În primele zile din luna aprilie, echipajele de intervenţie din cadrul ISU Covasna au intervenit la șapte arderi necontrolate, în urma cărora au fost afectate aproximativ 10 hectare de vegetaţie uscată şi coronamentul a câţiva pini, în mai multe localităţi din judeţ.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor trebuie realizată numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt, în locurile special amenajate, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă, şi numai pe baza permisului de lucru cu focul, emis prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă.
„În ultima perioadă am avut incendii de vegetație uscată, care bineînțeles nu au pornit de la un ciob de sticlă cum mai discutam cu ani în urmă, ne-am lămurit, sunt puse de mâna omului. Din păcate aceste incendii nu sunt supravegheate și mai avem situații când au mai intrat în pădure, la Comandău și la Vârghiș. Nu avem pagube mari. Dacă este în mijlocul câmpului nu avem nimic împotrivă, poate să ardă numai să nu afecteze proprietăți. Noi vom merge la stingerea acestor incendii doar dacă este vreun pericol, dar dacă este în mijlocul câmpului nu vom intra cu mașinile acolo (…). Dacă este un pericol, persoanele care constată și ne anunță, sunt rugate să ne spună și care este pericolul. Noi oricum trimitem o patrulă de intervenție, trimitem o mașină înainte, pentru orice informație primim, chiar dacă de multe ori s-au dovedit a fi false unele din anunțurile care s-au făcut. Rugămintea noastră este ca acele incendii să fie supravegheate. Pot să dea foc, este cea mai ușoară igienizare, cea mai ieftină, dar trebuie supravegheate.”, a declarat conducerea ISU Covasna, colonel Gyorgy Alfons.
Amenzi între 1000 și 2500 de lei pentru cei care nu respectă prevederile legale
Reprezentanții ISU atrag atenția că în conformitate cu prevederile HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi” sau „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi” se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Ioana Ardeleanu