Cercetările unei echipe de cardiologi din Târgu Mureş ce a participat în cadrul unui proiect de validare a Angio Computer Tomografiei Cardiace ca alternativă neinvazivă a cateterismului cardiac, alături de cercetători din 31 de spitale din Europa, au fost publicate în New England Journal of Medicine, cea mai importantă revistă medicală din lume.

„Prestigioasa revistă New England Journal of Medicine, aflată pe locul 1 în topul internaţional al revistelor medicale, a publicat recent rezultatele proiectului de cercetare DISCHARGE, finanţat de Comisia Europeană. Acest proiect a validat Angio Computer Tomografia Cardiacă ca alternativă neinvazivă a cateterismului cardiac, demonstrând că Angio CT oferă informaţii de calitate egală, dar cu mai puţine complicaţii, comparativ cu coronarografia invazivă. În cadrul proiectului DISCHARGE, coordonat de Universitatea din Berlin/Spitalul Charité, cercetători din 31 de spitale europene, inclusiv din două centre din România (Centrul Medical CardioMed şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş), au desfăşurat o cercetare comună pentru a demonstra că Angio Computer Tomografia (CT) este la fel de fiabilă ca şi coronarografia pentru pacienţii cu suspiciune de boală coronariană”, a anunţat Centrul Medical CardioMed, într-un comunicat de presă.

În România, trialul a fost coordonat de către profesor universitar doctor Theodora Benedek, din partea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie Târgu Mureş, şefa Clinicii de Cardiologie a SCJU Târgu Mureş, membru în comitetul director al trialului european, coordonator al tuturor centrelor din Europa de Est şi unul din principalii autori ai studiului publicat în New England Journal of Medicine.

„În România, procedurile imagistice din proiect s-au realizat la Centrul Medical CardioMed care, datorită infrastructurii sale de excelenţă în domeniul imagisticii cardiovasculare, a reuşit să includă în proiect peste 300 de pacienţi cardiovasculari. Printre autorii articolului se numără cinci cardiologi din Târgu Mureş, sub coordonarea prof. univ. dr. Theodora Benedek. Aceasta este cea mai numeroasă contribuţie înregistrată vreodată de o echipă din România, ca autori plini, într-o publicaţie din New England Journal of Medicine, revistă cu factor de impact de 91,2, care o plasează pe locul 1 în clasamentul mondial al revistelor de specialitate medicală”, se mai afirmă în comunicatul de presă menţionat.

AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail