Începând de ieri, 4 ianuarie (a.c.) se pot depune cererile de sprijin pentru depozitarea private a cărnii de porc.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a transmis, printr-un comunicat de presă, că în data de 14 decembrie 2015 a fost adoptat de către Comisia Europeană Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2334 de deschidere a depozitării private pentru carnea de porc și de stabilire în avans a cuantumului ajutorului.

Regulamentul stabilește tipurile de produse eligibile, perioadele de depozitare, garanțiile aferente cererilor de sprijin precum și cuantumul ajutorului pentru fiecare categorie de produs. Potrivit aceleiași surse, perioada de depunere a cererilor este deschisă începând de ieri 4 ianuarie 2016. „Condițiile generale de derulare a măsurilor de depozitare privată sunt stabilite prin Regulamentul (CE) NR. 826/2008 al Comisiei din 20 august 2008 de stabilire a normelor comune de acordare a ajutorului pentru depozitarea privat a anumitor produse agricole, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicat.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul APIA, www.apia.org.ro, „depozitarea privată a cărnii de porc reprezintă un ajutor acordat, în situaţia în care, preţul mediu de piaţa pentru carcasele de porc se afla sub preţul de referinţă aşa cum este acesta stabilit prin Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 (1 509,39 EUR/tonă), şi are un impact negativ semnificativ în sector”. Conform aceleiași surse, ajutorul se acordă operatorilor care, într-un termen determinat, retrag după piaţă o cantitate fixată în prealabil, de carne de porc, proaspătă, pe care o congelează şi o menţin în stoc, fără schimbarea depozitului, pe o perioadă prevăzută într-un contract. Perioada de stocare, conform Regulamentelor Comunitare, poate fi de:  90, 120 sau 150 de zile.

Conform informațiilor disponibile pe www.apia.org.ro, „pot beneficia de ajutor la stocarea privată a cărnii de porc, toate persoane fizice autorizate, II, IF sau juridice, plătitori de TVA, denumiţi în continuare „operatori”, stabiliţi pe teritoriul Comunitar şi care: – desfăşoară activitatea în sectorul cărnii şi/sau cel al creşterii animalelor şi sunt înscrişi în Registrul Comerţului; – dispun în vederea stocării de instalaţii corespunzătoare autorizate sau au încheiate cu terţi autorizaţi contracte de depozitare în acest sens. – dispun de autorizaţie sanitar – veterinară”.

Cererile de sprijin pentru depozitarea private a cărnii de porc se depun la APIA Central.

„APIA – Central -prin Compartimentul <<Interventie>> – primeşte cererile de sprijin însoţite de dovada constituirii garanţiei aferente cererii.  Transmiterea cererilor se face prin mijloace electronice (email, fax) cu condiţia ca inainte de semnarea contractului toate documentele în original să fie inregistrate la sediul central APIA”, au transmis, ieri, reprezentanți ai APIA  Covasna – Compartimentul de Comunicare. Potrivit aceleiași surse, orarul primirii cererilor la Serviciul Relatii cu Publicul şi Comunicare este de luni până vineri, între orele 9.00 – 16.00.

 

Odată depusă o cerere de sprijin, aceasta nu poate fi modificată sau retrasă de către ofertant. Având în vedere necesitatea de a oferi şanse egale operatorilor, aceştia ar trebui să aibă posibilitatea de a depune cereri de ajutor pentru depozitare privată a categoriilor de produse din carne de porc eligibile pentru ajutor începând cu 4 ianuarie 2016”, a transmis APIA Covasna.

 

Pe site-ul oficial al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, www.apia.org.ro, secţiunea „Măsuri de Piață”, subsecțiunea „Carne” poate fi consultat materialul „Aspecte generale privind derularea măsurii de depozitare carne de porc”.

Ana Alina Costache . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail