Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de bovine din judeţul nostru, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine (AJCB) face o serie de precizări referitoare la importanţa intrării bovinelor în Controlul oficial al Performanţelor.
Într-un comunicat transmis către redacţia noastră, reprezentanţii AJCB Covasna menţionează faptul că prin aceste acţiuni executate pe vacile din ferme, cărora li se recoltează probe de lapte, lunar, dar li se ţine şi-o evidenţă a montelor şi fătărilor, într-o bază de date electronică, se poate aprecia calitatea genetică a animalelor şi totodată se adună datele pentru eliberarea Certificatului de Origine şi Productivitate la cele cu două generaţii cunoscute.
Important este faptul că în baza acestor rezultate fermierul are o serie de avantaje şi anume: poate vinde animalele în cauză, în orice ţară; poate beneficia de subvenţii suplimentare, în baza actelor doveditoare; poate avea un sprijin în managementul fermei.
Pentru a exemplifica, reprezentanţii Asociaţiei Judeţeane a Crescătorilor de Bovine menţionează faptul că în cazul în care unele ţări manifestă interes pentru achiziţia de juninci sau vaci din ţara noastră, tranzacţia nu poate fi efectuată fără aceste documente.
În cazul subvenţiilor suplimentare, în momentul de faţă există programul de sprijin pentru bovinele de carne, care se adresează fermierilor din zonele defavorizate, prin care vacile din rasa Bălţata Românească şi cele din rasele de carne care pot dovedi apartenenţa la rasele respective, prin Certificate de Origine, pot beneficia de o subvenţie cuprinsă între 200 şi 300 euro pe animal, pentru fiecare an. Subvenţia se acordă pentru efective de până la 90 de capete.
În prezent, în judeţul Covasna există o Organizaţie de Control a Performantelor şi de Determinare a Calitaţii genetice, în cadrul AJCB, care execută aceste operaţiuni.
Dr. Ştefan Codleanu, coordinator de proiect, precizează faptul că programul de sprijin din partea statului se adresează fermelor cu personalitate juridică, adică cel puţin PFA sau Intreprindere Individuală. Prin acest program statul suportă 70% din valoarea operaţiunilor iar fermierii 30%. Suma maximă plătibilă de un fermier se ridică la 34 lei+TVA pe an/ pe vacă. Ca urmare, reprezentanţii Asociaţiei Judeţeane a Crescătorilor de Bovine consideră că ar fi păcat ca fermierii covăsneni să nu beneficieze de acest proiect. Potrivit acestora, în prezent la acest proiect sunt înscrise 48 de ferme, dar se mai pot face înscrieri până la data de 30 noiembrie 2012.
Pentru înscrierea în Controlul oficial al Performanţelor ferma trebuie să aibă personalitate juridică şi să nu fie în stare de insolvenţă.
Trebuie ştiut faptul că în acest program se pot înscrie şi fermierii fără personalitate juridică, însă aceştia vor fi nevoiţi să suporte intreaga sumă de achitat, adică aproximativ 120 lei +TVA pe vacă, anual.
Persoanele interesate pot solicita informaţii suplimentare de la dr. Ştefan Codleanu, coordonatorul proiectului, la telefon 0726073272. (M.D.C.)