„Ziua Mondială a Cercetășiei” este marcată în fiecare an în data de 22 februarie, și reprezintă data nașterii lui Robert Baden-Powell, fondatorul Mișcării „Scout” (cercetașii). Totodată, la nivel mondial, în această zi este marcată activitatea cercetașilor, specifică fiecărei țări și culturi în care aceștia trăiesc.
Cercetași din toate țările sunt implicați în proiecte de dezvoltare pe diverse teme, precum dependența de droguri și prevenirea ei, sau conservarea mediului. În județul nostru, cercetașii covăsneni se vor întâlni cu reprezentanții Ocolului Silvic Covasna, alături de care vor participa la activități dedicate protecției mediului înconjurător, vor crea planșe, dar și mărțișoare din materiale reciclabile.
„Ne întâlnim, și o parte dintre noi punem la cale următoarele activități în ideea protejării mediului. Ne pregătim să facem niște planșe și eventual un ghid de educare a populației, pentru protejarea mediului, iar apoi, în a doua parte vom face mărțișoare din materiale reciclabile. Nu știu câți vom fi, (…) dar de obicei ne strângem în jur de 20-25 de copii, cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, coordonatoarea grupului de cercetași covăsneni, Florentina Teacă.
Potrivit acesteia, activitățile se vor desfășura astăzi, în sala de ședințe a Ocolului Silvic Covasna: „Va fi o întâlnire între cercetași și personalul Ocolului Silvic. Îmbinăm utilul cu plăcutul și la sfârșit sărbătorim”.
În cursul zilei de ieri, membrii Organizației Naționale Cercetașii României i-au provocat pe cetățeni, prin intermediul unei postări pe pagina de socializare Facebook, să facă o faptă bună în plus, pe care mai apoi să o împărtășească prin intermediul rețelelor de socializare.
„Sărbătorim Ziua Cercetășiei, și pentru a 160 – a dată, ziua fondatorului. Pentru că o sărbătoare e mai frumoasă alături de ceilalți, azi te provocăm să faci o faptă bună în plus și să o împărtășești pe Facebook, Twitter sau Instagram, cu cercetași din țară și din întreaga lume, printr-o fotografie sau un video, folosind #ExtraGoodTurn.”, a trasnmis Organizația Națională Cercetașii României.
***
Lordul englez Robert Baden-Powell, iniţiatorul mişcării cercetaşilor din întreaga lume, s-a născut pe data de 22 februarie 1857. Acesta s-a făcut cunoscut prin crearea unui program original de educaţie în aer liber, bazat pe joc şi prietenie.
Se estimează că la ora actuală, în întreaga lume, activează peste zece milioane de cercetași și ghizi.
Ioana Ardeleanu