Cinci persoane vor primi, anul acesta, titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe”, în cadrul unei ceremonii care va avea loc luni, 23 aprilie, în municipiul reședință a județului Covasna, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe.

Titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti”, instituit de către asociaţiile, ligile şi fundaţiile din judeţul Covasna, membre ale Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM),  este oferit anual, din anul  2003, în preajma sărbătorii marelui mucenic Gheorghe, unui număr de persoane care au depășit vârsta de 60 de ani și care au avut rezultate, în plan profesional, dar și în plan social,  cultural și civic.

Într-un comunicat de presă transmis către redacția Mesagerul de Covasna, de reprezentanții  FCRCHM,  se menționează:  „Conducerile asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor din judeţul Covasna, cu sediul în municipiul Sfântu Gheorghe, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în fiecare an, începând cu 2003, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, conferă Diploma de cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe, unor persoane în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru întreaga activitate pusă în slujba binelui public”.

Titlul de „Cetățean de onoare al comunității românești”, acordat după un regulament și după criterii noi

Începând din acest an, acordarea titlului de „Cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe” este făcută după un regulament scris, ce prevede și câteva elemente noi. Printre noutățile se numără și scăderea numărului de laureați, de la aproximativ zece, la cinci.

Concret, în regulament se arată că „Diploma de Cetăţean de Onoare al comunităţii româneşti din municipiul Sfântu Gheorghe reprezintă o recompensă morală oferită persoanelor membre ale comunității românești din Sfântu Gheorghe, pentru activitatea depusă în domeniul profesional, cultural și civic.”

Potrivit aceleiași surse, diploma „se acordă acelor persoane care în momentul premierii au depăşit vârsta de 60 de ani, cetăţeni de naționalitate română cu domiciliu în Sfântu Gheorghe, sau în alte localități din țară și din străinătate, care s-au distins prin activitatea profesională, culturală și civică, contribuind la bunul renume al comunității românești din Sfântu Gheorghe. Anual, Diploma de Cetăţean de Onoare al comunităţii româneşti din municipiul Sfântu Gheorghe se acordă unui număr de 5 persoane.”

În ceea ce privește criteriile de selecție a laureaților, regulamentul prevede că: „persoanele cărora li se acordă Diploma de Cetăţean de Onoare al comunităţii româneşti din municipiul Sfântu Gheorghe trebuie: să fi avut rezultate profesionale bune și foarte bune și o comportare morală corespunzătoare; să fi adus, direct sau indirect, o contribuţie importantă la afirmarea comunității românești din Sfântu Gheorghe; să fi participat la manifestările culturale, științifice și civice organizate de instituțiile și asociațiile românești, iar după primirea diplomelor, să fie în continuare prezențe active în viața comunității românești locale.”

Același document arată că propunerile de acordare a Diplomei de Cetăţean de Onoare al comunităţii româneşti din municipiul Sfântu Gheorghe se fac de către:  conducătorii asociațiilor, ligilor și fundațiilor din Sfântu Gheorghe, membre ale FCRCHM și de către deținătorii Diplomei de Cetăţean de Onoare al comunităţii româneşti din municipiul Sfântu Gheorghe.

Cine sunt persoanele distinse cu titlul de „Cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe”,  în 2018?

Conform aceleiași surse, în anul 2018, vor primi această distincţie onorifică următoarele persoane:prof. Maria STOICA, profesor gradul I de limba şi literatura română și latină, autor de lucrări literare (poezie, proză, teatru, critică literară), editor, publicist și membru activ al mai multor asociații cultural – științifice, Ioachim GRIGORESCU, col. (rtg), preşedinte al filialelor Covasna, ale mai multor organizaţii neguvernamentale, dintre care: Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Asociaţia „Cultul Eroilor”, Consiliul Judeţean Covasna al Persoanelor Vârstnice, Florentina VOINESCU, învățător gradul I cu o bogată și îndelungată activitate pedagogică, culturală, editorială și civică, Marian BOBEI, maistru militar principal (rtg.), colecționar, pictor și sculptor, cu lucrări expuse în numeroase expoziții din țară și străinătate, membru activ al mai multor asociații cultural-științifice, Augustin COVACIU, col. (rtg.), întreprinzător, atlet de performanță, participant la numeroase concursuri de alergare în țară și străinătate pentru persoane de peste 65 de ani, toate terminate pe podium.

Ceremonia decernării diplomelor va avea loc luni, 23 aprilie 2018, de la ora 11.00, la terminarea Sfintei Liturghii săvârșite la Catedrala Ortodoxă, paraclis episcopal, din Sfântu Gheorghe. La eveniment sunt invitaţi şi deţinătorii Diplomei de cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe, din anii precedenţi.

Din anul 2003 și până în prezent au primit titlul de „Cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe” peste 100 de persoane, o bună parte dintre cei distinși cu acest titlu fiind trecuți la cele veșnice.

Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna (FCRCH) s-a constituit în 27 mai 2005, având ca membri fondatori 12 asociaţii din judeţele Covasna şi Harghita şi Fundaţia Naţională a Românilor de Pretutindeni, din Bucureşti și are ca scop asigurarea coordonării şi unităţii de acţiune a societăţii civile româneşti din cele trei județe, în vederea păstrării şi dezvoltării identităţii naţionale a românilor şi asigurării unei convieţuiri interetnice normale cu ceilalţi locuitori ai acestei zone, în interesul bunăstării generale şi a binelui public.

În momentul de faţă, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş este compus din peste 44 de membri – asociaţii cultural-civice din cele trei judeţe.

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail