După „primul pas” făcut anul trecut cu ocazia Zilele Vâlcelelor, când Primăria a acordat primul titlu  de „Cetăţean de onoare” al comunei Vâlcele,  preotului Ioan Tămaş Delavâlcele, duminică, la sărbătoarea vâlcelenilor,  acest onorant titlu a fost înmânat altor două personalităţi de vază ale acestei comunităţi:  distinsului profesor Nicolae  Moldovan, care şi-a dedicat mulţi ani din viaţa sa  educării mai multor  generaţii de vâlceleni, precum şi actualului prefect al judeţului Covasna, inginer Dumitru Marinescu, fost primar al comunei timp de 12 ani (2000-2012).

În discursul  rostit cu ocazia acestui important eveniment din viaţa comunei  pe care o conduce,  primarul Kovacs Laszlo a spus : „Am onoarea să fiu mesagerul Consiliului Local şi să confer titlul de „Cetăţean de onoare al Comunei Vâlcele” Domnului profesor Nicolae Moldovan şi Domnului inginer Dumitru Marinescu. (…) Să învăţăm din ziua de ieri, să ne inspirăm din activitatea persoanelor care au contribuit la bunăstarea şi renumele comunei”.

Un alt fel de premiu, după 78 de ani

La venerabila vârstă a domniei sale de 92 de ani, domnul Nicolae Moldovan a primit cu multă bucurie acest onoran titlu ce se adaugă celor ce i-au fost acordate,  de-a lungul vieţii, pentru  neobosita sa activitate depusă pentru binele comunităţii. Adresându-se oficialităţilor, personalităţilor şi publicului prezent profesorul Moldovan a spus: „.. Iată ce coincidenţă fericită pentru mine ca după 78 de ani de când am absolvit clasa a VII-a ca fruntaş al clasei, în anul 1935,  să mi se ofere bucuria unui alt fel de premiu. Este regretabil că nici unul diintre colegii şi colegele  de clasă nu mai sunt printre noi ca să ne putem aminti de dascălii noştri care ne-au educat în spiritul credinţei creştine şi a dragostei de neam. (…)Mulţumesc tuturor din suflet pentru onoarea acordată şi le urez vâcelenilor sănătate şi să aibă parte de un reviriment al staţiunii balneare care a fost pe drept numită regina băilor” .

Cinstea de a rosti  Laudatio pentru Profesorul Nicolae Moldovan i-a revenit unuia dintre actualii fii de vază şi de bază ai comunei Vâlcele, prof. Vasile Antonie Tămaş – Delavâlcele, care a spus: „Un om veşnic este acela care în urmă lasă timpul împăcat cu dorurile vieţii trecătoare. Eternitatea din om, din sufletul nobil al pruncilor plămădiţi de Dumnezeu, este atinsă pe pământul făurit din iubire.  Profesorul, directorul de şcoală şi muzeograful Nicolae Moldovan, aflat la cumpăna dintre veacuri, la cârma unui secol greu încercat dar aşezat de cei cuminţi în icoana neamului, îşi găseşte astăzi gândurile în comuniune vie cu ale noastre. A iubit atât de mult Vâlcelele,  încât s-a dăruit din plin pentru a-l face cunoscut. Ne plecăm în faţa dumneavoastră, stimate părinte de neam, Prof. Nicolae Moldovan”.

 

Fac parte dintre fii comunei Vâlcele,alături de preotul paroh Ioan Tămaş şi  de Nicolae Moldovan

Titlul de  „Cetăţean de onoare al comunei Vâlcele” a fost înmânat duminică şi domnului inginer Dumitru Marinescu,  născut, crescut, şcolit în clasele primare în satul Araci, şi reîntors pe meleagurile natale, după terminarea facultăţii. Acesta a declarat, cu acest prilej, că eforturile depuse în  anii în care a  fost primar nu au avut alt scop decât de a îmbunătăţi infrastructura turistică din zonă, şi pe cât posibil, de a  îmbunătăţi traiul locuitorilor acestei zone. Potrivit actualului prefect, Dumitru Marinescu,  acest lucru se poate face numai dacă sunt puse  în valoare aşa cum se cuvine frumuseţea, istoria şi darurile naturale ale acestor locuri, unele dintre acestea fiind de excepţie.

„Prilejul acordării titlului de „Cetăţean de onoare al comunei Vâlcele”, respectiv al localităţii mele natale, mă onorează şi mă obligă să răspund în continuare, cât Dumnezeu mă va avea în paza Lui, exigenţelor acestui omagiu ce mi-l aduceţi prin conferirea unui asemenea titlu!
M-am născut în Comuna Vâlcele, în satul Araci, din părinţii  Dumitru  şi Valeria Marinescu. Am terminat şcola primară aici în Araci, iar după terminarea studiilor liceale şi  universitare m-am întors acasă, stabilindu-mă  aici, alături de cei cu care am crescut şi cu care am copilărit. (…) Noi, cei care am influenţat şi putem influenţa destinul comunei  suntem datori pentru oamenii de ieri, de astăzi şi de mâine să facem din acest colţ de ţară, Vâlcele,  staţiunea care a fost odată, care să ne facă mândri numai când îi rostim numele. (…) Sunt onorat de această distincţiei, mai ales că acum  fac parte dintre fii comunei Vâlcele, alături de preotul paroh Ioan Tămaş, de Nicolae Moldovan, dar şi de marele Mitropolit al Ardealului Nicolae Colan  şi scriitorul Romulus Cioflec, personalităţi importante ale culturii şi spiritualităţii româneşti” a spus în faţa vâlcelenilor săi, Dumitru Marinescu.

 

În Laudatio pentru  prefectul  Dumitru Marinescu,  al profesorului  Vasile Antonie Tămaş – Delavâlcele se arată: „Omul sfinţeşte locul prin jertfă, dăruire de sine şi perseverenţă. Timpurile moderne generează satisfacţie, cumpătare, nevoinţă şi trudă, formând caractere puternice şi iscusite.  Locurile acestea, Comuna Vâlcele, cu iz de basm au născut purtători de virtuţi, demni cuvântători ai neamului, cu inimi tari şi brave. Un asemenea caracter puternic, aşezat într-un trup impunător precum al Iancului din Apuseni sau al Mihaiului cel Viteaz este, al nostru al tuturor, prieten şi cârmuitor, Prefectul  Dumitru Marinescu.

După o viaţă dedicată sacrificiului personal, în slujba omului, a comunităţii pe care în ultimii 12 ani a legat-o social şi spiritual cu o mână neobosită, astăzi, fiul vrednic al comunei noastre primeşte recunoştinţa păstoriţilor săi. „O luptă-i viaţa; deci te luptă/Cu dragoste de ea, cu dor.”

 

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail