Persoanele cu dizabilități constituie aproximativ 3% din populația României, aceste persoane fiind marginalizate și subestimate uneori chiar de către autorități sau cetățeni.

În sprijinul acestora vine Fundația „United by music” care a fost fondată de Joris van Wijngaarden, în anul 2005, cu scopul de a ajuta oamenii cu dizabilități în a se afirma muzical, făcând fiecare ceea ce îi face plăcere. Joris van Wijngaarden a dezvoltat conceptul „United by music” împreună cu cântăreața americană Candye Kane, organizația din Europa dezvoltând oportunități de învățare în domeniul muzicii pentru a spori performanțele trupelor muzicale, compuse din persoane cu dizabilități.

La începutul lunii iunie,  această fundație a apărut și în România, mai exact în județele Covasna, Harghita și Mureș, dorindu-se extinderea sa în toată țara.

Membrii fundației sunt: Joris van Wijngaarden – fondator al fundației, Olcsvári Tünde – președinte, Péter Makkai – vicepreședinte, fiind pastor reformat și predeșintele Fundației Creștine „Diakonia” și al Casei „Iris” din Sfântu Gheorghe, Banga Erzsébet – secretar, Luiza Zan – președinte de onoare și cântăreață de muzică jazz, și nu în ultimul rând, Orosz Anna – managerul proiectului.

 

Miercuri, 5 decembrie, la Casa Irisz din Sfântu Gheorghe, s-a desfășurat prima etapă a preselecțiilor în urma cărora  au fost selectate, pentru următoarea etapă, cinci persoane.

„Am selectat 5 dintre cei mai buni care au fost prezenți și au participat la audiții, pentru a merge în etapa următoare. În următoarea perioadă vom desfășura preselecții și în județele Harghita și Mureș, sperăm să avem succes, la fel ca până acum. Ne dorim ca și în celelalte județe să avem măcar câte 5 persoane, care să meargă în finale.” – a declarat managerul de proiect Orosz Ana.

În urmă cu câteva săptămâni, când a fost lansat proiectul, coordonatorii afirmau că finaliștii vor avea parte de excursii și de susținere, pentru a-și putea perfecționa talentul muzica.

„O să avem un juriu profesionist, muzicieni, profesori de muzică. După această etapă va urma finala, care se va desfășura în Sfântu Gheorghe, undeva prin luna februarie 2019. Primii trei finaliști vor câștiga o excursie în Olanda; pe lângă asta, juriul va putea observa participanții, iar cine are un talent muzical va primi un mentor, care îl va îndruma cât va fi necesar pentru a se perfecționa, având parte de o educație muzicală.” – preciza,  în urmă cu câteva săptămâni, managerul de proiect, Orosz Anna.

„Misiunea United by music România este de a oferi cursuri de muzică pentru persoane cu dizabilități, pe tot parcursul anului. Proiectul oferă oportunitatea de a dezvolta talentele muzicale.” – a afirmat Olcsvári Tünde, președintele asociației, și psiholog la fundației Casa Iris.

Nicole – Antoanela ȘERBAN

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail