. . Şi a fost 1 aprilie şi primăvara ne-a scos la plimbare: cu „biţele”, pe dealurile Covasnei. Frumos şi sănătos – cercetăşeşte!
În miezul zilei, noi, membrii grupului de cercetaşi covăsneni Kogaion, ne-am dat întâlnire la şcoala Avram Iancu. Cam 25 de cercetaşi am fost. Mulţi dintre noi, la prima întâlnire cu bicicleta pe anul acesta şi cam cu teamă de febra musculară.
Ne-am făcut un plan de acţiune, ne-am organizat – atenţie, siguranţa este mereu pe primul loc – şi am pornit în trombă.Cum acel „corpore sano” nu se dobândeşte şi nu se menţine cu tableta în mână, am pedalat cu sârg pe un drum forestier care înconjoară Covasna, prin păduri pe care acum le-am descoperit; ne-am şi mirat de noi pe unde am putut ajunge! Am mai mers şi pe lângă biciclete. Am mai făcut şi halte. Am adunat flori, am băut apă de la izvor, am mai umplut vreo doi saci cu gunoaiele lăsate în urmă de excursioniști.Şi mental ne-am destins, pentru că am fost în mijlocul naturii, pentru că „am văzut lumea de sus” şi pentru că am socializat, am glumit și am râs mult. Ne-am bucurat de primăvară, de soare, de aer curat!
Într-un cuvânt: ne-a plăcut şi o s-o mai facem! Dar, ce este cercetășia? „A avea încredere în tine şi în alţii. A te educa pentru a fi util tuturor. A învăţa pentru a putea ajuta. A face tot ce-ţi stă în putere. A nu te descuraja, a nu te da bătut. A crede. Cercetaşul este „loial, de încredere, săritor, prietenos, politicos, bun, ascultător, econom, vesel, curajos, pur, credincios”. Nu e un portret al tânărului ideal, e unul realizabil. Un cercetaş nu e un om perfect, e doar un om care… se străduieşte, alături de alţii, să lase lumea „puţin mai bună decât a găsit-o”. Un om care speră!
Mai presus de orice altceva, cercetăşia este despre tine şi despre a te bucura de lucrurile pe care le faci, indiferent ce faci – și vor fi întotdeauna o mulţime de făcut.” (preluat de pe site-ul Organizației Naționale „Cercetașii României”)
Prof. Florentina Teacă, șef centru local cercetășesc Kogaion Covasna