Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat o hotărâre prin care operarea cimitirului comun a fost cesionată S.C. Tega S.A.

De o lună, de când gestionarea cimitirului a fost preluată de către Tega S.A., aceasta a început deja lucrările de modernizare și întreținere a zonei, prin reamenajarea și dotarea capelei, delimitarea a  11 locuri pentru pubele, curățarea în proporție de 80% a cimitirului. De asemenea, a  fost trimisă spre analiză de laborator, apa din fântâna de la poartă, pentru confirmarea faptului că aceasta este potabilă. Începând cu luna septembrie va fi dat în folosință un punct de lucru, în incinta cimitirului, unde un funcționar va putea prelua cererile de înmormântare, între orele 12.00-16.00. În afara acestui interval orar, cei care au nevoie să stabilească detalii pentru înmormântarea unui apropiat, precum și să plătească  taxele aferente, trebuie să se prezinte la sediul Tega SA, pe strada Crângului. În afara personalului deja existent, au fost angajate 5 persoane noi, dintre care 4 gropari.

Directorul Tega, Máthé László a ținut să sublinieze că tarifele percepute de la intrarea în vigoare a hotărârii, au fost stabilite de către Consiliul Local, nu de către societatea pe care o reprezintă. Acestea se ridică la aproximativ 1680 de lei, cu TVA inclus, pentru un loc de veci concesionat nou, pe 10 ani (incluzând toate cheltuielile de înmormântare) și până la 550 de lei pentru un loc de veci cumpărat și amenajat, concesionat înainte de intrarea  în vigoare a hotărârii Consiliului Local.

Ca element de noutate este faptul că s-a implementat un program de vizitare a cimitirului, porțile acestuia fiind închise în afara intervalului orar destinat accesului publicului, după cum urmează: între 1 aprilie si 30 octombrie, între orele 08.00-21.00; între 31 cotombrie și 2 noiembrie, de la ora 08.00 la 22.00; în perioada 3 noiembrie-31 martie, între orele 08.00-18.00. Conform Regulamentului Serviciului de Administrare și Funcționare a Cimitirului Comun din Municipiul Sfântu Gheorghe, închiderea porților este anunțată de personalul de pază cu 15 minute înainte de expirarea programului mai sus menționat.

Accesul atutovehiculelor, cu excepția celor aparținând serviciilor de pompe funebre și a celor aparținând Tega SA, se face numai cu permis, după achitarea unei taxe, în funcție de tipul autovehiculului.

Un alt aspect important este faptul că nu se mai pot achiziționa locuri de veci dinainte, aceasta făcându-se de acum numai în cazul de deces. În momentul actual mai sunt disponibile circa 50-60 de locuri, dar se urmărește extinderea cimitirului pe o suprafață de încă un hectar, achiziționat deja de către municipalitate. De amenajarea acestei suprafețe se va ocupa tot Tega SA. În continuare se urmărește achiziționarea a încă unei suprafețe de teren, destinate tot amenajării locurilor de veci, însă procedura ar putea dura încă aproximativ un an.

De la preluarea gestionării cimitirului de către societatea mai sus menționată, au avut loc în cimitirul comun 15 înmormântări, dintre care 1 caz social, ale cărui cheltuieli au fost suportate de către Primărie.

„În legătură cu serviciile cimitirului se poate apela numărul de telefon 0733 937 831. Funcționarul responsabil cu locurile de veci va merge cu aparținătorii decedatului să aleagă locul. (…) Apoi, neapărat la înmormântare se prezintă adeverința de înhumare, care se eliberează de la Primărie. Fără aceasta, nu există înmormântare. Nu merge nici la preot exemplarul. Se eliberează de Primărie și e proprietatea administratorului cimitirului.”- a menționat Kádár István, administratorul cimitirului.

Oana-Mihaela Bărzic

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail