Premierul Daniel Cioloș a declarat joi că pentru a avea performanță în actul administrativ și în serviciul public în general e nevoie de integritate, dar și de competență și proceduri mai clare.

 

. .

„Problema integrității e una de atitudine în primul rând. Avem nevoie și de educație societală, care poate să se facă sau prin voința celui din cauză, sau — se întâmplă în ultima perioadă — prin presiunea societății care cere oameni integri și care lasă spațiu de manifestare celor care până acum nu și-au găsit locul în structurile administrative sau decizionale, în unele cazuri probabil tocmai că erau prea integri și nu răspundeau la anumite comenzi. Aici e în primul rând un pas pe care trebuie să-l facem în schimbarea mentalității. Avem oameni integri care sunt și profesioniști, dar trebuie să le facem spațiu ca să se poată manifesta și să le acordăm încredere nu doar formal pentru a da bine în anumite rapoarte, ci chiar să avem încredere că un sistem poate să funcționeze bine pentru toți atunci când în fruntea lui sau la comenzi se află oameni integri și profesioniști”, a spus Cioloș în cadrul dezbaterii „2016. Anul decisiv pentru reforma integrității publice”, organizată de Societatea Academică din România.

Prim-ministrul a opinat că, pentru a face performanță, integritatea nu este suficientă, precizând că este nevoie și de profesionalism. El a subliniat, de asemenea, necesitatea clarității și obiectivității în actul administrativ, astfel încât oamenii integri să-și poată asuma responsabilități în România.

„Atât timp cât procedurile nu sunt clare, cât legile sunt interpretabile, un om considerat integru poate să le interpreteze într-un anumit fel și altul de lângă el o să le interpreteze în alt fel și poate chiar cel integru să fie pedepsit că le-a interpretat în felul în care a făcut-o. Și la acest lucru ne gândim, cum să facem pentru ca în administrația din România, fără să birocratizăm în intern prea mult procesul decizional administrativ, să avem proceduri cât mai clare pentru ca oamenii care, potrivit unor funcții de conducere pe care le au, trebuie să-și asume anumite decizii să poată să o facă într-un mod foarte clar și conștient”, a explicat Cioloș.

În opinia sa, integritatea trebuie să meargă în paralel cu competența și claritatea în administrație dacă se dorește performanță și încredere din partea cetățenilor în stat și în structurile administrative.

Pe de altă parte, premierul a arătat că, dincolo de ceea ce fac instituțiile statului pentru combaterea corupției, după ce actul de corupție a avut loc, eforturile trebuie concentrate pe prevenirea acestui fenomen, inclusiv în administrație.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail