La Crucea Caraiman a avut loc sâmbătă, 16 septembrie a..c., un ceremonial militar și religios de omagiere a eroilor neamului românesc, cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la inaugurarea monumentului și a 10 ani de la înscrierea acestuia în Cartea Recordurilor.
La acest important eveniment a participat și reprezentantul Ministerului Apărării Naționale, covăsneanul Codrin Munteanu, coordonatorul general al proiectului cu titlul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)”.
În discursul său, oficialul M.Ap.N a spus:
„În toamna anului 1928, în preajma sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, în urmă cu 95 de ani se finalizau lucrările unuia dintre cele mai cunoscute monumente dedicate eroilor neamului românesc, săvârșiți pentru realizarea visului de veacuri, UNIREA tuturor românilor sub aceeași coroană, în fruntaliile vechii Dacii. De 95 de ani, generație după generație admirăm forța și frumusețea CRUCII EROILOR ROMÂNI de pe Muntele Caraiman, legătură de oțel și piatră, dintre cer și pământ, ce probează temeinicia noțiunilor inginerești și arhitecturale ale constructorilor, dar și patriotismul acestora, și al voluntarilor care au contribuit la ridicarea ei, cu toții rămași anonimi. Căci DA, în smerenia lor, îndemnați doar de dorința de a slăvi eroii ce se jertfiseră pentru MAREA UNIRE, constructorii nu și-au revendicat măreața realizare.
Punând cap la cap frânturi de informații din presa acelor vremuri, am putea concluziona totuși că monumentul a fost ridicat după planurile și cu forța Direcției Poduri, Lucrări noi, Studii și Construcții a Căilor Ferate Române, cu sprijinul comunității orașului Bușteni și al voluntarilor din București, Brașov, Sibiu și cine știe de mai unde.
După negrii ani 50, în care cominterniștii sovietici străini se așezaseră la cârma țării, și rescriau istoria poporului roman, într-o încercare de ștergere și înfrângere a conștiinței naționale și a unui legitim patriotism românesc, timp în care fotografiile locului erau retușate pentru a nu se mai vedea CRUCEA, ori se punea chiar problema tăierii brațelor ei, între 1965 și 1966, după 38 de ani de la inaugurare, monumentul se bucură, în sfârșit, de lucrări de reparații capitale, prin grija autorităților române ale acelor vremuri.
În 2018, Anul Centenarului Marii Uniri, la 52 de ani la ultimele lucrări de reabilitare și 90 de ani de la inaugurare, monumentul se afla într-o stare avansată de degradare. Lucrările de reabilitare, restaurare și conservare au debutat, deci, în An Centenar, după 2 ani de la inițierea formalităților și procedurilor administrative, ce au presupus transferul monumetului din administarea Consiliului Local al orașului Bușteni, în administrarea Ministerului Apărării Naționale, accesarea unei soluții de finanțare din fonduri europene nerambursabile, întocmirea și parcurgerea sinuosului proces de întocmire, avizare și aprobare a documentației necesare restaurării.
Lucrările propriu-zise s-au desfășurat pe durata a 11 luni, în toamna anului 2018, în vara și toamna anului 2019, și în vara și toamna anului 2020.
În anul 2021, și ulterior, s-au efectuat necesare lucrări de întreținere.
Proiectul general a fost conceput pentru a asigura îndeplinirea a două obiective principale: intervenția tehnică de restaurare, reabilitare și conservare, dar și activități de promovare și de punere în valoate a monumentului și evenimentelor instorice cărora acesta le-a fost închinat.
Manifesarea de astăzi se înscrie în cel de al doile obiectiv, în conținutul căruia regăsim alături de ceremoniale militar-religioase desfășurate anual, de Ziua Înălțării Sfintei Cruci, simpoziane și conferințe științifice, editarea de volume și albume tematice, precum și realizare de medalii și embleme”.
Codrin Munteanu și-a încheiat discursul rostind: „GLORIE ETERNĂ EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC!”
* * *
Monumentul Eroilor Crucea Caraiman se află la o altitudine de 2.291 de metri şi are o înălţime totală de 39,3 metri şi o deschidere a braţelor orizontale de aproximativ 15 metri.
În 2013, CRUCEA a fost declarată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, în Cartea Recordurilor Guiness.
Maria Crețu-Graur
Sursa foto: https://www.facebook.com/CruceaCaraimanReabilitare