Lipsa banilor reprezintă una dintre greutățile cu care se confruntă și autoritățile locale din Chichiş. Bugetul comunei este mai mic anul acesta, față de anul precedent, diminuarea venind și din neplata taxelor și impozitelor locale de către unii cetățeni.

Anul acesta, bugetul comunei Chichiș este mai mic decât cel din anul precedent. Cheltuielile au rămas, însă. La fel și planurile și dorințele autorităților locale care speră să se descurce cu banii avuți la dispoziție sau să atragă fonduri și să ducă la bun sfârșit proiectele de investiții atât de așteptate de locuitorii comunei. „Bugetul din acest an este mai mic cu 20% faţă de anul precedent, situaţie generală cu care se confruntă majoritatea autorităţilor locale. Din acest buget substanţial diminuat trebuie să acoperim toate cheltuielile administrative ale instituţiilor locale şi să realizăm proiectele de dezvoltare locală atât de aşteptate de către toţi cetăţenii comunei”, a declarat viceprimarul comunei Chichiș, domnul Silviu Taraș. Acesta a menționat că diminuarea veniturilor se datorează, în primul rând, gradului de colectare a taxelor și impozitelor locale. „Trebuie precizat faptul că această diminuare a veniturilor se datorează, în primul rând, gradului de colectare a taxelor şi impozitelor locale. Ceea ce înseamnă, că nu toţi cetăţenii comunei înţeleg obligaţia de a plăti aceste taxe şi impozite, care nu au fost majorate de mai mulţi ani de către Consiliul Local. Astfel, veniturile proprii ale comunei pentru anul 2014 se estimează la 605.858 lei, din care 533.568 lei se colectează din localitatea Chichiş (cu 1.010 locuitori), iar restul de 72.290 din localitatea Băcel (509 locuitori). Sumele din cotele defalcate sunt distribuite autorităţilor locale în funcţie de gradul de colectare realizat în anul precedent. Din păcate, comuna Chichiş a avut de suferit din cauza unor cetăţeni care nu înţeleg să-şi onoreze obligaţia de a plăti taxele şi impozitele locale. Din aceste cauze, pentru noi este foarte clar, că nu putem finanţa investiţiile de dezvoltare a infrastructurii locale din bugetul local. Singura modalitate pentru a le realiza sunt proiectele de investiţii finanţate din fonduri europene sau naţionale”, a explicat viceprimarul Taraș Silviu.

Proiecte prioritare la Băcel

În ceea ce privește investițiile, viceprimarul a amintit două proiecte importante și așteptate în localitatea Băcel, pentru care autoritățile locale încearcă să găsească soluții pentru a le finaliza. Este vorba despre reabilitarea DC 27A și realizarea canalizării şi construirea staţiei de epurare pentru satul Băcel. În plus, se dorește ca și proiectul de modernizare a reţelei electrice din satul Băcel să fie finalizat în acest an.

„În ceea ce priveşte localitatea Băcel, sunt două proiecte importante pentru care am întocmit documentaţia necesară realizării şi am înaintat aceste documentaţii în repetate rânduri. Prima investiţie vizează reabilitarea DC 27A, proiect aprobat în anul 2011 în cadrul programului demarat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. În acel an a demarat şi licitaţia pentru desemnarea executantului investiţiei, însă a intervenit schimbarea Guvernului. Noul Guvern a venit cu o altă listă de investiţii şi din păcate proiectul nostru nu s-a mai regăsit pe aceasta. Niciodată nu am fost atât de aproape de realizarea acestui proiect de maximă importanţă pentru locuitorii din Băcel. Din păcate, nu există o strategie de dezvoltare naţională a infrastructurii care să se bucure de consensul tuturor partidelor politice. Celălalt proiect important vizează realizarea canalizării şi construirea staţiei de epurare pentru satul Băcel, proiect iniţiat în 2008. La fel ca şi în cazul proiectului de reabilitare a drumului comunal, şi pentru acest proiect s-a întocmit documentaţia necesară, însă solicitarea noastră repetată de a fi inclus pe lista de investiţii care beneficiază de finanţare nu a fost încununată de succes.  Cele două proiecte sunt prioritare pentru comuna noastră. La fel, sperăm că proiectul de modernizare a reţelei electrice din satul Băcel să fie finalizat în acest an”, a explicat viceprimarul Taraș Silviu.

Dar și alte planuri de investiții…

În afară de proiectele menționate, autoritățile locale speră ca în acest an să poată termina execuţia sistemului de alimentare cu apă a localităţii Chichiş şi să poată da în folosinţă baza sportivă din comuna Chichiş. În ceea ce privește proiectul referitor la baza sportivă, viceprimarul a declarat: „S-a început procedura de legalizare a asociaţiei sportive care va administra baza sportivă şi va organiza activitatea sportivă din comună. În primul rând activitatea va viza formarea echipei de fotbal şi înscrierea acestei echipe în campionatul judeţean de fotbal. Pentru noi este foarte important ca baza sportivă să fie folosită de către cetăţenii comunei. În acest sens, încurajăm tineretul din satul Băcel să ia legătura cu consilierii locali care le vor furniza detalii suplimentare”.

O problemă pentru care se caută rezolvarea…

Potrivit viceprimarului, în afară de dificultăţile de ordin financiar, mai există o problemă care creează tensiune în comunitatea locală. Este vorba de situația imobilului în care funcţionează grădiniţa şi căminul cultural, imobil aflat în proces de retrocedare, în care până de curând a funcţionat şi dispensarul, dar care și-a încetat activitatea din cauza condiţiilor şi a lipsei conexiunii la internet.

„Episcopia Ortodoxă Română a Covasnei şi Harghitei în anul 2005 a depus cererea de retrocedare a imobilului, Primăria a fost de acord cu retrocedarea, însă cererile de retrocedare sunt soluţionate de Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, care se află în subordinea Guvernului României şi nu a instituţiei noastră. În urma insistenţelor noastre, în decembrie 2012 am primit o adresă din partea Comisiei Speciale prin care ni se aduce la cunoştinţă faptul că nu au fost depuse actele necesare de către Episcopie. Ultima noastră adresă prin care urgentăm luarea unei decizii în cazul retrocedării datează din luna martie anul curent”, a explicat viceprimarul Taraș Silviu.

Potrivit acestuia, starea avansată de degradare în care se află imobilul face ca efectuarea reparaţiilor să fie imperativă, dar legea nu permite investirea banilor publici în clădiri care sunt în proces de retrocedare. ”Cu toate că există un program iniţiat şi finanţat de Consiliul Judeţean – de reabilitare şi modernizare a căminelor culturale, noi nu putem participa la acest proiect”, a precizat domnul viceprimar Taraș Silviu.

„Oricare ar fi decizia Comisiei Speciale, de acceptare sau respingere a cererii de retrocedare depusă de Episcopie, ar rezolva o problemă acută a comunităţii. Sperăm că acest an va aduce un deznodământ şi pentru această problemă”, a încheiat acesta.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail