Autorităţile locale încearcă să combată cerşetoria prin toate mijloacele legale posibile. Dar este greu, spun ei, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre cerşetorii de pe străzile din Sfântu Gheorghe nu au domiciliul în municipiu. Poate odată cu punerea în aplicare a proiectului de lege care interzice cerşetoria să fie mai mulţi sorţi de izbândă.

Pe străzile din oraşul Sfântu Gheorghe pot fi văzuţi, zilnic, zeci de copii minori şi de bătrâni care cerşesc, majoritatea provenind din localităţile învecinate. Potrivit purtătoarei de cuvânt din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Covasna, Andrea Buzsi, acest fenomen ia amploare mai ales în perioada sărbătorilor: „Când se apropie câte o sărbătoare, numărul acestora creşte. De-a lungul timpului am încercat să stopăm acest fenomen şi mai ales intrarea cerşetorilor în oraş“.  Mulţi dintre cerşetori provin din localităţi precum Araci sau Vâlcele, care frecventează zilnic oraşul  în căutare de bani.

Andrea Buzsi, purtător de cuvânt IPJ Covasna

„Pentru a mai limita fenomenul cerşetoriei, mai ales  în rândul minorilor, politiştii identifică şi iau în evidenţă persoanele depistate la cerşit. Cerşetorilor  minori  ieşiţi pentru prima dată li se  întocmesc fişele de trimitere în localităţile de domiciliu, pentru cei ce provin din alte zone, şi, acolo unde se impune, se  încearcă reintegrarea în familie sau internarea în centrele de asistenţă specializată”, a precizat  Andrea Buzsi.

Celorlalţi cerşetori din branşă li se aplică amenzi contravenţionale  de la 100 până la 500 de lei. Dacă cel sancţionat îşi  plăteşte amenda în decurs de 48 de ore poate beneficia de o  reducere de 50% din valoarea totală a amenzii. „În prezent activitatea de cerşetorie este considerată contravenţie, poliţia aplicând amenzi. Chiar dacă le sunt aplicate amenzi, cerşetorii tot ies în stradă. Cât despre încasarea banilor nici nu poate fi vorba! Sunt oameni care trăiesc din  ajutor social, neavând nici măcar  un acoperiş deasupra capului. Ca urmare, nu putem pune nici sechestru pe bunurile pe care le deţin”, ne-a  explicat purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna.

Conform datelor centralizate la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2011 au fost aplicate 289 de sancţiuni pentru cerşetorii depistaţi pe străzile din Sfântu Gheorghe.

Pentru a stopa acest fenomen care îşi pune amprenta pe tot mai multe colţuri din ţară, în luna decembrie  a fost  înaintat un proiect de lege care interzice cerşetoria şi prevede pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele care practică această activitate. De asemenea, dacă legea va fi adoptată în Parlament, şi cei  care dau bani cerşetorilor sunt pasibili de plata unor amenzi cuprinse între  300 şi 600 lei.

Propunerea legislativă a fost depusă în luna decembrie şi se află acum la Senat. În proiect se precizează că cerşetorul este „persoana care solicită publicului ajutor material”, iar cerşetoria este „sacţiunea de a cerşi şi rezultatul ei, strângerea de bani ca mijloc de existenţă”. Totodată, „obţinerea de bani prin cerşetorie de către o persoană constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la doi ani, iar darea de bani către o persoană care practică cerşetoria constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 300 la 600”, se arată în proiect.

În propunerea legislativă se mai arată că sumele de bani obţinute prin cerşetorie se confiscă. De aplicarea prevederilor acestei legi ar urma să se ocupe autorităţile cu atribuţii în domeniul asigurării ordinii şi liniştii publice.

În opinia purtătoarei de cuvânt din cadrul IPJ Covasna, Andrea Buzsi, cerşetoria nu poate fi combătută doar de poliţiştii locali, ci este nevoie şi  de sprijinul cetăţenilor, care nu ar trebui să le mai dea bani cerşetorilor.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail