O nouă tragedie a fost permisă în țara noastră când, pe data de 24 iulie 2019, Alexandra Măceșanu (15 ani) este răpită și sechestrată de un bărbat în vârstă de 66 de ani care, ulterior, o ucide.

Internetul abundă de ipoteze și teorii cu privire la moartea tinerei și, evident, toți caută un vinovat.

Părerile sunt împărțite, dar, cu toate acestea, principalii vinovați sunt considerați polițiștii care s-au ocupat de caz. Unii aruncă vina pe STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale), alții pe sistem, alții pe Gheorghe Dincă, ucigașul fetei.

 

Răspunsul la întrebarea Cine a ucis-o pe Alexandra? este unul mai profund și dificil de acceptat, fapt pentru care vom relua șirul evenimentelor înainte de a ne exprima punctul de vedere.

 

Persoana care se zbate cel mai mult în momentul de față pentru a evita pe viitor un astfel de sfârșit tragic este Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei. Ca președinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, vizibilitatea în mediul online îl ajută să expună și să ducă la urechile cât mai multor români povestea din spatele televizoarelor.

Pentru a elimina orice dubii și informații false aruncate de mass media, oferim spre lecturare raportul oficial al evoluției cazului Alexandrei, postat chiar de unchiul ei pe pagina sa oficială:

 

„Siguranță și încredere PE DRACU!. CITIȚI ȘI VĂ MINUNAȚI!. RAPORT OFICIAL- EVOLUȚIA PE ORE A CALVARULUI ALEXANDREI ȘI IMPOTENȚA AUTORITATILOR prin ochii subiectivi și seci ai unei instituții publice: 

Miercuri 24.07.2019

– ora 20.30: dl. Măceșanu Ion (tatăl fetiței) a sesizat postul de poliție Dobrosloveni – jud. Olt, cu privire la faptul că fiica sa (în vârstă de 15 ani) a plecat de la domiciliu în dimineața aceleiași zile și nu a mai revenit acasă;

– Polițistul i-a comunicat că, în cazul în care fata nu se întoarce, să revină în dimineața zilei următoare;

– În cursul nopții, polițistul a informat șeful Secției 2 Poliție Rurală Osica de Sus – jud. Olt, cu privire la dispariția minorei.

 

Joi 25.07.2019

– ora 08.00: tatăl minorei și soția sa au revenit la postul de poliție, unde au discutat cu un coleg al polițistului sesizat în ziua precedentă. 

– ora 09.00: polițiștii s-au prezentat la adresa familiei Măceșanu, ocazie cu care a fost audiată mama minorei și au a efectuat fotografii în vederea întocmirii cercetării la fața locului (la domiciliul persoanei dispărute). 

– ora 10.30: mama minorei a primit un apel telefonic (de pe numărul 0763931765) de la un bărbat care a utilizat apelativul „mama soacră”, spunându-i că el și minora sunt bine și urmează să plece în Anglia să facă bani, convorbire ce s-a purtat în prezența ……(din cadrul postului de poliție Dobrosloveni

 – jud. Olt). După finalizarea acesteia, polițistul a apelat în mod repetat postul telefonic sus menționat, în vederea stabilirii unei comunicări cu apelantul, fără niciun rezultat. 

– ora 10.30: evenimentul a fost raportat poliției Municipiului Caracal, iar șeful postului de poliție a solicitat totodată dispunerea de măsuri în vederea punerii în urmărire națională a minorei. 

– ora 10.35: dispecerul de serviciu de la Poliția Municipiului Caracal a transmis către I.P.J. Olt solicitarea pentru punerea în urmărire națională a minorei. 

– ora 10.48: agent șef adjunct …. a solicitat sprijin șefului Poliției Municipiului Caracal pentru obținerea unor imagini de la camerele de supraveghere ale unui magazin Lidl din Caracal (deoarece exista informația că minora fusese văzută în zona respectivă, în seara de 24.07.2019, ora 22.00). 

– ora 10.54: șeful postului de poliție Dobrosloveni a luat legătura telefonic cu șeful Biroului Investigații Criminale, căruia i-a solicitat sprijin cu privire la același aspect. 

– ora 11.04: la nivelul I.P.J. Olt a fost primit raportul de eveniment de la Poliția Municipiului Caracal privind dispariția minorei Măceșanu Ale

xandra Mihaela. 

– ora 11.05: la nivelul S.T.S. Olt s-a primit un apel 112, de la numărul de telefon 0759660526 (cartelă pre-paid), de la o persoană de sex feminin care s-a recomandat ca fiind Măceșanu Alexandra și care sesiza că a fost răpită și violată, însă până la redirecționarea apelului către dispeceratul I.P.J. Olt, convorbirea s-a întrerupt.

– ora 11.07, apelul a fost restabilit de către dispeceratul S.T.S. Olt, care a apelat numărul ……, iar convorbirea a fost preluată de către dispecerul 112 din cadrul I.P.J. Olt, acesta fiind sesizat cu privire la comiterea faptelor de lipsire de libertate, agresiune fizică și viol. 

– ora 11.12: Măceșanu Alexandra a revenit cu un nou apel la 112, de pe acelasi număr de telefon …….., sesizând aceleași aspecte, motiv pentru care dispecerul I.P.J. Olt a redirecționat apelul către dispeceratul Poliției Municipiului Caracal, solicitând măsuri urgente.

– După primirea apelului de la ora 11.12, dispecerul Poliției Municipiului Caracal a transmis sesizarea către patrula de ordine publică pedestră ce acționa în zona 7 Caracal, întrucât din datele obținute de la minoră, rezulta că, este posibil să se afle pe strada ,,Antonius Caracalla, nr. 9” (adresă pe care aceasta a furnizat-o de pe o carte de vizită găsită la locul unde se afla).

– ora 11.13: în vederea obținerii de detalii suplimentare legate de locație, un polițist din patrula de ordine publică pedestră a apelat numărul de telefon utilizat de victimă, ocazie cu care aceasta a indicat detalii despre locația unde se afla și a comunicat adresa de pe cartea de vizită care aparținea unui inginer de cadastru, pe nume……..

– Întrucât a existat o neconcordanță între adresa indicată de victima și cea unde se afla aceasta, agenții de poliție din patrula de ordine publică pedestră au revenit la Poliția Municipiului Caracal și au raportat evenimentul șefului Biroului Investigații Criminale. 

– ora 11.29: șefului Biroului Investigații Criminale a apelat numărul de telefon utilizat de victimă, ocazie cu care acesta a încercat să o calmeze pe fată și să obțină detalii suplimentare despre locație. 

– Victima a relatat că este sechestrată într-o casă de un bărbat care în acel moment nu se afla langă ea, fiind plecat la farmacie să cumpere cremă pentru a-i trata rănile provocate la mâini. Totodată, victima a precizat că în acea curte se afla un brad, un nuc, o mașină platformă cu fiare vechi, un autoturism gri și mai mulți câini – lup dezlegați. În continuare, polițistul a întrebat-o dacă are rețea internet pe telefonul de pe care vorbește și răspunsul a fost negativ. Tot cu ocazia convorbirii, șeful biroului i-a solicitat să-i comunice culoarea gardului și dacă poate să iasă din casă și din curte. Victima a răspuns că gardul este din metal de culoare roșie și nu poate ieși din încăperea respectivă întrucât este legată și afară sunt câini – lup. Conform raportului polițistului, în acest timp, pe fundal, se auzea lătrat de câini, iar fata a afirmat că nu mai poate vorbi întrucât a revenit bărbatul. De asemenea, victima a precizat că s-ar afla în cartierul Protoșeni din Caracal și că a fost violată de bărbat. 

– ora 11.45: șeful de birou a anunțat pe șeful Poliției Municipiului Caracal, fiind constituite patru echipe de polițiști cărora le-a transmis datele obținute, plecând spre cartierul Protoșeni pentru identificarea locației. Concomitent a solicitat șefului Poliției Municipiului Caracal să trimită polițiști pentru a verifica dacă bărbatul a ajuns la farmacie.

– În timpul verificărilor au fost primite date și informații de la diferite surse, cu privire la o posibilă zonă în care s-ar fi putut afla telefonul mobil când fata a sunat la 112, respectiv strada Nicolae Bălcescu și Aleea Mihai Viteazul din Caracal, ambele fiind în cartierul Protoșeni, neconfirmându-se prezența victimei în acea zonă. 

– ora 11.45: a fost constituită echipa operativă formată din lucrători din cadrul Biroului Investigații Criminale, Biroului Ordine Publică și Postului de Poliție Dobrosloveni care au demarat verificările pe raza Municipiului Caracal, (însoțiți fiind de tatăl victimei). Echipa operativă a fost sprijinită ulterior de către lucrătorii Serviciului Investigații Criminale Olt. 

– ora 12.30: un polițist din cadrul S.I.C. a solicitat la S.T.S., prin intermediul Dispeceratului 112 al I.P.J. Olt, o triangulare, respectiv geolocalizare, pentru a putea identifica locul unde se afla persoana care a efectuat apelul. Harta rezultată în urma geolocalizării a fost postată, pentru o scurtă perioadă, pe o stație a dispeceratului, fiind exploatată, ulterior, în activitățile investigative.

– în cursul zilei: echipa operativă a desfășurat mai multe activități investigative și de cercetare în scopul identificării locației respective, după cum urmează:

  • solicitări de autorizare a obținerii datelor de trafic și de localizare prelucrate de furnizorii de rețele și de servicii publice de comunicații electronice;
  • solicitări de emitere a unui mandat de supraveghere tehnică;
  • solicitări de mandate de perchezitii domiciliare;
  • solicitări la Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române în vederea localizării zonei de unde a fost efectuat ultimul apel al minorei.

– ora 13.30: șeful S.I.C., împreună cu șeful de post și alte persoane care puteau să furnizeze date importante anchetei, au vizionat imagini surprinse de camere de supraveghere. 

– ora 15.13: șeful de post a fost apelat de către prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal…. care i-a solicitat să efectueze demersurile necesare în vederea atribuirii numărului unic, dosarului penal constituit. 

– ora 15.30: este înregistrat dosarul penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, sub numărul unic 297/P/2019, pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, urmărirea penală fiind desfășurată sub controlul și supravegherea procurorului……..

– După începerea urmăririi penale In rem dosarul a fost preluat de Biroul Investigații Criminale al Poliției Municipiului Caracal. 

– după 3 ore de căutări fără niciun rezultat, în jurul orelor 16.00, polițiștii au revenit la sediul subunității pentru analizarea cauzei împreună cu șeful Poliției Caracal și șeful S.I.C. Olt. 

– Informativ, au fost identificate 3 locații diferite de pe raza Municipiului Caracal, aparținând unor persoane suspecte de săvârșirea unor astfel de infracțiuni, iar cu sprijinul procurorului de caz au fost efectuate demersuri în vederea obținerii mandatelor de percheziție.

– ora 19.58: au fost demarate cele 3 percheziții domiciliare în baza mandatelor obținute, la niciuna din cele 3 locații nefiind obținute date sau indicii relevante în depistarea minorei. 

– ora 22.00: polițiștii s-au reîntors la sediul subunității, echipei de coordonare alăturându-i-se și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, domnul ….. 

– în intervalul orar 22.00 – 01.00 (Vineri 26.07.2019): cu sprijinul DOS au fost efectuate activități specifice care au condus la stabilirea problemei tehnice privind identificarea locației de unde au fost efectuate apelurile la 112 (au fost utilizate 2 celule de emisie diferite), stabilirea celei mai probabile locații, stabilirea unei variante plauzibile a numărului de înmatriculare a autovehiculului utilizat de autor, precum și identificarea posesorului unui post telefonic derivat din dosar. 

Toate aceste indicii au condus la stabilirea ca posibil autor a numitului Dincă Gheorghe din Caracal, în vârstă de 66 de ani.

– În acest context, deși comisarul șef Alexe Nicolae – adjunct al șefului IPJ Olt pe linie de investigații criminale a propus să se intre la adresa respectivă, chiar dacă nu exista un mandat de percheziție, invocându-se ipoteza săvârșirii unei infracțiuni flagrante (situație în care este permisă percheziția), reprezentanții parchetului nu au fost de acord cu această propunere!!! 

– Polițiștii au solicitat totuși să fie emise ordonanțe de interceptare pe un interval de 48 de ore pentru postul telefonic utilizat de numitul Dincă Gheorghe.

 

Vineri 26.07.2019

– în jurul orei 01.40: este emisă ordonanța de interceptare pe 48 ore și, utilizându-se metodele specifice pentru localizarea telefonului, s-a stabilit că acesta se afla la adresa de domiciliu a celui în cauză. Din acest motiv s-a solicitat și s-a obținut mandat de efectuare a 3 percheziții domiciliare la adrese ce aparțineau familiei Dincă, potrivit specificațiilor din mandatele de percheziție. 

– ora 06.00: s-a intrat, sub coordonarea parchetului, în cele 3 locații pentru care s-au obținut mandate de percheziție, la domiciliul numitului Dincă Gheorghe participând procurorul de caz. (fata nu a fost găsită la locație, iar la celelalte 2 adrese nu au fost probleme) 

– Până în jurul orelor 20.00: a continuat percheziția la adresa numitului Dincă Gheorghe, ocazie cu care s-au ridicat probe, haine arse într-un butoi, oase, bijuterii, 5 pungi de carne în congelator (stabilindu-se că niciuna nu era de natură umană), iar în mașină a fost identificat un cercel al minorei Măceșanu Alexandra Mihaela. Fragmentele osoase găsite la fața locului au fost ridicate de către medicii legiști urmând a se stabili natura acestora sau dacă provin de la una sau mai multe victime.”

 

Alexandra nu a fost ucisă de o funcție. Alexandra nu a fost ucisă de o lege. Condamnată, da. Dar nu ucisă. Alexandra a fost ucisă de cei care nu au fost oameni.

 

Unui copil de 15 ani i-a fost furată viața de către cei care au permis ca România să fie condusă de către infractori cu acte-n regulă. De cei care au aflat abia în 2019 că o lege existentă încă din 2014 nu le permite polițiștilor să intre în casele noastre pentru a ne salva. De cei care se fac că plouă atunci când oameni nevinovați sunt uciși lângă ei. De zecile de călători care au spus pas când Alina Ciucu a fost împinsă pe șinele de metrou în decembrie 2017, de miile de ignoranți care au permis funcționarea clubului Colectiv, de cei care nu au avut tăria să împiedice un subofițer să o omoare pe Alexandra Marin, de vecinii care ascultă țipetele victimelor violenței domestice, de cei care merg în instituții cu un plic după ei, de cei care dau șpagă pentru a umbla cu permisul în buzunar, de toți românii care au uitat să fie oameni.

 

„Am să încep prin a-l cita pe Păunescu:„Dă-mi, Doamne, mie niște ani și țării mele minima dreptate”. Din păcate, această minimă dreptate este doar una filistină. S-a ajuns în această situație fiindcă legile au fost modificate astfel încât să nu avem „un stat polițienesc”. Am ajuns așa fiindcă la noi în țară comisia juridică oferă răspunsuri placid-științifico-juridice: „Altă întrebare!”. Am ajuns aici fiindcă sunt mai mulți din cei care întreabă „Da ce-am făcut, șefu’?”, când el este prins „cu rața-n gură și cu ou-n buzunar”! Suntem aici fiindcă se vrea o democrație a nimic-legiferatului! Văd că toată lumea lovește în pioni, nu se leagă nimeni de regii și reginele din arena legislativă, ei sunt intervenienții post-factum care comentează cum ar fi trebuit să acționeze poliția! ALLLLLLLO! „DEȘTEAPTĂ-TE, ROMÂNE!!!” DAȚI LEGI CARE SĂ PROTEJE POPULAȚIA, NU HOȚII ȘI AVERILE IMPOSIBIL DE JUSTIFICAT!!! De aici pleacă totul, apoi, restul e doar un mecanism pe scripeți cu oameni care fac muncă de galeră!,” este mesajul unui organ de poliție ce are, în continuare, curajul de a se lupta cu sistemul și de a ajuta acolo unde lacunele legislative îi împiedică pe colegii de breaslă să își facă treaba.

 

Nu suntem cu nimic mai deosebiți decât polițiștii care nu au spart ușa pentru a o salva pe Alexandra și cu atât mai puțin de cei cărora le dăm voie să ne conducă. Avem nevoie de putere, de răbdare, de empatie. Necesităm un minim de curaj pentru a da un telefon și avem nevoie de o schimbare pe care, ne convine sau nu, trebuie să o aducă poporul, căci puterea este oglinda poporului său.

 

Drum bun, Alexandra!

Dumnezeu să ne ierte că nu te-am putut ajuta!

 

Adelina GHERASIM

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail