Cercul de Ornitologie „Mugurar”, ce funcţionează în cadrul Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe, îşi deschide porţile pentru toți copii interesaţi de păsări, dar şi de activităţi inedite ce implică studiul ornitologiei.
Cercul de Ornitologie „Mugurar” (C.O.M.) lansează şi anul acesta o invitaţie tuturor copiilor dornici de a învăţa şi de a înţelge fenomenele din natură, într-un mod inedit, prin intermediul păsărilor.
Chiar dacă Cercul funcţionează de doar trei ani, coordonatorii sunt foarte mulţumiţi de rezultatele pe care le-au obţinut în tot acest timp, în special de premiile câştigate. „Dintre rezultatele şi premiile obţinute, putem aminti marele premiu obţinut la nivel național în cadrul segmentului Spaţii verzi – Arii naturale protejate, în anul 2013, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi Mol România, proiectul Salvează Delta! Scrie viitorul! derulat de către Cercul de Ornitologie „Mugurar” în parteneriat cu Sucursala Covasna Falco Tinnunculus a Societății Ornitologice Române, fiind desemnat cel mai bun proiect de educație ecologică desfășurat într-o arie protejată în România. Este un premiu extrem de important pentru noi, concurenţa a fost serioasă iar nivelul acestei competiții naționale extrem de ridicat. Mai amintim două premii I și desemnarea Cercului de Ornitologie ca model de bună practică, doi ani consecutiv, anul trecut și respectiv anul acesta, la un concurs școlar național cu participare internaţională desfăşurat la Călăraşi. Totodată, am obţinut anul trecut, în cadrul Festivalului Internațional de film „Pelican” destinat oamenilor şi mediului, desfăşurat la Tulcea, unul din cele trei premii din competiția destinată proiectelor de mediu implementate de către societatea civilă din România. Nu în ultimul rând, vreau să amintesc faptul că Cercul de Ornitologie „Mugurar” este inițiatorul și organizatorul singurei competiții din rețeaua școlară din România destinată ornitologiei și educației ecologice, anul acesta desfășurându-se a II-a ediție regională a Concursului CIP-CIP (Cunoaște-Iubește-Protejează) la care au participat șapte județe din țară, urmând ca în anul 2015, să organizăm prima ediție națională a acestui concurs, ediție ce dorim să fie inclusă în Calendarul Activităților de Educație Naționala recunoscut de către Ministerul Educației.Acestea sunt doar câteva dintre realizările pe care Cercul de Ornitologie le-a obţinut în cei trei ani de existență, dintre care în primul an, am condus acest cerc în regim de voluntariat”, a declarat Cătălin Lazăr, unul dintre coordonatorii Cercului.
Anul acesta Cercul aşteaptă 75 de copii şi tineri interesaţi de ornitologie şi nu numai, repartizaţi în trei grupe. Pe lângă programele oferite în anii anteriori, Cercul doreşte să îmbine două concepte într-un mod inedit și anume ornitologia și cercetășia, pentru a crea un model de educaţie ecologică inovator la nivel național și chiar european. Astfel, coordonatorii Cercului au luat deja legătura cu Cercetaşii României, discuţiile fiind într-un stadiu foarte avansat, pentru a pune în practică acest model pilot, cu ajutorul Direcției Judetene pentru Sport și Tineret Covasna, în cadrul Centrului de Agrement Pădureni.
„O să avem anul acesta trei grupe cu maxim 25 de copii într-o grupă. Vom merge şi în şcoli cu scopul de a promova cercul de ornitologie. Lansăm pe această cale, părinţilor, invitația de a oferi această oportunitate copiilor, de a veni la Cerc şi de a lua contact cu ceea ce facem.Lumea păsărilor este o lume minunată, iar dacă înțelegem rolul și importanța lor, dacă înțelegem cât de important este să le ocrotim, vom face pași importanți în a crește copii conștienți de responsabilitatea ce o au față de natură și implicit față de viitor. Țin să menționez că prin persoana d-nei asist.univ. dr. Anamaria Lazar, cadru universitar cu doctorat în biologie, implicată în numeroase proiecte europene de conservare a biodiversității la nivel național, Cercul de Ornitologie beneficiază de cea mai înaltă clasă privind calitatea noțiunilor predate și a metodelor folosite ”, a mai spus Cătălin Lazăr.
În cadrul Cercului, copiii vor învăţa, prin joacă, anatomia şi fiziologia păsărilor, rolul lor în natură, importanţa lor pentru mediu, hrana pe care o consumă ori relaţia lor cu fluturii sau cu alte animale. Totodată, noţiunile de ornitologie vor fi îmbinate cu alte ştiinţe precum biologia, spre exemplu, pentru a înţelege modul de funcţionare a fenomenelor din natură. Cătălin Lazăr punctează că rolul Cercului nu este de a contesta noţiunile teoretice pe care copiii le dobândesc în şcoală, ci de a le aprofunda printr-o altă abordare.
„Cercul de Ornitologie „Mugurar” este o oportunitate foarte bună pentru tineri şi pentru copii, de a înţelege fenomenele din natură, de a crea conştiinţa protecţiei, de a crea acea educaţie ecologică de care avem nevoie. Păsările sunt uşor de observat, sunt foarte frumoase, şi faptul că le avem peste tot ca un indicator a unui mediu curat, ne ajută foarte mult în a aborda concepte mai serioase în educaţie. (…) În continuare, cum este firesc, dorim să aducem mulțumiri speciale şi colaboratorilor noştri fideli, cu care am pornit împreună pe acest drum și fără de care nu am fi reușit să realizăm nimic, și anume: Palatului Copiilor, Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, DJST Covasna și APM Covasna, pentru sprijinul acordat”, a conchis Cătălin Lazăr.
C.O.M. a fost înfiinţat cu ajutorul Societăţii Onitologice Române (S.O.R.) Sucursala Covasna „FALCO TINNUNCULUS” şi a Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS” în urmă cu trei ani.
Maricela Dan