Moldova, cu participarea a peste 160 de antreprenori și intraprenori de top și peste 8.700 de studenți și elevi.

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail